Leder for narkooperasjonen «Sult»: - Spiller mindre rolle nå om man er asiat, afrikaner eller MC-kriminell

MER PRAGMATIKK: Leder for Oslo-politiets seksjon for orangisert kriminalitet, Einar Aas, mener det tunge kriminelle miljøet er blitt mer pragmatiske og utnytter hverandres ferdigheter og kapasitet, istedenfor å kjempe seg imellom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MER PRAGMATIKK: Leder for Oslo-politiets seksjon for orangisert kriminalitet, Einar Aas, mener det tunge kriminelle miljøet er blitt mer pragmatiske og utnytter hverandres ferdigheter og kapasitet, istedenfor å kjempe seg imellom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet



9 av de 13 som ble pågrepet etter at narkooperasjon «Sult» slo opp dører grytidlig mandag morgen, sitter nå i varetekt fram til midten av september.

Bandidos og Nokas

Blant dem er Bandidos-profil Lars Harnes, som politiet mener skulle drepe Imran Saber («Onkel Skrue»), Nokas-raneren Metkel Betew, et tidligere straffedømt brødrepar og en mann med tilknytning til gjengmiljøet i Oslo som er dømt for tre drapsforsøk.

I tillegg er en 27 år gammel mann med økonomiutdanning siktet for narkotikaforbrytelser, og en tidligere eliteseriespiller i basketball er siktet for ransforbund i samme sakskompleks.

Einar Aas, leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, bekrefter at de tunge kriminelle miljøene i større grad enn tidligere håndplukker forskjellige personer med ulike kvalifikasjoner. De miljøene samarbeider heller enn å kjempe seg imellom om å nå sine mål.

- Vi konstaterer at de tunge kriminelle miljøene er blitt mer pragmatiske. De samarbeider når det er hensiktsmessig, og utnytter hverandres kapasitet og ferdigheter, sier Aas, som drar en parallell til samfunnet ellers.

Annerledes før

De tunge kriminelle miljøene samarbeider nå på tvers av bakgrunn og tidligere gjengtilhørighet, ifølge Aas.

- Som samfunnet for øvrig er også de kriminelle blitt mer tolerante. Om man er afrikaner, asiat eller MC-kriminell, spiller mindre rolle, sier han.

Politiinspektøren bekrefter at det var annerledes før.

- For 10-15 år siden var de mer gruppert, nå er ønsker de tunge kriminelle bare å nå målene sine.

B-gjengen, lenge ansett som Oslos største og mest potente gjengmiljø, har tradisjonelt stort sett bestått av norskpakistanere. I det yngre miljøet Young Bloods er det medlemmer med bakgrunn i majoritetsbefolkningen, samt en rekke menn med ulik minoritetsbakgrunn.

Det samme gjelder den tidligere rivalen Young Guns, men der har det etter hvert også vært medlemmer med majoritetsbakgrunn, samt norskchilenere og norskindere.

- Vi har en formidabel etterforskningsoppgave foran oss. I overkant av 260 medarbeidere har vært eller er involvert i saken, sier Aas.

Narkotika og våpen

Operasjon «Sult» har pågått i flere måneder. Politiet har drevet omfattende spaning og avlyttet telefoner i aksjonen. Åtte menn er siktet for narkotikakriminalitet, én for ransforbund og én for drapsforbund.

Da politiet slo til mandag, ble det beslaglagt en større mengde cannabis, samt et stoff politiet mistenker er sentralstimulerende. I tillegg ble det beslaglagt flere våpen og andre interessante bevis.

Politiet vil nå etterforske om dette er en gjeng som har drevet med organisert kriminalitet. Politiet betegner de ni mennene som en sammensatt gruppe, hvorav flere har lange kriminelle karrierer.

Oppkalt etter Hamsun

Aas har nå valgt å holde etterforskningskortene tett til brystet, og har liten interesse av å gå i detalj på hva de videre etterforskningsskrittene blir for operasjonen som har fått navn etter Hamsuns roman.

- Jeg må være tverr, vi har lukket igjen etterforskningen nå, sier Aas, som kan fortelle at foroperasjonen for «Sult» het «Pan», etter romanen Hamsun ga ut i 1894.

- Et passende navn for neste operasjon er kanskje «Landstrykere»?

- Ja, det hadde jo passet, humrer Aas, som ikke kan ta æren for de litterære dekknavnene.

- Det er noen kreative folk på huset her som står bak navnene, sier Aas, som ikke ønsker å lette ytterligere på sløret for hvordan politiet fikk nyss de siktedes planer om å føre inn store mengder narkotika, og for hvordan foroperasjonen «Pan» utviklet seg til den storstilte aksjonen «Sult», som var gjennombruddet for både politiet og Hamsun.

Betew leder gruppa

Ifølge VGs opplysninger mener politiet at Nokas-raneren Metkel Betew er lederen av narkoligaen.

Politiet mener at Betew har innført 50 kilo hasj til Norge, og hadde planer om å innføre 20 kilo ecstasy om kort tid. Ifølge avisa skal også ligaen ha et internasjonalt nettverk. De skal flere ganger ha prøvd å føre inn narkotika fra Nederland med båt, men ble stoppet av uvær.

SIKTET: Metkel Betew (til høyre) er en av de siktede i saken. Dette bildet er tatt i anledning Nokas-saken. Forsvarer da og nå, Marius Dietrichson har her fått Nokas-dommen. Betew ble da idømt 16 års forvaring med en minstetid på 10 år. Han nekter straffskyld, ifølge hans mangeårige forsvarer.
Foto:  Alf Ove Hansen  / NTB Scanpix
SIKTET: Metkel Betew (til høyre) er en av de siktede i saken. Dette bildet er tatt i anledning Nokas-saken. Forsvarer da og nå, Marius Dietrichson har her fått Nokas-dommen. Betew ble da idømt 16 års forvaring med en minstetid på 10 år. Han nekter straffskyld, ifølge hans mangeårige forsvarer. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix



Comments