Politiets guldfugl mødtes med Folketingets Retsudvalg

Politiets kronvidne i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største rockersag, Martin Fryd Petersen, står frem i ny bog. (Foto: Privatfoto)

Rocker-afhopperen Martin Fryd Petersen var under sin afsoning stærkt utilfreds med forholdene, som blandt andet indebar lange perioder i isolation.
Det fortæller journalist og forfatter Marie Louise Toksvig, der næste uge er aktuel med bogen 'Guldfuglen - i krig med AK81':
– Han afsonede under nogle horrible forhold, og en af hans største grunde til at stå frem er, at han ville fortælle, at han var klar til at tage sin straf, men at han følte sig ekstra straffet af fængselssystemet, fordi han havde valgt at tale med politiet.

Martin Fryd blev anholdt i 2009, og efter han i 2010 begyndte at tale med politiet, ændrede hans afsoningsforhold sig drastisk.

Fra at have medfanger og adgang til gårdture blev han sat i isolation, fordi man frygtede for hans sikkerhed.

Efter to år under stærkt begrænsede afsoningsforhold blev Martin Fryd stærkt frustreret over sin situation og mente samtidig, at det ville afskrække andre fra at samarbejde med politiet, hvis de oplevede det samme.
– Det var vigtigt for ham at råbe politikerne op og gøre opmærksom på, at man er nødt til at gøre det bedre for de her afhoppere, forklarer Marie Louise Toksvig

Efter flere tilløb og tilladelse fra en politichef fik den tidligere AK81’er derfor i juni 2013 lov at møde Folketingets Retsudvalg på Politigården i København.

I 'Guldfuglen' forklares det, hvordan Martin Fryd er dirrende nervøs over at skulle møde de 14 folketingspolitikere, men at han får leveret sine synspunkter samt konkrete forslag til, hvad der kan gøres for de såkaldte afhoppere. Herunder, at de får lov at have medfanger, og at fængselsbetjentene bliver bedre rustet til at håndtere de beskyttede fanger.

På mødet deltog blandt andet Martin Henriksen (DF), Kartsen Lauritzen (V), Simon Emil Ammitzbøl LA), Mette Reissmann (S), Tom Behnke (K), Pernille Skipper (EL) og den daværende formand for Retsudvalget Karina Lorentzen (SF).

Martin Fryd fik også forklaret politikerne det, i hans øjne, uretfærdige i, at hans tidligere brødre fra rockerverdenen sad under luksuriøse forhold sammenlignet med sine egne.

Fra et tidligere fængselsophold for våbenbesiddelse i den særlige afdeling for Hells Angels-relaterede fanger i Statsfængslet i Østjyllands kendte han til de privilegerede forhold, ’negativt stærke fanger’ afsoner under: store celler, køleskab, fjernsyn, eget bad og toilet, fri adgang til gangarealer, madlavning, boldbaner, fitnessrum, købmand og meget mere.
– Han prøvede at gøre det rigtige, men blev straffet hårdere end dem, der bare holder sin kæft, mener Marie Louise Toksvig.

Martin Fryd har under sin afsoning også holdt foredrag for politifolk om sin situation og baggrunden for sit valg om at samarbejde.

 

Comments