MS-13 - verdens mest berygtede bande

Mara Salvatrucha, der blev skabt af veteraner og flygtninge fra borgerkrigene i Mellemamerika i 1980'erne, er verdens værste bande. (Foto: All Over Press)
Af:
                   
Hundredvis af bander begår omfattende og alvorlig kriminalitet verden over, men ingen kommer i nærheden af Mara Salvatrucha – også kendt som MS-13.

Der er nemlig nærmest ikke den kriminelle aktivitet, som banden ikke vil give sig i kast med. Tilfældige overfald og mord, narkotika-salg, lejemord, salg af ulovlige våben, våbensmugling, afpresning, voldtægt, prostitution af både kvinde og børn og meget mere.

Og ud over den brede vifte af kriminelle aktiviteter, der gør gruppen ekstraordinært berygtet, kan man tilføje rekruttering af ganske unge børn til deres kyniske foretagende.

I USA og i Mellemamerika, hvor gruppen er størst, har man således store problemer med, at bandemedlemmerne hænger ud ved skoler for at lokke helt unge medlemmer ind i gruppen.

Bandemedlemmer fra Mara Salvatrucha spiller skak i fængslet i et sjældent, fredeligt øjeblik. (Foto: All Over Press) 
Bandemedlemmer fra Mara Salvatrucha spiller skak i fængslet i et sjældent, fredeligt øjeblik. (Foto: All Over Press)

Og derfor er det ikke ualmindeligt at se helt unge teenagere som MS-13-medlemmer. Noget, der bliver anset for at være ekstra truende ved gruppen, der helt tydeligt ikke har nogen skrupler ved det.
Men det er ikke kun unge drenge, som MS-13 udnytter. Også helt unge piger bliver lokket ind i gruppens prostitutionsringe. Og er de først kommet ind, er det ekstremt svært at komme ud. Både som bandemedlem, men specielt for de unge piger helt ned til 13-14-års-alderen, som gruppen tjener store penge på at prostituere.

Brugen og udnyttelsen af helt unge drenge og piger har været med til at give gruppen et rygte som specielt ondsindede og parate til hvad som helst. Og det er noget, specielt de amerikanske myndigheder flere gange har slået ned på.

Dræber gerne uskyldige

Men den faktor, som muligvis har størst betydning for gruppens farlige rygte, skal findes i, at de ikke kun slås med politi og rivaliserende bander. De har nemlig ikke problemer med at gå løs på uskyldige og tilfældige personer.

De er kendte for hjemmeoverfald mod helt tilfældige mennesker. Og så har gruppen mere end én gang angrebet uskyldige mennesker på åben gade.

Det skete eksempelvis i 2005, hvor en tilfældig bus i Honduras blev angrebet af gruppen, der beskød den med automatvåben. 28 mennesker mistede livet. Helt uden grund. En episode, der for alvor var med til at sætte MS-13 på verdenskortet.

Et familiemedlem vasker blodet væk fra gaden, hvor den 33-årige Edgar Giovanni Morales blev skudt i 2013. Morales var tidligere medlem af Mara Salvatrucha, men arbejdede nu sammen med præsten Antonio Rodriguez om at hjælpe bandemedlemmer med at forlade gangster-tilværelsen. Morales blev mejet ned uden for Rodiguez' kirke i Mejicanos i El Salvador. (Foto: All Over Press) 
Et familiemedlem vasker blodet væk fra gaden, hvor den 33-årige Edgar Giovanni Morales blev skudt i 2013. Morales var tidligere medlem af Mara Salvatrucha, men arbejdede nu sammen med præsten Antonio Rodriguez om at hjælpe bandemedlemmer med at forlade gangster-tilværelsen. Morales blev mejet ned uden for Rodiguez' kirke i Mejicanos i El Salvador.
(Foto: All Over Press)

Mange medlemmer af MS-13 har også fungeret som såkaldte ’hitmen’ eller lejemordere for mexicanske narkokarteller, og derfor er de ekstremt dygtige til at dræbe.

Og ofte sker det på måder, som man ellers troede, man kun så på film, hvor eksempelvis ofrene bliver sat på knæ og skudt i hovedet på klos hold – efter de blev skåret og vansiret i ansigtet først.
En sådan episode fandt sted i 2007 i Newark, USA.

Ligeledes er det også et kendetegn for gruppen at bruge macheter, når de overfalder og myrder, hvilket giver dem en ekstra grusom dimension.

Tatoveringer det visuelle kendetegn

Et sidste kendetegn er med til at gøre gruppen ekstra berygtet. De er nemlig kendte for deres ekstreme kærlighed for tatoveringer. Og derfor ser man ofte MS-13-medlemmer være plastret til med tatoveringer.

Medlemmer af MS-13 fra statsfængslet i Tamara i Honduras. Fængslerne i Mellemamerika vrimler med indsatte fra  bander med rod i det sydlige Californien. (Foto: AP/Esteban Felix) 
Medlemmer af MS-13 fra statsfængslet i Tamara i Honduras. Fængslerne i Mellemamerika vrimler med indsatte fra bander med rod i det sydlige Californien.
(Foto: AP/Esteban Felix)

Ikke noget, der gør dem farlige i sig selv, men de kommer uden tvivl til at se ekstra truende ud.
Som man kan se på billederne her i artiklen, er mange af tatoveringerne ganske imponerende. Og det benytter banden sig også af, når de skal sprede deres rygte og hverve nye medlemmer.

Et anholdt bandemedlem viser håndtegnet for Mara Salvatrucha. (Foto: AP/Luis Romero) 
Et anholdt bandemedlem viser håndtegnet for Mara Salvatrucha. (Foto: AP/Luis Romero)

Sådan begyndte det

For at finde begyndelsen til MS-13 skal vi tilbage til 1980’erne hvor flere mellemamerikanske lande lå i blodige borgerkrige. Fra flere af de lande begyndte store antal af flygtninge at søge nordpå for at komme væk fra kampene i deres hjemlande.

En stor del af de flygtninge stammede fra El Salvador, Guatemala og Nicaragua. Og mange af dem bosatte sig i USA – specielt de forskellige Los Angeles-forstæder var populære blandt flygtningene.
På det tidspunkt var store dele af bandekriminalitet i Los Angeles tilknyttet mexicanske bander. Men mange af de centralamerikanske flygtninge var hærdede af borgerkrigen i deres hjemlande. Og så småt begyndte de at organisere sig i bander.

Specielt en gruppe af mænd fra El Salvador gjorde sig bemærket.
Under skarp bevogtning overdrager politiet fra Nicaragua den 29-årige Turcios Angel til Interpol i 2009. Han blev regnet for at være øverste chef for Mara Salvatrucha og 'yderst farlig'. (Foto: All Over Press) 
 Under skarp bevogtning overdrager politiet fra Nicaragua den 29-årige Turcios Angel til Interpol i 2009. Han blev regnet for at være øverste chef for Mara Salvatrucha og 'yderst farlig'.
(Foto: All Over Press)

De boede i Los Angeles-forstaden Pico Union og tog navnet Mara Salvatrucha – der kan brydes ned i flere forskellige dele. ’Mara’ er mellemamerikansk slang for bande, mens ’Salva’ viser tilbage til de oprindelige bandemedlemmers oprindelse i El Salvador. ’Trucha’-delen er ligeledes slang og betyder noget i retning af klog eller smart.

Andre bander i Los Angeles-området lagde hurtigt mærke til gruppen, der grundet den spansktalende baggrund også begyndte at tiltrække andre medlemmer fra Centralamerika, og Mara Salvatrucha blev indlemmet i et større bandefællesskab ved navn ’Sureños’, som findes over store dele af Mexico og det sydvestlige USA.

Det sikrede medlemmerne af Mara Salvatrucha større sikkerhed – både inden for og uden for fængslet. Samtidig betød det, at Mara Salvatrucha begyndte at levere lejemordere til bandefællesskabet.

Et medlem af Mara Salvatrucha dyrker styrketræning i et sparsomt indrettet træningslokale i fængslet i Ciuda Barrios i El Salvador. (Foto: All Over Press) 
Et medlem af Mara Salvatrucha dyrker styrketræning i et sparsomt indrettet træningslokale i fængslet i Ciuda Barrios i El Salvador. (Foto: All Over Press)

Det var en mexicansk gruppe, som var en af hovedaktørerne i ’Sureños’, ved navn ’la M’, der sikrede Mara Salvatruchas indtræden i bandefællesskabet. Og det var angiveligt derfor, at Mara Salvatrucha tog tallet 13 til sig og blev MS-13, for M, som i ’la M’, er nemlig det 13. bogstav i alfabetet.

MS-13 forblev op gennem slut-80’erne og de tidlige 90’ere en regional bande i Mexico og USA; dog voksede deres antal stødt til adskillige tusind medlemmer, der tog del i mange forskellige former for kriminalitet fra salg af stoffer til mord og prostitution.

Men i slutningen af Bill Clintons sidste periode som præsident i slut-90’erne begyndte USA at gå i kamp mod det voksende bandeproblem i dele af landet. Specielt den del af bandeproblemet, der ansås for at være immigrationsorienteret, som man mente var tilfældet med de spansktalende medlemmer af bl.a. MS-13.

Derfor besluttede USA, at man skulle begynde at hjemsende kriminelle indvandrere, hvis de overtrådte loven på en af flere forskellige måder.

Kolossal udbredelse

Det betød, at mange bandemedlemmer med rødder i hovedsageligt Mellemamerika blev sendt tilbage til deres hjemlande. I de første år i det nye årtusind er det anslået, at omkring 20.000 kriminelle blev sendt ud af USA og ind i Mellemamerika.

Det betød, at MS-13 fik en stærk tilstedeværelse i flere mellemamerikanske lande. Herunder El Salvador, Guatemala og Honduras. I de senere år har gruppen også spredt sig til flere europæiske lande som Spanien, England og Tyskland.

I USA havde MS-13 og andre rivaliserende bander længe haft hård kamp mod myndighederne – typisk FBI – som i nogen grad sørgede for, at den brutale bande ikke kunne udbrede sine voldelige tendenser og kriminalitet i alt for stor grad.

I 2013 oprettede El Salvador en ny politi-enhed, der skulle fokusere på de to store bander Mara Salvatrucha og Barrio 18. (Foto: All Over Press)
I 2013 oprettede El Salvador en ny politi-enhed, der skulle fokusere på de to store bander Mara Salvatrucha og Barrio 18. (Foto: All Over Press)

FBI var udmærket klar over den voksende trussel fra MS-13, som efterhånden talte tusindvis af bandemedlemmer. Og derfor oprettede man specielle bandeenheder, der skulle tage sig specifikt af MS-13, der efterhånden havde spredt sig til de fleste større byer på begge kyster i USA og helt op til dele af Canada.

Men så heldige var de mellemamerikanske lande ikke.
For selv om de modtog tusindvis af hærdede kriminelle MS-13-medlemmer fra USA, så havde de skrøbelige samfund og regeringer i lande som El Salvador, Honduras og Guatemala ingen mulighed for at sætte ind på samme måde som USA og FBI.

Eksplosivt voksende antal

Og derfor voksede antallet af MS-13-medlemmer voldsomt i det nye årtusind. Det anslås i dag, at MS-13 har omkring 70.000 medlemmer i alt i de forskellige lande, de findes i.
10.000 af det antal anslås at findes i USA – både i og uden for fængslerne. Hvilket gør dem til en stor mundfuld at håndtere for FBI.

Hovedparten af MS-13 skal dog findes i de mellemamerikanske lande, hvor titusinder af bandemedlemmer nærmest trumfer ordensmagten i antal i flere af landene.

Bandemedlemmer fra de fem største bander i El Salvador - Mara Salvatrucha, Barrio 18, La Maquina, Mao-Mao og La Mirada Locos - indledte i 2013 et samarbejde med myndighederne om at erklære visse byer for 'hellige', hvilket betød fri for banderelateret vold. (Foto: All Over Press) 
Bandemedlemmer fra de fem største bander i El Salvador - Mara Salvatrucha, Barrio 18, La Maquina, Mao-Mao og La Mirada Locos - indledte i 2013 et samarbejde med myndighederne om at erklære visse byer for 'hellige', hvilket betød fri for banderelateret vold. (Foto: All Over Press)

Specielt det faktum, at gruppen egentlig ikke har en øverste ledelse, gør, at de er ekstremt svære at komme til livs. Hver enkelt gruppering har sin egen leder og svarer ikke til nogen øverste chef. Og derfor kan ordensmagten måske komme en enkelt gruppering til livs, men det betyder ingenting for de andre MS-13-bander.

Repræsentanter fra OEA (Organisationen af Amerikanske stater) tjekker indleverede våben fra de to store bander i El Salvador, Mara Salvatrucha og Barrio 18. En fredsaftale mellem banderne betød, at mordraten faldt med 60 % i hovedstaden,  San Salvador. Foto: All Over Press 
Repræsentanter fra OEA (Organisationen af Amerikanske stater) tjekker indleverede våben fra de to store bander i El Salvador, Mara Salvatrucha og Barrio 18. En fredsaftale mellem banderne betød, at mordraten faldt med 60 % i hovedstaden, San Salvador. Foto: All Over Press

Så vidt vides er MS-13 endnu ikke kommet til Danmark, der ikke, som andre europæiske lande, har et stort antal latinamerikanere. Men MS-13 er dog alligevel blevet kåret til den første globale bande – hvis man ikke tæller rockergrupper som Hells Angels.

Comments