Planen: Kränka – och förnedra mc-gänget


Det räckte inte med att försöka mörda Rock Machines ledare Stefan Kubatov, 40. Han och mc-gänget skulle kränkas och förnedras.

Det var därför Kubatovs väst blev tagen och Rock Machines klubbhus attackerades.
- Man har inte bara förnedrat personen men också klubben. Västen är helig, hävdar Amir Rostami, kriminalkommissarie och gängexpert

Stefan Kubatov satt bredvid sin advokat i sal 4 i Helsingborgs tingsrätt när Amir Rostami hördes via videolänk från Stockholm.

På andra sidan glasväggen i säkerhetssalen var det fullsatt med åhörare, majoriteten tillhörde Bandidos.

Det som gängexperten hade att säga var något helt annat än vad som tidigare framkommit under rättegången.

Amir Rostami förklarade i går vad svensk och polis vet om de hemliga regler som styr kriminella mc-gäng, de som kallas för enprocentsklubbar.

Symbolen för dessa finns på Bandidos västar, Hells Angels men också på Rock Machines västar och en hel del andra gäng.


Det skiljer dem från andra sammanslutningar som förenas av ett intresse för att bland annat köra motorcykel. Enprocentsklubbar har klassats som en del av grov organiserad brottslighet.

Åtalade nekar

Kammaråklagare Kerstin E Eriksson har åtalat två Bandidos-män för mordförsök på Stefan Kubatov och en annan medlem. En tredje man, medlem i Rock Machine, misstänks för att ha hjälpt de två Bandidos-männen ta sig in i klubbhuset. Samtliga tre åtalade nekar.

Amir Rostami gav i går en bakgrund som kan förklara vad som egentligen hände i Hyllstofta den 20 september förra året vid 20-tiden, men som inte står i stämningsansökan.
Han berättade om den djupa symbolik som döljs bakom kriminella mc-gängs handlingar.

Manual för krig

Det handlar om att kränka och förnedra.
- Det finns tre viktiga symbolbärande identitetsmarkörer. Klubbhuset, motorcykeln och den allra viktigast är västen. Den visar vem jag är, vilken titel jag har och vilken lojalitet jag visat klubben, förklarade Amir Rostami.

Det som hände i Hyllstofta skulle kunna vara hämtad ur en manual för hur kriminella mc-gäng bekämpar varandra:

Rock Machine överraskades och misslyckades att försvara sitt eget klubbhus.
Gängets ledare, Kubatov, blev beskjuten och utsatt för ett mordförsök i sitt eget klubbhus.
Rock Machine blev fråntagna västar. De tre männen som genomförde attacken letade särskilt efter västar inne i klubbhuset och tog med sig.

Gänget skulle utplånas

Vid sådana tillfällen när en eller flera västar tagits fullföljs förnedringen ytterligare på ett särskilt sätt.
- Man hänger den upp och ner i sitt eget klubbhus, tillade Amir Rostami.

Hans vittnesmål var på ett sätt viktigt för åklagaren eftersom ingen av de tre åtalade har velat förklara sig bortsett från att de nekar till att ha varit i Hyllstofta den aktuella kvällen.

"Ett hot"

Amir Rostami gav också en tänkbar bakgrund till varför Rock Machine överhuvudtaget blev anfallna.
Den helt avgörande förklaringen kan vara det faktum att Rock Machine är ett mc-gäng med verksamhet i flera länder, att mc-gänget är internationellt.
- Det räcker. Då är man ett hot, hävdade han.

Rättegången fortsätter i dag med bland annat förhör med Stefan Kubatov som ska berätta hur han flydde med två kulor i kroppen.

Comments