Juryen frikjenner to av fire hasjdømte

- Han er naturlig nok veldig fornøyd. Dommen i tingretten gikk til og med lenger enn aktors påstand og vi har aldri vært i tvil om at den var feil, sier Arvid Sjødin.
<strong>3.- 10. april: </strong>Mailkorrespondanse mellom Uzma Hussains advokat, Arvid Sjødin (bildet), og advokaten til de tre tidligere eierne av eiendommen i Lagårdsveien, Pål Minde. "Men dette påvirker vel ikke forkjøpsretten som jo fortsatt er i behold" skriver Minde i et brev til Sjødin.

- Min klient er naturlig nok veldig fornøyd, sier advokat Arvid Sjødin.


Han forsvarer den såkalte "hjelperen" i den store hasjsaken i Sandnes. Fire personer ble i oktober 2014 dømt til fengselsstraffer som varierte fra 3 til 11 år. Aftenbladet har fulgt saken siden høsten 2013, en sak som begynte med et lite hasjbeslag hos en 51-åring i Røldal, og endte med et gigantbeslag på 113 kilo hasj i en hytte på Hommersåk.

Tre av de tiltalte ble knyttet til disse 113 kiloene, hovedmannen (51) som skal ha eid hasjen, hjelperen (33) som var med på frakte og bære denne hasjen, og oljeingeniøren (40) som eide hytta hasjen ble oppbevart i.

Alle de tre ble dømt etter straffelovens paragraf 162 tredje ledd som omhandler grov narkotikaforbrytelse som involverer et betydelig kvantum. Både hovedmannen og de to sistnevnte forklarte i Jæren tingrett at det var kun 51-åringen som visste om hasjen. Ingen av dem ble trodd. Hjelperen ble dømt til 5 år og 6 måneders fengselsstraff (aktor la ned påstand om 4 år og 6 måneder), mens oljeingeniøren fikk 4 år og 9 måneder.

Totalt beslagla politiet 204 kilo hasj.

Kan bli dømt for heleri

Den 33 år gamle hjelperen som ble dømt i denne saken, ble imidlertid ikke bare dømt for hasjfrakt, men også for heleri. Han skal ha tatt imot over to millioner hasjkroner av hovedmannen.

-Han er litt skuffet over at han fortsatt kan bli dømt for dette, men også her må man nå gå ut i fra at han ikke kjente til noen hasjomsetning og dermed blir det snakk om uaktsom heleri.

- Hvor lang fengselsstraff kan han vente seg for dette?
- Han har nok sont det han skal sone i fengsel. Han satt i varetekt fra september 2013 til februar 2014, sier Sjødin.

-Det var min klient som hjalp politiet med å finne denne hasjen. Det var han som tok politiet med og pekte ut hytta. Han visste ikke at han hadde vært med på å frakte hasj. Det er ganske spesielt at han ble straffet for å ha hjulpet politiet.

Beholdt jobben

Forsvareren til den andre tiltalte i saken som har fått en god nyhet i dag, Joakim Grude Ronold, forteller at klienten hans (oljeingeniøren) er svært glad og lettet.
- Dette har vært tøft for ham, men nå har han blitt trodd, skriver han til Aftenbladet i en sms.

Som nevnt ble 40åringens hytte på Hommersåk brukt til oppbevaring av 113 kilo hasj. Både han selv og hovedmannen har hele tiden hevdet at hovedmannen plasserte hasjen her uten oljeingeniørens tillatelse eller viten. Oljeingeniøren bor for det meste i Thailand og har millionlønn hos et større oljeselskap i regionen.

- Har han beholdt jobben?
- Ja, bedriften har trodd og støttet ham hele veien, skriver Ronold.
40-åringen, og også hjelperen, kan fortsatt bli dømt for hasjrøyking.

Hovedmann og samboer

De to andre involverte i den store hasjsaken er en 51 år gammel hovedmann fra Hommersåk og hans samboer (51). De fikk henholdsvis 11 og 3 års fengsel i Jæren tingrett. Han for oppbevaring av 204 kilo og salg av 300 kilo hasj. Hun for heleri, for å ha tatt imot verdier for 1,5 millioner kroner som stammet fra hasjomsetning.
I tillegg fikk samboerparet, som på papiret kun levde av hovedmannens trygd og forsikringspenger, beslaglagt flere biler, hytter og andre verdier. Politiet beslagla også 4,6 millioner kroner i kontanter.

Comments