Familie truet af rockere: Nu oprulles drabet på HA-rockeren Martin Helbo


I dag begynder retssagen om drabet på det 30-årige medlem af rockerklubben Hells Angels, Martin Helbo Axelsen. Til høje ses Diana Den Engelsman

Retten i Aalborg bliver pakket godt ind i både uniformerede og civile politifolk, når retssagen om drabet på det 30-årige medlem af rockerklubben Hells Angels, Martin Helbo Axelsen, begynder i dag.

På anklagebænken sidder 33-årige R fra Hobro, der er tiltalt for at have skudt og dræbt rockeren med et jagtgevær i sit eget hjem. Ved samme lejlighed blev en 38-årig mand ramt i hovedet og overlevede, og derfor lyder tiltalen også på drabsforsøg.

R har siddet varetægtsfængslet siden 10. juni 2014, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør. Ved den lejlighed erkendte han at have skudt, men nægtede sig skyldig i drab.

Rockerdrab: Hundreder af rockervenner tager afsked med bror
I BT søndag stod R's kæreste Diana Den Engelsman frem med sin version af forløbet, der førte til HA-rockerens død. Hun fortalte om et liv med trusler fra rocker-miljøet, der til sidst kulminerede med drabet på Martin Helbo.

»Vi forsøgte flere gange at få politiet til at gøre noget, men det var som om, de ikke tog det seriøst, at vi faktisk havde brug for deres hjælp. Vi var jo helt vildt bange,« siger Diana Den Engelsman om tiden op til drabet.

I november 2011 blev R overfaldet i sin daværende lejlighed i Hobro, hvor han blandt andet blev slået med et baseballbat og stukket med en kniv, som den ene af de to gerningsmænd havde fundet i offerets køkken.

Motivet til overfaldet er aldrig kommet frem, men de to gerningsmænd er siden blevet idømt henholdsvis halvandet og to års fængsel for overfaldet. Det viste sig, at de havde forbindelse til rockerklubben Hells Angels.

R's forsvarer siger til BT, at den tilstand af angst og frygt, som hendes klient levede i efter overfaldet, var medvirkende til, at det kom så vidt:
»Der er ingen tvivl om, at min klient siden overfaldet i 2011 har levet under et enormt pres, og for mig er der ingen tvivl om, at det har været medvirkende til, at situationen endte, som den gjorde,« siger Mette Grith Stage.

I ugen op til pinsen 2014 blev R kontaktet af Martin Helbo Axelsen, som han vidste havde relation til Hells Angels. I et interview med BT søndag fortalte R’s kæreste, Diana Den Engelsman, at hun straks efter kontaktede politiet. Martin Helbo Axelsen havde angiveligt sagt, at han ville tale om ’noget gammel gæld’, og parret opfattede det som ren og skær afpresning.

Politiet tilbød dem, at R kunne have en diktafon i lommen under mødet, samt at en patruljevogn kunne være parkeret tæt på og rykke ind. Det turde parret dog ikke, og deres oplevelse af politiet var, at de ikke ville hjælpe.
»Det, de kunne tilbyde os, var ikke nogen reel hjælp, det var alt for farligt, hvis det blev opdaget. Det var håbløst. Det sagde jeg også flere gange til betjenten, og jeg forklarede ham, at vi ikke kunne bruge det til noget. Han sagde bare, at vi måtte ringe tilbage, hvis vi ombestemte os,« siger Diana Den Engelsman.
»Vi forsøgte flere gange at få politiet til at gøre noget, men det var som om, de ikke tog det seriøst, at vi faktisk havde brug for deres hjælp. Vi var jo helt vildt bange,« siger Diana Den Engelsman.
Politiinspektør Michael Kjeldgaard bekræfter, at lokalpolitiet i Himmerland, der har hjemme i Hobro, var i kontakt med Diana Den Engelsman.
»Jeg kan ikke gå nærmere ind i de taktiske overvejelser, men der var flere ting i spil. Aftalen blev, at hun skulle ringe tilbage til os, hvis de ville tage imod vores hjælp, men det gjorde hun ikke,« siger Michael Kjeldgaard og uddyber:
»Set i bagklogskabens klare lys ville jeg ønske, at vi havde påtaget os en mere aktiv rolle og ringet til hende, da vi ikke hørte fra hende. Men vi vurderede, at de havde løst det, siden vi ikke hørte noget.«
Det giver forsvarer Mette Grith Stage dog ikke meget for.
»Jeg er alt andet end imponeret over politiets indsats i den her sag,« siger hun.
Hun vil ikke oplyse, hvordan R stiller sig til tiltalen, inden sagen starter i dag.
»Min klient har i grundlovsforhøret erkendt de faktiske forhold i sagen. Hans endelige stillingtagen har jeg meddelt anklagemyndigheden skriftligt, og jeg vil gerne vente med at sige mere om det, til retssagen begynder,« siger Mette Grith Stage.

Comments