Drapene i Göteborg kan handle om personlige fornærmelser

Kriminologer tror ikke det var et tradisjonelt gjengoppgjør, men en kamp om ære som lå bak den ville skytingen i Göteborg.

Svenske kriminologer er skremt over skytingen der to mennesker ble drept på en bar i Göteborg onsdag kveld. De frykter at denne typen oppgjør blir vanligere.
- Ofte er det lokale problemer og konflikter som utløser denne typen vold, sier Jerzy Sarnecki, som er professor i kriminologi ved Stockholms universitet.
Han advarer mot å tenke på skytingen i Göteborg som et tradisjonelt gjenoppgjør.
- Det kan mer være snakk om nettverk, der den du var alliert med i går er fiende i dag, sier han til Aftenposten.

Spørsmål om ære

Ifølge Sarnecki er det ikke nødvendigvis snakk om storstilt vinningskriminalitet som ligger under. Det kan også være et eller annet gjerningsmennene oppfatter som en alvorlig krenking av ære.
- Jeg vil ikke gi det forretningsmessige eller kampen om gjengterritorier mest oppmerksomhet. Det kan handle om personlige fornærmelser, sier han.
- Ofte kan det være helt bagatellmessig i våre øyne, men ikke for den det gjelder. Så kan vi selvsagt ikke utelukke at det har vært snakk om gjeld. Om man er en rasjonell og forretningsmessig forbryter er ikke dette måten å gjøre det på. Her kan det være snakk om merkevarebygging, å vise miljøet hvor brutal han er, sier han.

Kriminolog Camila Salazar Atias ved Fryshuset i Stockholm sier til Aftenposten at hun frykter at Sarnecki har rett.
- Han har rett i at det er veldig uvanlig å gjøre slikt, og jeg håper han ikke har rett i at et slikt motiv ligger under. Vi må bare håpe at ikke skjer igjen.

REPORTASJE FRA GÖTEBORG: - Dette var dråpen, noen må gjøre noe

 

Göteborg-politiet: Beslaglagt 50 automatvåpen på to år

 
I bydelen Biskopgården, hvor to ble drept under et angrep på en restaurant onsdag, har politiet beslaglagt over 200 våpen på to år.
 
Stemple som feigt.

Hun jobber med forebygging av gjengkriminalitet og har erfaring med å hjelpe gjengmedlemmer tilbake til samfunnet.
- Nå håper jeg at miljøet stempler dette som feigt, og sier at det ikke er noe ære i å utsette uskyldige for fare slik. I disse miljøene er ofte viktig med status og koder, men dette er ikke noe slikt, sier hun.
En markering kunne heller vært å storme inn for å skyte i taket, ikke utsette en masse uskyldige mennesker for livsfare. Det Sverige opplevde i går er skremmende på grunn av at det bringer volden og markeringen opp på et nytt nivå.
- Hells Angels ville aldri gjort noe slikt, så synlig, sier hun.
"Gammeldagse" kriminelle gjenger ville ikke være så synlige. De er også opptatt av både territorier og ære. Men oppgjørene skjer uten at man utsetter andre for fare og tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn nødvendig.

Kan være narkotika

Avisen Svenska Dagbladet snakket med kriminologen Mikael Rying, som ikke utelukker at det kan ha vært et "tradisjonelt gjengoppgjør" med kamp om territorier. Det kan for eksempel være snakk om at noen har solgt narkotika på andres område.

Men heller ikke han utelukker at det bare dreier seg om detaljer. Han har sett mord i slike miljøer som dreide seg om tatoveringer. Rying jobber ved politiet i Stockholm. Han sier at dagens gjenger er mye løsere sammensatt enn for eksempel MC-gjenger.
Han er forbauset over at det gjøres så synlig, i stedet for å drepe i en bakgate.
- I dissemiljøene finnes det en slags romatisering av Gudfaren, sier han om den amerikanske mafiafilmen.
De to kriminologene Aftenposten snakket med sier det er vanskelig å vite om gjengene, eller nettverkene, har forbindelser til Norge. Sarnecki sier at det er naturlig å se den svenske vestkysten og Oslo som samme region. Salazar Atias sier at mye av kriminaliteten i Malmø og Gøteborg har forgreninger til Københavnregionen.

Comments