Narkotikasmugglar

GÖTEBORG. Här griper polisen tre män misstänkta för grovt vapenbrott – mindre än ett dygn efter attacken utanför en krog på Vårväderstorget i Biskopsgården.

Nu kan GT avslöja att en av männen som greps är en dömd dansk narkotikasmugglare.
En av hans narkotikaaffärer som polisen kartlagt var direkt kopplad till Vårväderstorget.
I bilen i Majorna fanns även en man som för en månad sedan kom ut från fängelse – efter att ha suttit tre månader för grovt vapenbrott.

2011 dömdes den nu gripna mannen till 2 år och 6 månaders fängelse vid hovrätten för västra Sverige för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling. Efter en omfattande utredning där polisen spanade på ett flertal män som misstänktes för narkotikaaffärer åtalades dansken och flera medkumpaner för en stor knarkaffär – där en kurir levererade 5,5 kilo cannabis i ett paket till Sverige.

Greps på torsdagskvällen

Den danska medborgaren var en av de tre som greps misstänkta för grovt vapenbrott i Majorna i Göteborg på torsdagskvällen. Föraren till bilen togs med i polisbilen samtidigt som en passagerare togs till förhör i en av de civila polisbilarna.

Vid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort. Klockan 23.18 på torsdagskvällen bekräftade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott. Ytterligare en person hämtas in till förhör.

Anhållna för grovt vapenbrott

Männen är nu anhållna, misstänkta för grovt vapenbrott, bekräftar polisen under fredagen.
– Vi utreder om det finns ett samband med skjutningen på Vårväderstorget. Det är ett samband som vi i nuläget inte kan utesluta, säger polisens presstalesman Björn Blixter på fredagen.
I den tidigare polisutredningen mot dansken hävdade åklagare utöver cannabisaffären, där den brottsmisstänkte dansken enligt domen var med och köpte hasch, hävdade åklagare även att man försökt köpa in 10 kilo amfetamin – något som dock enligt tingsrätten aldrig kunde bevisas.

Här griper polisen en av tre män misstänkta för grovt vapenbrott – mindre än ett dygn efter attacken utanför en krog på Vårväderstorget i Biskopsgården
En av männen som greps är en dömd dansk narkotikasmugglare
 
 
 
 
 
 
Här griper polisen en av tre män misstänkta för grovt vapenbrott – mindre än ett dygn efter attacken utanför en krog på Vårväderstorget i Biskopsgården. Fotograf:Henrik Jansson
En av männen som greps är en dömd dansk narkotikasmugglare. Fotograf:Henrik Jansson

Kopplad till Vårväderstorget

Spaningen avslöjar hur stora delar av affären var kopplad till Vårväderstorget i Biskopsgården – torget där den brutala skottlossningen med två döda ägde rum på onsdagskvällen. Ett flertal adresser omkring torget är även med i utredningen och bland danskens medgärningsmän bodde flera personer vid torget.

I utredningen framkommer att knarket har transporterats från Jönköping till Vårväderstorget i Biskopsgården – samma plats som den brutala skjutningen med två dödsfall ägde rum på onsdagskvällen.

Dansken som är hemmahörande i Göteborg dömdes till tre års fängelse för narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Hovrätten sänkte straffet till två år och sex månader – vilket i praktiken innebar att han fick sitta ett år och sex månader i fängelse, två tredjedelar av straffet.

Dömdes för vapenbrott

En av de andra männen som greps av polisen på torsdagskvällen dömdes så sent som i augusti för grovt vapenbrott till fängelse i fem månader. Den mannen är i 20-årsåldern och togs i somras på bar gärning när han bar en halvautomatisk pistol med magasin och tillhörande patroner – på Väderilsgatan i Biskopsgården.

Hovrätten slog fast tingsrättens fängelsedom – där vapenbrottet bedömdes som grovt eftersom pistolen var laddad och mannen befann sig intill en skola och hade spår av narkotika i blodet. I praktiken innebar det att mannen fick sitta i fängelse i tre månader – och kom ut i februari i år.

Comments