- Viser at det ikke nytter for kriminelle å gjemme seg i utlandet


 

Drapstiltalte Aamer Asghar (29) er nå pågrepet i Pakistan, etter å ha vært på rømmen i halvannet år fra oslopolitiet. Asghar er sammen med tre andre menn - gjengmedlemmene Adil Boujedain, Mohammad Adris Shafi og Asim Sharif - tiltalt for det dødelige angrepet på restauranteieren og familiefaren Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo 28. september 2013.
- Jeg er orientert om pågripelsen, men har ikke ytterligere opplysninger. Nå avventer vi en eventuell endelig bekreftelse på at han kommer til Norge før vi berammer en hovedforhandling i retten, sier aktor i saken, statsadvokat Ingelin Irgens, til Dagbladet.
Politiet: - Veldig fornøyde
 
Ifølge TV 2 skjedde pågripelsen natt til i dag. Norsk politi har det siste halvannet året gjort en omfattende innsats overfor pakistanske myndigheter og trolig føderalt politi for å forsøke å lokalisere og pågripe norskpakistaneren, noe som sjelden lykkes i Pakistan.

- Vi er veldig fornøyde med dette gjennombruddet i en sak som har pågått over lang tid. Dette viser at det ikke nytter å gjemme seg i utlandet over tid etter å ha begått kriminalitet i Norge, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i oslopolitiet til Dagbladet.

Aamer Asghar har vært etterlyst internasjonalt siden oktober 2013. Politiet sier de er overbevist om at han flyktet til Pakistan for å unngå straffeforfølgelse i Norge. Henriksbø ønsker ikke å kommentere detaljer rundt hvor eller hvordan 29-åringen ble pågrepet i natt.

- Nå vil han framstilles for en dommer i Pakistan. Hvor lang tid det vil ta å få ham til Norge er uklart, men vi håper det vil gå fort, sier Henriksbø, som sier kontakten med pakistanske myndigheter og den nordiske politisambandsmannen i Islamabad har vært god underveis i prosessen.

Det er ventet at Asghar vil samtykke til å bli utlevert, men det er foreløpig uklart når dette kan skje, da Norge ikke har noen formell utleveringsavtale med Pakistan.
- Ga de dødelige slagene
Asghar er sammen med tre andre menn - gjengmedlemmene Adil Boujedain, Mohammad Adris Shafi og Asim Sharif - tiltalt for det dødelige angrepet på restauranteieren og familiefaren Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo 28. september 2013.

Gjerningsmennene skulle egentlig angripe Arshads eldste sønn, som de hadde en konflikt med, men tok feil person fordi faren kjørte en bil også sønnen disponerte.

Rettssaken mot de tre sistnevnte i Oslo tingrett ble avsluttet så sent som på fredag. Da hadde alle de tre utpekt nettopp den fraværende  Aamer Asghar som personen som slo offeret i hodet gjentatte ganger med en tung fastnøkkel i metall, mens de selv hevder å ha langt mindre roller og at det forelå en klar avtale i gruppa om å ikke påføre hodeskader.
- Opplysningene om pågripelsen er meget interessante. Asghars forklaring er sentral i saken, særlig sett opp mot de andre tiltaltes forklaringer, sier de etterlattes bistandsadvokat Vibeke Knapstad til Dagbladet.
- Uriktig utpekt som drapsmann
Asghars forsvarer, advokat Svein Holden, fikk vite om pågripelsen i Pakistan i morges og har ikke fått ytterligere opplysninger fra oslopolitiet.

- Nå må vi finne ut hva som har skjedd og prøve å få snakket med ham, sier Holden.

29-åringen har i kontakt med politiet og forsvareren hele tiden nektet å ha vært involvert i drapet overhodet. Dagbladet har tidligere skrevet at Asghar, bare fire dager etter drapet dukket opp i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo under begravelsesbønnen for drapsofferet.
Etterforskningsledelsen i politiet fikk i etterkant beskjed om at den aktuelle mannen tilsynelatende hadde hedret avdøde på lik linje med nesten 5000 andre sørgende. Etter å ha blitt avhørt som vitne i oktober 2013, dro Asghar på «ferie» til Pakistan like før politiet fikk grunnlag for pågripelse.

- Han er fortsatt veldig klar på at han ikke har noe med hendelsen å gjøre. Det at han uriktig er utpekt som drapsmann av de øvrige tiltalte oppleves som veldig frustrerende for ham, sier advokat Holden til Dagbladet.
Ba om 13 års fengsel
Aktor Irlin Irgens la sist torsdag ned påstand om fengsel i 13 år for alle de tre mennene på tiltalebenken i Oslo tingrett. Den såkalte normalstraffen for forsettlig drap er 12 år. Påtalemyndigheten mener at forbrytelsen på Manglerud i utgangspunktet kvalifisierer til 14 års fengsel for disse tre tiltalte ut fra flere skjerpende omstendigheter, men vil gi mennene ett års strafferabatt for erkjennelsene de etterhvert ga.

Også Adil Boujedain, som ikke deltok i selve voldsutøvelsen men var på Manglerud og regnes som planlegger av angrepet, kan dømmes for medvirkning til forsettlig drap på lik linje med de to vennene, mener statsadvokaten.

De tre mennene som nå venter på dommen har erkjent legemsbeskadigelse men nekter for at deres handlinger kan knyttes til noe drapsforsett.
Brutalt hjemmeran
I likhet med de andre tiltalte har Asghar et langt kriminelt rulleblad. Mens de tre øvrige er en del av Furuset Bad Boys-miljøet, var Asghar lenge regnet som medlem av Young Guns, før han skal ha fått en mer pragmatisk tilnærming til skillelinjene mellom miljøene.

I Borgarting lagmannsrett i 2010 ble han dømt til to år og tre måneders fengsel. Sammen med flere sentrale Young Guns-medlemmer hadde han i 2008 blant annet banket opp to menn som tidligere hadde vitnet mot dette gjengmiljøet. Asghar hadde også vært tilstede under en skyteepisode i en Oslo-leilighet.

Seinere i 2010 ble Asghar dømt til fire og et halvt år fengsel i Eidsivating lagmannsrett, da i hovedsak for et brutalt hjemmeran i Sørum i Akershus året før. Sammen med to andre bevæpnede og maskerte menn angrep han den gang en familie mens deres fire mindreårige barn var tilstede. Asghar ble utpekt som hovedmann i saken. 

I en annen hjemmeran-liknende sak fra samme dom ga han og en annen mann seg ut for å være uniformerte politifolk på tjenesteoppdrag da de kom hjem til en norskpakistansk familie og fikk med seg alle pengene deres. Saken ble regnet som grovt bedrageri.

Asghar er tidligere dømt for grove ran av to dagligvarebutikker for rundt ti år siden og for bruk av falske tusenlapper noe seinere.

 

Comments