Disse ble tatt i politiets storaksjon

 
Ifølge politiet var det et «sammensatt, kriminelt miljø» som nå er tatt for alvorlig narkotikakriminalitet.
Den mest kjente av dem som ble pågrepet, er Nokas-raner Metkel Betew (36) . Men blant dem som skal være sentrale i nettverket, har mange vært domfelt for alvorlig kriminalitet.
Her er en oversikt over noen av de sentrale i narkotikanettverket:

RANSBRØDRENE

To brødre av østafrikansk bakgrunn.
Lillebroren (28) var bare 15 år da han ble tatt for flere barneran på starten av 2000-tallet. Ifølge dommen var han da flink på skolen og en aktiv fotballspiller, men «da han var 15 år kom han inn i et uheldig miljø, og skled ut». Ifølge dommen var han den gang inne i en «klar rehabiliteringssituasjonen».
Storebroren (33) ble dømt i 2007 for å ha forsøkt å rane Securitas-vektere på Bryn-senteret ved hjelp av skarpladde våpen, og ble også dømt for mindre forhold i 2014.
De to brødrene skal til daglig ha hjulpet sin far med å drive et utested i Oslo sentrum. Lillebroren har også hatt et firma innen musikk- og eventbransjen.

BASKETBALLTALENTET (28)

To av lillebrorens kompiser er også pågrepet. Den ene er en tidligere eliteseriespiller i basketball (28), som også har spilt på aldersbestemte landslag.
Han ble fengslet våren 2012 etter en dramatisk kidnapping av en norsk-vietnamesisk mann, men det ble aldri tatt ut noen tiltale mot mannen. Han er oppført uten inntekt siden 2007, og skal ha tilknytning til B-gjengen. Han er tidligere dømt og bøtelagt for en rekke mindre forhold.

PISTOLMANNEN (28)

Den andre er en mann (28) fra Oslo vest som inntil nylig sonet en lengre dom for tre drapsforsøk. Grunnlaget var at han i 2009 avfyrte minst tre skudd med pistol utenfor et utested i Karl Johans gate etter en krangel om en jakke.
Skuddene traff blant annet dørvakten og en tilfeldig gjest ved utestedet. Han ble pågrepet på Sandefjord lufthavn, på vei til England. Den ene av de to brødrene skal ha disponert lokalet der pistolen ble funnet.

NOKAS-RANEREN (36)

Metkel Betew (36) var allerede dømt for ran av en verditransport da han i 2005 deltok i Nokas-ranet, som endte med at politimannen Arne Sigve Klungland døde. Han ble løslatt fra forvaring i fjor høst, da retten mente det ikke var gjentagelsesfare.

BANDIDOS-LEDEREN (47)

Lars Harnes
Den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes ble pågrepet allerede i juli, da han ifølge politiet var i ferd med å forberede drapet på underverdenens «onkel Skrue», Imran Saber. Politiet mener Harnes tok dette oppdraget som leiemorder.
Harnes har en rekke voldsdommer bak seg, og slapp ut fra forvaring i 2013, fordi retten mente det ikke var gjentagelsesfare.

BASKETBALLTOPPEN (35)

En annen tidligere toppspiller i basket er også blant de pågrepne, men skal ha hatt en mindre sentral rolle i nettverket, etter det Aftenposten erfarer. Han fremstår som et ubeskrevet blad, er ikke tidligere straffedømt, og ble pågrepet mandag formiddag, i etterkant av politiaksjonen.
Hvorvidt han vil være blant dem som politiet ønsker å varetektsfengsle torsdag, er ikke klart.

MANN (22)

Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Har bodd på Oslo øst store deler av livet. Ubeskrevet blad. 22-åringens forsvarer er Karen Forbrigd.

MANN (26)

Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Knyttes til basketball-talentet (28). Begge omtales i en stor bedrageridom fra tidligere i vår, der en mann ble dømt for å ha sørget for millionlån til mennene. Mannen som ble dømt i bedragerisaken, har tidligere drevet selskaper sammen med David Toska. 26-åringens forsvarer er Frode Sulland.

MANN (26)

Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Står oppført som daglig leder for et firma som driver med eiendomsutvikling. 26-åringens forsvarer er Christine Hamborgstrøm.

Større parti narkotika

Foruten disse, er seks andre også pågrepet, deriblant to kvinner. Den ene av disse er løslatt etter avhør. Hun er tidligere samboer med et medlem av Tveita-gjengen.
Politiet har etterforsket saken i lang tid, og drevet omfattende spaning.
- Det er en sak som har krevd alle de instrumentene denne seksjonen besitter, sier leder Einar Aas ved seksjon for organisert kriminalitet.
Politiet har gjort flere «svært interessante beslag», blant annet i et større parti narkotika, uten at Aas vil spesifisere kvantum eller type. Etter det Aftenposten erfarer, dreier det seg om tung narkotika.
Politiet har ikke endelig avgjort hvor mange de ønsker å varetektsfengsle, men har tidligere opplyst at det vil være snakk fire til åtte personer.

Siste 11 artikler om #Storaksjon mot kriminelle

 

Comments