Forsynte Vestfold med narkotika


AKSJONERTE: Politiet slo til mot lokalene til Hells Angels i februar i fjor. I løpet av kort tid ble tre Larvik-menn pågrepet - nå er de og fem andre dømt for narkotikaforbrytelser.
Arkivfoto: Camilla Svendsen
 
Narkonettverket ble rullet opp i september 2013 da Kripos slo til mot en mann i Oslo. I bilen hans fant de flere tiltalls kilo med amfetamin, kokain og hasj.

På mannens telefon fant de et regnskap over narkosalget, ett av navnene på lista skilte seg ut. En 44 år gammel kjenning fra Larvik, bosatt i Oslo, med tilknytning til Hells Angels. Ifølge regnskapet hadde mannen handlet hasj for 592.000 kroner.
Kripos iverksatte skjult etterforskning mot HA-mannen, deriblant med spanere og telefonavlytting. Arbeidet viste seg å bære frukter.

Et narkonettverk som forsynte Vestfold med hasj og amfetamin ble rullet opp, og nå er seks vestfoldinger, samt to menn fra Oslo-traktene dømt til fengsel. Flere av dem må belage seg på flere år bak murene, og 3,6 millioner kroner blir  inndratt.

Snakket i koder

Narkohandelen skal ha skjedd gjennom 2013 og begynnelsen av 2014. Da Kripos pågrep mannen som ledet interessen mot 44-åringen i september 2013, skal det ha blitt merkbart mindre narkotika på markedet i Vestfold. Ny leverandør kom på plass, en 54 år gammel mann fra Montenegro, som senere ble fersket av politiet med seks kilo hasj i leiligheten.
Retten mener at 44-åringen sto for innkjøpet av narkotikaen, mens en 27-åring fra Larvik-distriktet var ansvarlig for videresalget i Vestfold.
Telefonavlyttingen avslørte flere leveranser med narko og innkreving av penger. Telefonsamtalene ble ført i koder, som «drivakselen til traktoren er ikke ferdig», noe som betydde at narkoen ikke var levert.
De hadde mellommenn i både Larvik og Tønsberg. Under dem var det flere underselgere rundt om i fylket, en av dem er tidligere i år dømt i Larvik tingrett for oppbevaring av 500g hasj.

Strenge straffer

I skytteltrafikk gikk penger og narkotika mellom Oslo og Vestfold. En del av leveransene og betalingene skal ifølge Kripos ha skjedd i klubblokalene til Hells Angels på Alnabru.
I februar i 2014 slo Kripos til mot Hells Angels-lokalene, og 44-åringen, samt to av hans løpegutter i Larvik ble pågrepet.
Da saken ble behandlet i Oslo tingrett fikk flere av mennene strenge straffer;
44-åringen fra Larvik, bosatt i Oslo, ble dømt til seks års fengsel, og får inndratt 1 315 000 kroner samt en Hublot herreklokke. Mannen blir ansett for å være hovedmann i narkonettverket.
27-åring fra Larvik-distriktet fikk to år og ti måneders fengsel, og får inndratt 700.000 kroner. Politiet mener han var ansvarlig for videresalget i Vestfold.
En 29-åring fra Tønsberg fikk fire år i fengsel, og får inndratt 50.000 kroner. Han ansees å ha en sentral rolle i videresalget. Mannen ble tatt på fersken av politiet, da han oppbevarte amfetamin og hasj på et treningssenter i Tønsberg.
En 27-åring fra Larvik som fungerte som mellommann og pengekurer, er dømt til fengsel i to år og fire måneder. 185.000 kroner blir inndratt.
En 23-åring fra Larvik fungerte som mellommann, og ble dømt til ett år og syv måneders fengsel. I tillegg blir 350.000 kroner inndratt.
En 28-åring fra Larvik-distriktet ble dømt for forsøk på kjøp av to kilo hasj. Han må sone elleve måneder i fengsel.
En 54-åring fra Oslo ble tatt med seks kilo hasj hjemme, og ansees som leverandør til 44-åringen. Fikk tre år i fengsel, og får inndratt 175.000 kroner.
En 39-åring fra Skjetten er dømt til to års fengsel for heleri, og får inndratt 815.000 kroner.
I tillegg ble det inndratt to våpen; en rifle og en maskinpistol med lyddemper og til sammen 230 patroner fra hovedmannen og Tønsberg-mannen.

Sto fram på TV

44-åringen fra Larvik sto i 2013 fram og fortalte til TV2 at han var rekrutt i HA.
– Hvorfor de kaller oss kriminelle MC-gjenger er uforståelig. Enkeltmedlemmer gjør ting som de ikke burde gjort her som andre steder, sa 44-åringen til Tv2 da.
Mannen er fra tidligere domfelt seks ganger, og sonet ett og et halvt år fengsel for trusler senest i 2012. Der ble han kjent med 39-åringen fra Skjetten, som satte ham i kontakt med leverandøren Kripos pågrep i september 2013.

Comments