- Sorgen er like stor i Hells Angels, som i en annen familie


DOKUMTENTERTE: Marcel Leliënhof har gjennom flere år dokumentert Hells Angels-miljøet i Norge. - Det er ikke alle medlemmer som blir gravlagt i klubbens regi. Det tar medlemmene stilling til selv, sier Leliënhof.
 
Fotograf Marcel Leliënhof har gjennom flere år dokumenter Hells Angels-miljøet i Norge. Han kjente Svein Bastian Jensen og Jeanette Pettersen, som begge omkom i en ulykke på E6 i mars.

Les også: Omkom i tragisk bilulykke på E6: - Svein Bastian og Jeanette planla å gifte seg og stifte familie

«Helvetes engler - en norsk bikerodyssé» heter boka, som fotografen ga ut i fjor sammen med Hugo Lauritz Jenssen. Etter å ha fulgt Hells Angels-miljøet i over fem år, var boka klar. Den er ikke ment som å fordømme eller å forherlige MC-klubben ifølge opphavsmennene, men fotografens arbeid med å komme tett på miljøet, har blitt kritisert fra flere hold.

Som utenforstående har han likevel kommet nærmere motorsykkelklubb-miljøet i Norge, enn noen andre. Leliënhof sier til Nordlys at de sterke båndene mellom medlemmene i klubben, naturlig nok vil komme til uttrykk i en begravelse, slik HA-medlem Svein Bastian Jensens sin var preget av mandag.

- Fantastisk fyr

Han kjente selv Jensen. Leliënhof møtte Svein Bastian og Jeanette sist vinter, da han gjestet Tromsø for å holde et foredrag om boken på Polarfokus-festivalen.
- Han var en fantastisk fin fyr. Dette er så utrolig meningsløst og trist. Han døde altfor ung, sier Leliënhof.

Han sier at praksis og kultur ved en begravelse av et HA-medlem, varierer fra klubb til klubb.
- Da et medlem døde i forfjor i Oslo var ritualet slik at da nyheten kom, lagde klubben en minnebord med medlemmets personlige saker, blomster og minneprotokoll. Det er ikke alle medlemmer som blir gravlagt i klubbens regi. Det tar medlemmene stilling til selv. Men noen ganger lager de et slags mausoleum i kjelleren, med kisten og mulighet til å samles og drikke, sier Leliënhof.

Han sier at å være medlem i HA er som å få en familie. Der står broderskapet sterkt og båndene mellom medlemmene er nærmest uløselige. Hvis begravelsen hadde vært på sommeren, ville det vært en stor motorsykkelkortesje til og fra begravelsen.
- Det er kutyme på tvers av ulike motorsykkelklubber, sier han.

- Folk er folk

- Det er viktig at man skjønner at folk er folk. Sorgen er like stor i Hells Angels, som i en annen gruppe og familie. De sørger og er glad i sine nærmeste. Det er det samme der, som i andre miljø, sier fotografen.
Han tror at foreldrene til Svein Bastian Jensens leserinnlegg og uttalelser er et ønske om å rette opp i en urettferdig behandling av klubben.
- Mange har gjort seg opp en mening om HA fra før, men familien kjenner jo klubben og medlemmene på en helt annen måte. Da er det kanskje viktig å fortelle sin side av saken, sier han og legger til:
- Det er vanskelig å få et balansert syn på en motorsykkel-klubb, når alt som omtales er nesten negativt. Det blir en urettferdig skildring av et miljø når folk vet veldig lite om det – og det gjøres veldig lite research på det når media faktisk skriver saker om miljøet, sier Marcel Leliënhof.

Comments