12-årige bandemedlemmer spreder skræk og rædsel i beboelsesområde

Vapnagård huser mere end 3700 personer fordelt på 1740 lejligheder. Trods sin store størrelse, har bebebyggelsen aldrig været på regeringens ghettoliste og generelt er opfattelsen, at området har været roligt. Nu er LTF og andre grupperinger ved at få fodfæste i området (Foto: Bendt Olesen)
De skulle passe deres skole, laver deres lektier og gå tidligt i seng. Men sådan er det langt fra for en gruppe unge mennesker, der den seneste tid har spredt skræk og rædsel i området omkring Vapnagaard, der er Helsingørs største beboelsesområde.

I løbet af det seneste år har en gruppe unge mennesker i alderen 12 til +20 år skabt så store problemer i området, at det nu har fået Vapnagaards fællesbestyrelse, der repræsentere beboerne i området, til at slå alarm til kommunen, politiet og de lokale politikere.

I et bekymringsbrev, som Helsingør Dagblad er kommet i besiddelse af, skriver fællesbestyrelsen:
- Vores dybe bekymringer skyldes, at vi meget klart oplever, at flere forskellige grupper af unge nu udgør en reel trussel mod det gode liv i vores dejlige boligområde. Vi er af den opfattelse, at der p.t. huserer tre-fire upcoming-grupper på mellem 12- og +20-årige, som danner nogle bander, der tyranniserer omgivelserne i en grad, så boligområdet nu klart lider under det.

Formand for fællesbestyrelsen i Vapnagård, Per Olsen, frygter at det traditionelt rolige boligområde udvikler sig i en uheldig retning, hvis ikke der sættes massivt ind mod det seneste års problemer nu (Foto: Bendt Olesen) 
Formand for fællesbestyrelsen i Vapnagård, Per Olsen, frygter at det traditionelt rolige boligområde udvikler sig i en uheldig retning, hvis ikke der sættes massivt ind mod det seneste års problemer nu (Foto: Bendt Olesen)

Trods brevets alvor glæder fællesbestyrelsens formand, Per Olsen, sig over de foreløbige reaktioner på brevet.
- Vi har fået positive tilbagemeldinger fra myndighederne efter vi har sendt brevet, så vi forventer, at man nu sætter større fokus på området, lyder det fra Per Olsen til Ekstra Bladet.

LTF rekrutterer i bebyggelsen
I følge Ekstra Bladets oplysninger er det i særdeleshed indvandrergrupperingen Loyal to Familia der skaber problemer i området.

Det seneste år har LTF øget sin tilstedeværelse i Vapnagaard, hvor der blandt andet er set LTF-graffiti relateret ligesom man i Helsingør by i stigende grad har oplevet bandemedlemmerne i gadebilledet.

Loyal to Familias karakteristiske rygmærke er den seneste tid blevet observeret flere gange i Helsingør (Foto: Privatfoto) 
Loyal to Familias karakteristiske rygmærke er den seneste tid blevet observeret flere gange i Helsingør (Foto: Privatfoto) 

Per Olsen er bekendt med LTFs tilstedevær i beboelsesområdet, der huser mere end 3700 beboere.
- Det er helt oplagt, at en gruppering som LTF har en interesse i at komme ind i sådan et boligområde som vores. De ser muligheder for at sælge blandt andet hash og forsøger derfor at rekruttere unge til at gøre det beskidte arbejde, siger Per Olsen.

Han understreger, at Loyal to Familia endnu ikke er fast etableret i Vapnagaard, men at en gruppering er sandsynlig, hvis der ikke skrides ind nu.
- Vi ser en uheldig afsmitning mellem flere af de unge mennesker, hvor lillebror bliver inspireret af storebrors adfærd. Derfor er vi ekstra opmærksomme på at gribe det i opløbet, før de små drenge bliver grebet i det her miljø, siger fællesbestyrelsens formand Per Olsen.

Nordsjællands Politi kender til LTF-indtogHos Nordsjællands Politi er man også opmærksomme på problemerne i Vapnagaard, og LTFs indtog i området.
- Vi har set nogle LTF-medlemmer i bebyggelsen, der ikke har tilknytning til området. Vi har også set dem i nattelivet og bylivet i Helsingør. Vores bekymring i forhold til det her er, at vi ikke vil have de unge mennesker bliver trukket ind i det miljø, lyder det fra chefpolitiinspektør i Nordsjællands Politi Magnus Andreasen.

Her har man igennem en længere periode været opmærksomme på problemerne i Vapnagaard.
Derfor har man i den seneste tid sat massivt ind i området.
- Vi forsøger at ligge noget patrulje tyngde i området. Vi har en særlig enhed, der tager sig af de udsatte boligområder, der er i Nordsjælland og lige nu har den et særligt fokus på Vapnagaard, lyder det fra chefpolitiinspektøren, der understreger at man tager situationen meget alvorlig.

Trusler om voldEndnu har der ikke været nogen voldsrelaterede episoder i forbindelse med de spirende bander i området, oplyser Nordsjællands Politi, men beboerne oplever alligevel en klar utryghed, lyder det fra fællesbestyrelsens formand Per Olsen.

Også i boligselskabet Boliggården, der står for driften af Vapnagård, er man opmærksom på bebyggelsens problemer.
- Flere beboere oplever at bliver chikaneret af den her gruppe af unge mennesker. Foruden hærværk og graffiti er det især tilråb og verbale trusler der bekymrer beboerne og skaber stor utryghed, fortæller direktør i Boliggården, Birte Flæng Møller til Ekstra Bladet.

De unge hænger i sær ud ved en parkeringsplads og foran servicecentret i midten af boligområdet og som tiden går, slutter flere og flere af bebyggelsens unge rødder sig til de utilpassede unge.

Kriminelle bandemedlemmer smides på gaden
Derfor sættes der nu ekstra stort fokus på gadeplans arbejdet fra kommunen og politiets side ligesom man fra Boliggårdens side, vil tage skrappe midler i brug for at sikre sig, at beboelsen igen bliver et fredeligt og godt sted at bo.
- Fra Boliggårdens side, vil vi ikke tolerere den opførsel, de unge i området udviser. I de sager, hvor vi har mulighed for det, ophæver vi uromagernes lejemål. Det gælder også, hvis de personer, der dømmes for kriminalitet i området er under 18. I sådanne tilfælde, vil hele familien blive opsagt, siger Birte Flæng Møller til Ekstra Bladet, men understreger, man kun agere sådan i sager, hvor der er faldet dom.
På nuværende tidspunkt har man opsagt en familie, mens tre yderligere sager kører, hvor familierne kan ende med at blive tvunget til at fraflytte området.

Comments

  1. Anonymous5/07/2015

    De små tosser har smadret et klubhus de havde fået af kommunen fordi det lukket pga trusler og råben af forbipasserende. De skal bare smides ud af boligselskabet med hele deres familier da de tydeligvis ik har forstået at opdrage deres afkom..

    ReplyDelete
  2. Det er trist, at det skal være sådan, og denne lille gruppe skal sprede skræk og rædsel for alle beboerne i området.

    ReplyDelete

Post a Comment