Advokaten til eks-lederen av Bandidos: - Får politiet det som de vil, blir han sittende på tristeste stedet som finnes

HILSTE PÅ BONDEVIK: Bandidos-lederen Lars Harnes hilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under et Stopp Volden-arrangement i 1999, men i årene som fulgte ble han tatt for blant annet ran, frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk. Arkivfoto: SCANPIX
HILSTE PÅ BONDEVIK: Bandidos-lederen Lars Harnes hilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under et Stopp Volden-arrangement i 1999, men i årene som fulgte ble han tatt for blant annet ran, frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk. Arkivfoto: SCANPIX



OSLO TINGRETT (Dagbladet): Mannen som på 90-tallet var med å stifte Bandidos og etterhvert ble leder av gruppa, Lars Harnes (47) ble torsdag morgen framstilt for refengsling i Oslo tingrett, siktet for å ha planlagt et drap.

- Han nekter å forklare seg, sier politiadvokat Ane Evang til Dagbladet idet rettsmøtet var ferdig klokka 10.45.

- Ikke oversikt

Hun har bedt om at Harnes fengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. 

- Det er fordi vi ikke har helt oversikt over hvem som er involvert i denne saken. Om detaljene kommer fram i mediene, så vil det kunne påvirke framtidige vitneavhør, sier hun.

47 år gamle Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget til Imran «Onkel Skrue» Saber i juli. Politiet mener han planla å drepe Saber. Ifølge VG var han maskert og ikledd klær som forhindret ham i å etterlate DNA-spor. Han skal også ha kommet seg til stedet på en stjålet scooter.

Lyddempempende pistol

I tillegg skal han ha vært bevæpnet med en pistol som hadde ammunisjon i magasinet, og med påmontert lyddemper, ifølge avisa.

I går ble siktelsen mot ham utvidet. I juli ble han siktet for heleri og brudd på våpenloven, og i går ble den utvidet til å gjelde drapsforbund etter straffelovens § 233 a, hvilket betyr at han skal ha inngått en avtale med en eller flere andre om å begå en drapshandling. 
- Han erkjenner ikke straffskyld for den nye siktelsen, sier advokat Anja K. Hellander til Dagbladet.

En domfellelse vil kunne bety at den tidligere Bandidos-lederen kan straffes med fengsel inntil 10 år.

- Det tristeste stedet

Harnes' advokat Hellander sier klienten «har det greit», men at det vil være en påkjenning om retten får medhold i fire uker med brev-, medie- og besøksforbud.

- Han har begjært seg løslatt. Hvis politiet får medhold i ønsket, så betyr det i praksis at han blir sittende på Ila på en avdeling som i utgangspunktet er en isolasjonsavdeling. Det skjer da til tross for at politiet ikke ber om isolasjon. Det er vanskelig for alle å være der, det er det tristeste stedet som finnes, sier hun til Dagbladet etter fengslingsmøtet.

- Det er helt nederst i kjelleren; for å komme deg dit må du gå så langt at du ikke vet hvor du er lenger. Det er gitter... Det er trist. Det er i alle fall min mening, sier hun.

- Hvorfor forklarte han seg ikke? 

- Han meddelte at han ikke erkjenner straffskyld. Han vil nok forklare seg, «bare ikke nå», sier han, gjengir hun.

- Hvordan forklarer han at han var i garasjeanlegget der han ble pågrepet?

- Ingen tilfeldighet

- Han har ikke forklart seg om det. Det er klart at vi snakker om det, men jeg vil ikke gå inn på det. Det er detaljer jeg ikke vil kommentere, sier Hellander.

Politiet knytter siktelsen mot Harnes til massepågripelsen de foretok mandag denne uka. Blant annet Nokas-dømte Metkel Betew er blant de siktede etter aksjonen, der mellom 10 og 20 personer ble pågrepet.

Den tidligere Bandidos-lederen er fra tidligere både rans- og voldsdømt, og satt fra 2006 til 2013 fengslet for det såkalte Aker Brygge-ranet i 2004, der han overfalt vektere og truet dem med  pistol.

Det skjedde mens han var ute på prøve fra soningen etter den såkalte Linderud-saken i 2002, en dom for frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk.

Den 23. juli i år ble han varetektsfengslet i fire uker, dengang på grunn av mistanke om heleri- og brudd på våpenloven. Han har sittet inne på bakgrunn av at politiet mener det er fare for gjentakelse, forklarer Evang til Dagbladet. 
- Det var ingen tilfeldighet at han ble pågrepet i garasjeanlegget. Det er var på bakgrunn av en pågående narkoetterforskning rundt andre personer. Jeg vil ikke gå inn på detaljer rundt pågripelsen, sier hun til Dagbladet.

- Det var spesielt

Hun legger ikke skjul på at han var spesielt bekledd da han ble pågrepet.

- Det var spesielt, det han hadde på seg. Hva det var, vil jeg ikke gå inn på. Men vi mener at bekledningen tilsier at han ønsket å unngå å etterlate DNA-spor på stedet, sier hun.

Imran Saber, mannen han ifølge politiet planla å drepe i sommer, er utpekt som personen som i 2006 sørget for at «Skrik» kom tilbake til Munch-museet.

I september 2007 ble 32-åringen også dømt til tre års fengsel i den såkalte «Wonderboy-saken», som er en av Norges største narkotikasaker, har Dagbladet tidligere skrevet.

200 kilo hasj

I «Wonderboy»-saken, som ble behandlet i Oslo tingrett på forsommeren i 2007, var David Toska tiltalt for å ha smuglet 200 kilo hasj til Norge i slutten november 2004.

32-åringen ble domfelt for medvirkning til innførsel av 100 kg hasj og for grovt heleri av ca. 4,3 millioner kroner. 
Politiadvokat Ane Evang begjærte lukkede dører under dagens fengslingsmøte, slik at pressen ikke skulle få være med under rettsmøtet. Det godkjente tingrettsdommer Marianne Klausen etter drøfting med pressen og deretter med politiadvokaten og advokaten til Harnes.

Comments