Han er øverst på gjengpolitiets obs-liste - på lørdag skal han ha skutt med pistol midt i nattklubb-rushet i Oslo sentrum

FRAMSTILLES FOR FENGSLING: Den 30 år gamle tidligere Young Guns-mannen som skal ha løsnet skudd ved utestedet Mona Lisa midt i Oslo sentrum, blir i ettermiddag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto: NTB SCANPIX / POLITIET

30-åringen var tidligere medlem av Young Guns, men brøt for omlag to år siden ut av denne kretsen, fikk nye kriminelle venner, og skaffet seg et bittert fiendskap med flere Young Guns-menn.
Ifølge Dagbladets kilder reiste 30-åringen i vinter til Pakistan og ble værende i tre månder, men kom nylig tilbake til Oslo, der konfliktene rundt ham altså blusset opp med full styrke.
- Jeg er redd for Young Guns, og vil ikke ha noe med dem å gjøre, hevdet 30-åringen da han forklarte seg som voldsoffer i en rettssak forrige tirsdag.

I Oslo tinghus måtte politispanere gripe inn og bortvise flere gjengkriminelle da det ble tilløp til slagsmål mellom partene i konflikten.

Dette er regnet som en opptakt til lørdagens sammenstøt.

Persongalleri fra tre gjengmiljøEn rekke av de involverte på Mona Lisa lørdag har tidligere vært involvert i skyteepisoder og andre livsfarlige trefninger i miljøene.

Natt til søndag skal det ha vært den bevæpnede 30-åringen og hans kamerat, en nordmann med venner i blant andre Holmliagjengen, som oppsøkte Mona Lisa - som ligger i en sidegate til Karl Johans gate midt i sentrum.

Ifølge Dagbladets kilder ble stemningen raskt aggressiv da de to  dukket opp. I praksis var da alle de aktive fraksjonene i Oslos gjengmiljøer representert på ett og samme sted - blant andre Young Guns, Holmlia-gjengen (også kjent som Young Bloods) og B-gjengen i tillegg til flere andre kjente kriminelle.

I det kaotiske masseslagsmålet, der enkelte involverte skal ha vært ruset på kokain i tillegg til alkohol, haglet det med bord, stoler, ølglass i tillegg til slag og spark. Ifølge vitner trakk 30-åringen pistolen inne på selve utestedet, mens selve skytinga skjedde ute på gata inn mot inngangspartiet.

30-åringen, som altså nekter straffskyld, ba ved pågripelsen politiet om å ta prøver av ham for å få avklart om han brukte rusmidlerpå tidspunktet for hendelsen.
- Han har også bedt politiet om å innhente alt av bilder fra overvåkningskameraer og liknende, for å få et mest mulig totalt bilde av hva som skjedde, sier advokat Staff til Dagbladet.

Sammenstøtet kunne raskt ha eskalert utover kvelden. På to andre nattklubber bare noen hundre meter unna satt en rekke andre gjengmedlemmer fra ulike fraksjoner som ifølge Dagbladets kilder ble varslet på telefon om at det brygget opp til bråk på Mona Lisa.

I tilegg til 30-åringen med pistolen ble tre menn pågrepet. Blant dem var en straffedømt 30-åring fra Young Guns - som kan ha vært målet for selve skytinga - og en straffedømt 32-åring tilknyttet B-gjengen som før jul ble siktet i en stor kokainsak kalt «Operasjon Bjørnebær».

Også kameraten 30-åringen ankom sammen med ble pågrepet, men han var selv kraftig forslått. Alle de tre sistnevnte er nå dimittert av politiet.
Fersk dom i konfliktenBakgrunnen for at 30-åringen var i vitneboksen som fornærmet i forrige uke, var at han i august i fjor ble overfalt utenfor sin egen bolig av to maskerte og bevæpnede menn iført skuddsikre vester. Angriperne truet med pistol og slo ham med brekkjern blant annet i hodet.

I retten forklarte den tiltalte Young Guns-mannen (28) seg om deler av konflikten med 30-åringen.


«Tiltalte forklarte videre at han har kjent fornærmede [30-åringen] i noen år, siden 2011. De var i samme vennekrets, men på et tidspunkt begynte det å skjære seg mellom dem. Også en venn av ham hadde kranglet med [30-åringen]. Han var også en gang blitt advart av en venn mot å møte [30-åringen]. Den aktuelle natten hadde han på seg joggebukse, skuddsikker vest, hettejakke og arbeidshansker. Han husket at han til politiet forklarte at han pleide å ha på seg skuddsikker vest når han dro til byen. Dette hadde også sammenheng med den trusselen han følte fra [30-åringen]. Det hadde vært flere episoder mellom dem. Blant annet hadde [30-åringen] snakket ham inn i en ranssak for ca. to år siden», heter det i dommen.

28-åringen ble i går dømt til ett år og seks måneders fengsel (som fellesstraff inkludert en tidligere betinget dom).

Ranssaken tiltalte refererte til, er etter det Dagbladet forstår det såkalte Burka-ranet på Vestli i Oslo 8. august 2013, der 30-åringen en periode var siktet for heleri fordi ransutbytte lå i boden hans. En mann fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys var medsiktet i saken.

I tillegg til konflikten med sine tidligere venner i Young Guns, har 30-åringen pådratt seg fiender også i andre miljøer, konfliktlinjer som det siste året har blitt knyttet til flere voldelige sammenstøt som ikke har blitt oppklart.

Nulltoleranse for skyting
Spesielle Operasjoner (SO) ved Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet setter nå inn store ressurser for å forhindre potensielle hevnangrep etter skytedramaet - og for å marke alvorligheten av sammenstøtet.

- I utgangspunktet er dette en konflikt mellom enkeltpersoner, men det kan utvikle seg negativt om noen nå føler seg forurettet, sier politiinspektør Einar Aas.

Etter lignende hendelser tidligere har gjengekspertene i politiet gått til omfattende ransakinger eller husbesøk på flere titalls adreser, lavere terskel for pågripelser, «fotfølging» av nøkkelpersoner og ileggelse av «portforbud» i Oslo sentrum for enkelte av de mest festglade gjengmedlemmene. Politiet vil ikke kommentere hvilke deler av verktøykassa som blir tatt i bruk denne uka.

Gjennom blant annet videoopptak og spaning kjenner politiet trolig identiteten til de fleste involverte i masseslagsmålene.

- Selv om konstellasjonene i disse miljøene til tider kan se uoversiktlige ut, som under hendelsen natt til søndag, har mannskapene våre den nødvendige miljøkunnskapen til å håndtere dette, understreker  Aas overfor Dagbladet.

Politiet vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om hvilke miljøer og konflikter skytingen knyttes til.

PÅGREPET: Også disse mennene, en 32 åring med bånd til B-gjengen og en Young Guns-mann (30), ble tatt av politiet etter masseslagsmålet.
PÅGREPET: Også disse mennene, en 32 åring med bånd til B-gjengen og en Young Guns-mann (30), ble tatt av politiet etter masseslagsmålet.


Comments