På slutten av 1990-tallet og de første årene inn i 2000-tallet var «kriminelle ungdomsgjenger» et tema i pressen, politiet og i miljøer som befattet seg med kriminalitetsforebygging i Oslo.
Selv om vi av og til hører om gjengoppgjør i mediene, har denne typen kriminalitet nærmest blitt borte blant ungdommer under 18 år i Oslo.
Ungdomsgjenger får ikke fotfeste
Ser vi tilbake til tiden rundt årtusenskiftet var det åpne konflikter mellom ulike ungdomsgjenger i Oslo. Oslo politidistrikt opprettet på denne tiden et eget prosjekt rettet mot disse gjengene. Siden den gang har vi sett en jevn nedgang i den registrerte barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo. Typisk gruppekriminalitet som ran, skjer langt sjeldnere blant unge under 18 år nå enn den gang.Våren 2013 var det riktignok en periode hvor flere unge gjerningspersoner ble anmeldt for ran. Selv om ranene ble utført av flere unge sammen, og mange var involvert i en rekke ulike ran, dreide det seg her om unge som var knyttet direkte eller indirekte sammen i løsere nettverk. Dette var det nærmeste politiet kom når det gjaldt avdekking av etablerte «kriminelle ungdomsgjenger» i Oslo i 2013. Heller ikke i 2014 har vi sett at slike ungdomsgjenger har blitt etablert, selv om vi vet at noen unge trekkes til nettverk med lav terskel for kriminalitet og med potensial for konflikter.
FØLG DEBATTEN:
Følger nøye med ungdomsmiljøene
Oslo er ikke alene om å se nedgang i barne- og ungdomskriminaliteten. Samtidig er Oslo nå bedre rustet til å møte utfordringer knyttet til kriminalitet blant barn og unge, enn for 15–20 år siden.Dette var avgjørende for å kunne gripe inn raskt under den såkalte «ransbølgen» i 2013. Politiet hadde kontinuerlig fulgt med på utviklingen i barne- og ungdomskriminaliteten, og kunne raskt se forbindelser mellom ulike hendelser og involverte personer. Ikke minst var det viktig at politiet og kommunen hadde et godt etablert samarbeid for å kunne sette inn tiltak raskt. De unge ranerne ble stoppet, fikk ulike former for oppfølging og antallet ran med unge gjerningspersoner gikk ned til et rekordlavt tall i løpet av 2014.
Samarbeidsnettverket fokuserer både på miljøer og enkeltpersoner, og utarbeider årlige rapporter over registrert kriminalitet blant denne aldersgruppen. Politiets forebyggende enheter er ute og treffer ungdom på skolene og i fritiden. Samtidig holder de oversikt over hvilke unge som registreres med lovbrudd en eller flere ganger. Unge gjengangere blir fulgt ekstra nøye med tett oppfølging. Nettopp denne målrettede jobbingen kan på sikt også gi gevinst i form av redusert rekruttering til belastede miljøer.
FØLG DEBATTEN:
Unge voksne – en særlig utfordring
SaLTo favner både barn, ungdommer og unge voksne. De aller fleste av disse har ikke behov for korrigering fra offentlige støtte- og/eller kontrollfunksjoner. Hvem er da de unge som trenger dette? Svaret er sammensatt og komplekst.Det finnes ingen fasit verken på dem som ikke har behov eller de som har slike behov. Man ser imidlertid at noen faktorer som sosial, kulturell og økonomisk kapital kan virke inn. Fravær av voksenpersoner og løs tilknytning til skole eller arbeidsliv spiller også inn.
- LES MER:
- LES MER:
Forebygging hjelper
Både politiet og SaLTo følger godt med for å fange opp unge under 18 år før de involveres i kriminalitet. Årene etter man har blitt myndig, og dermed ansees som voksen, virker utfordrende for mange. Nedgangen i registrert kriminalitet hos den yngre aldersgruppen, finner vi ikke her.Vi har stor tro på at vi kan unngå at kriminelle ungdomsgjenger får fotfeste i Oslo gjennom å samarbeide systematisk og tett på Oslos unge innbyggere.
Comments
Post a Comment