Kriminelle gjengoppgjør knyttes til flere hendelser i Sverige

Politiet sperret av inngangen ved akuttmottaket til Skånes Universitetssjukhus i Malmö natt til søndag etter at fire personer ble skadd ved en skuddløsning på Rasmusgatan i området Seved i Malmö lørdag kveld.
 
 
Svensk politi har en vrien utfordring, sier sjefen for bekjempelse av organisert kriminalitet i Oslo, politiinspektør Einar Aas, til NTB søndag.
 
Svenskenes store bryllupshelg ble i stor grad dominert av brutale hendelser i flere organiserte kriminelle miljøer.

Gjengkrim

Lørdag kveld ble fire personer skadd, hvorav tre alvorlig, i en skuddløsning i Malmö helt sør i Sverige. Søndag forsøkte politiet å oppsøke en kjent gjengleder i den såkalte M-falangen i byen, som de mistenker brukte automatvåpen. Mannen var imidlertid ikke å få tak i, og politiet forsøkte da å hindre mannen i å forlate landet, skriver avisen Sydsvenskan.

Søndag bekreftet svensk politi at en sentral gjengkriminell også var en av de fire drepte da en personbil eksploderte i Göteborg fredag ettermiddag. Eksplosjonen, som også tok livet av en fire år gammel datter til en av mennene i bilen, omtales som unormalt kraftig. Politiets foreløpige konklusjoner går ut på at det enten var eksplosiver i bilen som ble utløst ved et uhell, eller at noen andre sprengte bilen i lufta, melder nyhetsbyrået TT.

Gjengkriger

Den drepte med gjengtilhørighet skal ha være sentral i det kriminelle miljøet i Biskopsgården. Bydelen på Hisingen i Göteborg er beryktet for betydelige sosiale problemer. Området har en høy andel innvandrere, stor arbeidsløshet og mye kriminalitet. Torsdag ble tre menn pågrepet og siktet for medvirkning til et angrep på Vårväderstorget i bydelen 18. mars. Der ble to personer drept og ti skadd.

BIL-EKSPLOSJON: Politiet sperret av et stort område ved Torslanda etter at fire personer ble drept, blant dem en fire år gammel jente, da en personbil eksploderte i Göteborg fredag.

 
Før eksplosjonen fredag var 17 menn drept i gjengrelaterte drap i Göteborgs forsteder siden januar 2011, og samtlige drap er uoppklart, ifølge en gjennomgang Göteborgs-Posten har foretatt.

Politisjef Erik Nord uttalte at det muligens var flere gjengkriger som pågikk samtidig, da han ble konfrontert med tallene fra avisen.

- Sammensatt problem

Politiinspektør Einar Aas ved avdelingen for organisert kriminalitet i Oslo sier det ikke bare er politiet som har et ansvar for å løse utfordringene de står i.
- Svensk politi har en vrien utfordring. Men problemene er sammensatt, så også andre enn politiet har en oppgave, sier Aas i en kommentar til NTB.

Politiet i Norge og særlig gruppen ved Oslo politidistrikt har i flere år hatt en bevisst satsing på å følge de organiserte kriminelle miljøene tett. Da en gullsmed på Grønland i Oslo ble ranet av svenske kriminelle i fjor, fikk etterforskningen høy prioritet nettopp for å sende et signal til det kriminelle miljøet i Stockholm. Saken er nylig avsluttet i Oslo tingrett.
- Hos oss satser vi mye på å ha god oversikt over miljøene, tilstrekkelig innsikt til å redusere faren for voldelige konfliktsituasjoner samt forfølgere tung kriminalitet som blir begått. Altså en kombinasjon av å avverge uønskede hendelser og å straffeforfølge, sier Aas.

Ran midt i bryllupet

Som om ikke skuddangrep og eksplosjoner var nok: Samtidig med den kongelige vielsen i Slottskapellet lørdag, skjedde også et spektakulært ran av en pantelåner i Stockholm. En hjullaster ble kjørt rett inn i lokalene.

Også dette anslaget hadde klare trekk av metoder som organiserte kriminelle tidligere har benyttet. Ranet var det andre mot en pantelåner på bare en drøy uke.

Comments