Danskere anholdt i spansk gangster-paradis

To danskere sidder varetægtsfængslet i ferieparadis mistænkt i større sag om organiseret kriminalitet. (Arkivfoto: Linda Johansen)
To danske statsborger har siden juli siddet varetægtsfængslet på den spanske solkyst, hvor de sættes i forbindelse med en større sag om organiseret kriminalitet. Det erfarer Ekstra Bladet fra kilder med indsigt i sagen.

De to var blandt mindst 20 anholdte, da spanske myndigheder slog til i en større, koordineret aktion rettet mod organiseret kriminalitet med rod i området omkring Marbella på Spaniens sydligste Middelhavskyst.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de spanske myndigheder. Og da det er en spansk sag, har danske myndigheder ingen kommentarer til sagen.

- Vi er bekendte med, at et par danskere er anholdt. Ellers har vi ikke noget at sige til den sag, siger Tormod Christensen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).
De to mænd – en dansk-spanier og en dansk-polsk mand – mistænkes for at være bagmænd i en liga, der fra omtalte område organiserede smugling videre op i Europa med blandt andet Danmark som slutmål. Dansk-polakken mistænkes at være hovedmanden, mens dansk-spanieren menes at være hans højre hånd. Og ligaen menes at have håndteret både hash og kokain.

Kriminelle indvandrere
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger trækker den danske del af den store spanske politisag blandt andet tråde til det kriminelle indvandrermiljø på indre Nørrebro, der i mange år har været central hjørnesten, når det gælder indsmugling og videredistribution af især hash.

Når først hashen er ankommet fra Marokko til Spanien, betragtes det som alle mulige andre varer. Den videre smugling af både hash og kokain foregår via de samme rutenet, hvor stofferne læsses på en lastbil og derefter køres til bestemmelsesstedet, der eventuelt kan være Danmark.

Polske chauffører står for en god del af fragttransport internt i Europa. Det gælder ved transport af lovligt gods – og det ulovlige.

De åbne grænser uden synderlig kontrol gør det ganske nemt at flytte smuglergodset rundt. Ved hash er der ofte tale om flere hundrede kilo eller mere. Det viser danske retssager om indsmugling af hash, hvor politiet har slået til mod forskellige smugler-ligaer.

Her viser det generelle billede, hvordan hashen køres til Danmark i lastbilerne, og fremme ved målet – oftest lader og garager rundt om på Sjælland – læsses det om i mindre portioner. Via to-tre mellemstationer, hvor det igen bliver delt op i mindre portioner, ender det derefter på markedet. Hvad enten det er Christrianias Pusher Street, hashklubber eller parkerne, hvor pusherne hænger ud og sælger.

Fluepapir for kriminelle
Alle veje fører til Rom, lyder et ordsprog – omvendt fører mange kriminelle spor til den spanske solkyst, hvor kriminelle fra hele Europa samles for at slikke sol, feste og ikke mindst planlægge især hash- og narkokriminalitet.

Marbella og den ekslusive lilleby Puerto Banus er blandt de foretrukne steder.
Gangstere, mafiosoer og organiserede kriminelle fra stort set alle europæiske lande flasher penge, luksusyachter, dyre biler, smykker og plastikopererede kvinder.

Rockere og bander
Og blandt gæsterne på de eksklusive strandklubber er der også danske kriminelle. Flere af dem med tilknytning til de kendte rockerklubber og bandegrupperinger.

Costa del Sol er også stedet, hvor eftersøgte kriminelle tager hen for at komme uden for de danske myndigheders rækkevidde.

31. december i fjor blev to mænd fremstillet i Københavns Dommmervagt og sigtet i en sag om indsmugling af 2,5 ton hash. De to er blandt 21 personer, der to uger forinden blev anholdt i Danmark og Spanien i forbindelse med sagen.

Den formodede hovedmand i sagen er en 43-årig, som i flere år har skjult sig i Alicante, Spanien, efter at han flygtede fra afsoningen af en dom på ti års fængsel.

Han blev i 2005 dømt for at stå bag 18 kilo amfetamin og fem kilo kokain, og politiet i København mener, at han fra sit eksil i Alicante i samarbejde med to andre danskere i Spanien har eksporteret 2,5 ton hash, der blandt andet er solgt til Pusher Street på Christiania.

Videre til Spanien
- De to danskere ønskede selv at blive udleveret, så vi hentede dem i Madrid, og de landede i aftes i København.

Sådan sagde Lau Thygesen, chef for Afdelingen for Organiseret Kriminalitet, dengang til Ekstra Bladet.

Dengang kom det ligeledes frem, at sagen trak spor til et vekselbureau på Nørrebro. Forretningen menes at have været hashligaens finansielle medspiller, hvor der ifølge politiet er blevet vekslet over 50 millioner kr. til euro, der så er sendt videre til Spanien som betaling for den modtagne hash.

Den finansielle del blev, ifølge politiets sigtelse, varetaget af en 26-årig medarbejder fra et revisionsfirma, som nu sidder varetægtsfængslet. Han tog imod pengene i Danmark og sørgede for, at de blev vekslet og sendt ned til den 43-årige i Spanien.

Comments

  1. The Great Nordic Biker War.

    http://neer-do-well-hall-of-infamey.blogspot.ca/2015/08/the-great-nordic-biker-war.html

    ReplyDelete

Post a Comment