Så började krigen / bråken mellan rivalerna Hells Angels och Bandidos i Danmark

 
Under de senaste 50 åren har krigen mellan olika mc-gäng plågat Danmark.
På ena sidan har oftast Hells Angels stått – motståndarna har varierat med åren. Nu råder något som liknar fred, men minsta gnista kan sätta gängvärlden i brand.

I ett unikt dokument av Ekstrabladet, som Kvällsposten tagit del av, skildras den våldsamma gängkulturen i Danmark.

Redan under 1960-talet var de danska tidningsläsarna vana vid artiklar om bråk mellan mc-gäng. En av de största profilerna i den miljön var Bjørn Andersen som grundade gänget "De vilda änglarna".

Bråk och uppgörelser mellan änglarna och andra gäng var så vanligt förekommande att det till slut räckte med att bara nämna Andersens namn för att skapa dramatiska tidningsrubriker, skriver Ekstrabladet i det stora unikt dokumentet som Kvällsposten fått ta del av.

En bit in på 1970-talet upplöstes gänget och andra, ännu mer hårdföra klubbar, bildades. Några av dem togs senare upp i Hells Angels.

Reportage i tv och tidningar visade hur gängen söp, slogs och ställde till med allmänt kaos men ytterst få förstod nog då vad som skulle hända.
 

Hagelgevär och järnrör

I november 1977 sköts 24-årige Kim Mortensen ned i samband med en attack mot mc-gänget Nomads på Amager i Köpenhamn. Angriparna, flera unga män från gänget Nøragersminderødderne attackerade källarlokalen beväpnade med både hagelgevär och järnrör.
Kim Mortensen, som var en av angriparna, dog. Två medlemmar i angripna Nomads skadades.

 

Upptrappad våldsspiral

Dödsfallet betraktas, enligt Ekstrabladet, som det första kopplat till kriget mellan olika mc-gäng i Danmark. Samtidigt var mordet ett tydligt illavarslande tecken på en upptrappad våldsspiral.

Bara en vecka efter mordet på Kim Mortensen sköts en annan gängman, 18-årige Johnny Jensen, från Filthy Few till döds på diskoteket Daddys Dancehall i Köpenhamn. Skytten, som tillhörde ett annat rivaliserande gäng, dömdes till två års fängelse sedan han lyckats övertyga rätten om att det var ett vådaskott som brann av.

Några år senare, 1984, brakar helvetet löst på riktigt. Henning Norbert Knudsen, även kallad "Makrellen", president i klubben Bullshit, och hans fru Pia, var på väg från hemmet på Amager till ökända fristaden Christiania för att sälja hasch.
 

Peppras ner

I samma stund som de svänger ut på gatan i sin bil kommer en man emot dem med bestämda steg.
Han är beväpnad men paret i bilen hinner inte göra något. Mannen på gatan går ner på knä och öppnar eld med ett automatvapen.

Bullshit-presidenten peppras full med skott medan Pia, som lyckats lämna bilen, tar skydd bakom fordonet. När skotten upphört hänger den 24-årige presidenten halvvägs ut ur bilen, hans långa hår snuddar vid marken.

 

Mördaren: HA-mannen

Via vittnesmål från bland andra Pia, som överlevde skottdramat, slår polisen snabbt fast att mördaren är Hells Angels-mannen Jørn Jønke Nielsen.
Men Jønke håller sig undan och han lyckas även lämna landet och drar först till Frankrike och sedan till Kanada där han står under Hells Angels skydd.

Våren 1988 överlämnar han sig själv. Han döms senare till 16 års fängelse för mordet på "Makrellen" men hävdade att det var nödvärn.

Motivet till mordet skulle ha varit att stoppa Bullshit från vidare expansion.
"Jag är inte stolt över att ha mördat, men jag är stolt över att ha försvarat dem jag håller av, sade han själv i rätten," skriver Ekstrabladet.

Samtidigt som Jørn Jønke Nielsen satt i fängelse fortsatte stridigheterna mellan Hells Angels och andra gäng, främst ärkerivalen Bandidos.
 

Flög på samma plan

I mars 1996 flög ett antal medlemmar från Bandidos i Köpenhamn hem från en fest i Helsingfors. På samma plan satt medlemmar från Hells Angels som varit på tatueringsfestival i den finländska huvudstaden. Stämningen mellan gängen var mycket spänd och innan de bordade planet ringde båda lägren hem och begärde förstärkning på Kastrup.
När planet landade togs gängen emot av beväpnade vänner. Kraftig skottlossning utbröt på parkeringsplatsen utanför flygplatsen. Bandidosmannen Uffe Larsen dog, ytterligare tre medlemmar i Bandidos skottskadades illa.
Skottdramat på Kastrup har av polisen beskrivits som starten på det stora nordiska mc-kriget som ledde till ännu mer våldsamheter och dödsfall, totalt elva döda klubbmedlemmar och en död civilperson.

Skakade hand

Bakgrunden till det våldsamma kriget var Bandidos expansion i Danmark, den sågs inte med blida ögon av Hells Angels som tidigare hade stört ut alla andra försök till konkurrens.
Officiellt tog kriget slut när Bandidos Europapresident Jim Tinndahn i september 1997 skakade hand med motsvarigheten i Hells Angels, Bent Nielsen.
Därefter har i princip någon slags fred rått mellan åtminstone Hells Angels och Bandidos. Våldsamheter mellan gängen har utbrutit då och men stämningen är långt ifrån den som rådde fram till 90-talets slut.

Nya gäng
 
I stället är det nya gäng i Danmark som i sin strävan att växa sig starkare utmanar främst Hells Angels. Under de första åren på 2000-talet har medlemmar i danska Hells Angels upprepade gånger figurerat i uppgörelser med ungdomsgäng i Köpenhamn, ett av de mer kända är det så kallade "Blågårdsplats-gänget".

Under 2013 etablerade det nederländska mc-gänget Satudarah sig i Danmark. Nästan omedelbart växte spänningen mellan Hells Angels och utmanaren, i februari 2014 drabbade medlemmar från gängen samman på en krog i centrala Köpenhamn och bråket fortsatte i flera dagar.

Även den konflikten är nu lugn - på ytan.
Samtidigt har ytterligare ett gäng nerifrån kontinenten, tyska Gremium MC, gjort entré i Danmark. Målet är, enligt den danska polisen, samma som för de andra mc-gängen: Att roffa åt sig marknadsandelar, främst inom knarkhandeln.
Trots konkurrensen mellan de redan etablerade gängen, Hells Angels och Bandidos på ena sidan, och de nya utmanarna Satudarah och Gremium, betecknar polisen för när varande läget som lugnt.

- Då och då poppar det upp något mellan dem, men vårt intryck är att klubbarna gör vad de kan för att inte låta konflikterna eskalera, säger Michael Ask, chef för danska rikspolisens nationella efterforskningscenter till Ekstrabladet.

Lugn - på ytan
 
Men det är ett bedrägligt lugn, freden bygger på iskalla beräkningar från HA och Bandidos.
- Alternativet till fred är en större konflikt och de vet att det bara skulle skada dem själva. Vi skulle övervaka dem konstant och deras medlemmar skulle gripas och fängslas för mord och mordförsök, det skulle vara förödande för deras organisation, säger Michael Ask till Ekstrabladet.

Comments