Politiet: Nokas-raner Metkel Betew leder narkoliga

Politiet mener Nokas-raneren har innført 50 kilo hasj til Norge – og at han hadde planer om å ta inn 20 kilo ecstacy om kort tid.

Grytidlig mandag morgen slo politiet til mot en liga i hovedstaden og pågrep totalt 16 personer som er siktet for ulike narkotikaforbrytelser.

Etter det VG får opplyst, mener politiet at de gjennom en flere måneder lang etterforskning har avdekket at Nokas-raner Metkel Betew (36) fremstår som lederen av ligaen – og at han har hatt tre sentrale medhjelpere i forbindelse med innførsel av store mengder narkotika til Norge i sommer.

Politiet om storaksjonen: Mener å ha avverget både ran og drap
Disse tre medhjelperne – to ransdømte brødre på 33 og 28 år og en 28 år gammel mann – ble alle pågrepet i storaksjon tidligere denne uken.

Dårlig vær hindret narko-transport

Ifølge VGs opplysninger, skal Nokas-raneren først ha bedt om hjelp fra en tidligere ransdømt mann til å frakte stoff fra Nederland til Norge i båt – men begge forsøkene skal ha blitt avbrutt på grunn av uvær.
PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen mandag.
PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen mandag. Foto: VG
Politiet mener at en eller flere av Betews medhjelpere var i Nederland på disse tidspunktene for å overlevere narkotikaen – uten at de lyktes.

Havnå om Nokas-kompanjongen: – Han trenger ikke mer tid i fengsel
Nokas-raneren skal også ha ønsket et tredje forsøk på å frakte stoffet til Norge med båt, men det ble aldri noe av.

Isteden mener politiet at Betew ba en annen nordmann i 30-årene om å frakte narkotikaen til Norge med en bobil, men pengetrøbbel og andre problemer gjorde at bilen aldri kom seg til Nederland, får VG opplyst.

Også ved dette forsøket skal flere av de sentrale medhjelperne ha reist til Nederland, og her skal de ha møtt en annen nordmann i 30-årene som er tiltalt i en stor narkotikasak på Østlandet.


SONET: Metkel Betew avbildet i Ringerike fengsel under et intervju med VG i 2008.
SONET: Metkel Betew avbildet i Ringerike fengsel under et intervju
med VG i 2008. Foto: Trond Solberg, VG

Nederlandsk politi overvåket hasj-overlevering

Under de andre forsøkene mener politiet at en mann (26) – som også ble pågrepet i narkotikasaken – var til stede i Nederland.

Les også: Betew varetektsfengslet etter telefonavlytting
Etter det VG får opplyst, mener politiet at det var Betew og de to ransdømte brødrene som skulle motta narkotikaen i Norge.

I løpet av juni skal de tre ha gjort ytterligere forsøk på å frakte 50 kilo hasj til Norge ved hjelp av to menn fra Danmark som var bekjente av den ene ransdømte broren (33). Til slutt lyktes trioen – uvitende om at nederlandsk politi fulgte med på overleveringen, får VG opplyst.

Narkotikaen skal ha blitt innført til Norge i begynnelsen av juli.Sjefen for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vil ikke kommentere de nye opplysningene.

Her aksjonerer politiet mot tungt kriminelt miljø
Play video

Politiet mener Nokas-raner brøt restriksjoner i frihet

Etter det VG får opplyst, har politiet også avslørt en nært forestående innførsel av 20 kilo ecstasy og 50 kilo cannabis.

Da Nokas-raneren Metkel Betew ble løslatt i fjor høst var han pålagt strenge restriksjoner fra Kriminalomsorgen. 36-åringen skal blant annet ha hatt påbud om å være hjemme om natten og krav om null kontakt med kriminelle – deriblant Nokas-ranslaget.

Politiet mener imidlertid at Betew ikke har overholdt restriksjonene og hatt kontakt med flere fra ranslaget mot Nokas i Stavanger i 2004.
– Vi utelukker ikke ytterligere pågripelser i saken, sier Aas fra Oslo-politiet.

Vil ikke kommentere

Metkel Betews forsvarer, Marius O. Dietrichson, sier at han ikke kan kommentere VGs opplysninger.
<p>ADVOKAT: Marius O. Dietrichson forsvarer Metkel Betew (36).</p>
ADVOKAT: Marius O. Dietrichson forsvarer Metkel Betew (36).
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX
– Jeg er avskåret fra å kommentere påstander om enkeltheter i denne saken. Dokumentene i saken er klausulerte, sier Dietrichson til VG torsdag ettermiddag.

Tirsdag skrev VG at Betew nekter å forklare seg for politiet, men at han fremholder at han ikke har gjort noe straffbart.

Heller ikke forsvareren til den tidligere ransdømte 33-åringen, Arve Ringsby, ønsker å kommentere VGs opplysninger.
– Min klient nekter straffskyld i saken. I det ligger det at han ikke er enig i politiets fremstilling, sier Ringsby til VG.

Den ransdømte 28-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, sier han ikke vil kommentere hvordan hans klient stiller seg til politiets siktelse.
– Han avviser at han er del av noen narkoliga eller noen annen form for kriminell liga. På generelt grunnlag vil jeg si at politiet og påtalemyndigheten altfor ofte begynner å snakke om ligaer og organisert kriminalitet og er veldig dramatiske, sier Iversen til VG.
Morten Furuholmen er forsvarer for 28-åringen politiet mener er sentral i narkoligaen sammen med Metkel Betew og de ransdømte brødrene.
– Min klient nekter straffskyld etter siktelsen politiet har kommet med. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere disse påstandene, sier Furuholmen.

Comments