Frykter B-gjengen vil hevne frifinnelse

FRYKTER FOR LIVET: 29-åringen er redd B-gjengen skal ta loven i egne hender etter at han ble frikjent for drapsforsøk i Oslo tingrett onsdag ettermiddag. Foto: Jarle Brenna
FRYKTER FOR LIVET: 29-åringen er redd B-gjengen skal ta loven i egne hender
etter at han ble frikjent for drapsforsøk i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.
Foto: Jarle Brenna

De kriminelle pakistanske gjengene i hovedstadsområdet har flere ganger tidligere vist at de ikke forholder seg til rettsystemet, men heller tar hevn selv med væpnende oppgjør i full offentlighet.
Den tiltalte 28-åringen og 29-åringen er nære venner og tilknyttet det pakistanske broderskapet Young Guns. Eldstebroren i B-gjengfamilien, som ble utsatt for drapsforsøket i fjor, omtales av politiet som «Gudfaren» i fiendegjengen.

Det var han som utpekte 28-åringen som gjerningsmannen etter en fotokonfrontasjon i politiavhør. Da han vitnet i retten var han imidlertid litt usikker. I dommen fra Oslo tingrett fremgår det at 29-åringen mest sannsynlig var gjerningsmannen i drapsforsøket, men at «det foreligger en slik usikkerhet at det ikke kan ses bort fra et ugjerningen ble begått av en annen».

Redd for hevn
Nå er begge redd for at den rivaliserende gjengen ønsker å hevne seg. Jeg frykter at de ikke vil
godta rettens avgjørelse. Det kan godt hende de ønsker å gjøre noe, men jeg håper at også de ser at andre kan stå bak skytingen, sier 29-åringen til VG Nett.
MØTTE PELE: Her er 31-åringen, som omtales som en «gudfar» i B-gjengen, avbildet sammen med Pele i Brasil. Foto: Privat
MØTTE PELE: Her er 31-åringen, som omtales som en «gudfar» i B-gjengen, avbildet sammen med Pele i Brasil. Foto: Privat
Både han og kameraten lever nå på hemmelige adresser i frykt for hevnoppgjør. Da 29-åringen forklarte seg under rettssaken var han iført skuddsikker vest, og han kommer til å ta sine forholdsregler når han beveger seg i Oslo.

Sommeren 2006 ble han selv skutt av B-gjengmedlemmet Mohammed Ibrar Aslam på Aker Brygge. Han hevder også at B-gjengen har forsøkt å drepe ham tidligere.

Aslam ble i vinter dømt til syv års fengsel for drapsforsøk i menneskemengden på Aker Brygge. Politiet mener skytingen på Furuset var en kontant hevn for oppgjøret i Oslo sentrum. Nå følger de nøye med på hva som skjer i miljøet etter rettens frifinnelse av de to Young Guns-medlemmene.
Øyvind Nordgarden, som leder politiets gjengprosjekt, ønsker ikke å kommentere den ferske dommen, men legger ikke skjul på at gjengmiljøet fortsatt er svært aktivt til tross for intensiv oppmerksomhet fra politiet de siste to årene.

- Det er fortsatt en del uro og relativt høy aktivitet. Vi forsøker å ha en dialog i miljøet for å oppnå en forebyggende effekt, sier Nordgarden til VG Nett.
Advokat Vidar Lind Iversen, som tidligere har forsvart flere sentrale B-gjengmedlemmer, ønsker ikke å kommentere detaljene i dommen. Han var også bistandsadvokat for 31-åringen som ble skutt på Furuset.
- Jeg vil gjennomgå dommen og vurdere en anke, opplyser bistandsadvokat Vidar Lind Iversen.

- Grundig dom
29-åringens forsvarer, Fridtjof Feydt, var svært fornøyd med avgjørelsen til Oslo tingrett. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 10 års fengsel for begge, og kontrastene ble store da de kunne forlate retten som frie menn.
- Det er spesielt hyggelig at det ender med frifinnelse når dommen er så usedvanlig grundig. Det er sjelden vi ser så grundige drøftelser, sier Feydt.

Begge de to tiltalte begynte å juble i retten da de skjønte at det endte med frifinnelse, noe som fikk tingrettsdommer Per Gammelgård til å reagere.
- Jeg ville ikke begynt å juble for mye. Juryen i lagmannsretten har ikke sagt noe ennå, sa dommeren, før han fortsatte å lese dommen.

Da hele dommen var forkynt, valgte påtalemyndigheten å ta betekningstid på spørsmålet om avgjørelsen ankes.

28-åringens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, reagerer sterkt på at klienten har sittet fengslet i ett år på et bevisgrunnlag som retten nå har fastslått at ikke holder til domfellelse.
- Det er helt uholdbart, mener forsvarsadvokaten.

Comments