Idrettsmiljøet på Vålerenga trues av voldsmenn






Samholdet har alltid vært sterkt på Vålerenga, men nå har det begynt å koke i Klanen og blant andre som tilhører den fotballinteresserte delen av befolkningen i bydelen. Årsaken er en lukket gruppe med fotballsupportere, eller casuals, som kaller seg Isko Boys.
- Det har skjedd en dreining i supportermiljøet på Vålerenga. Vi kan bekrefte at det er uheldige knytninger opp mot kriminalitet og kriminelle grupper, sier politiinspektør Einar Aas i Oslo politidistrikt. Mer enn det ønsker han ikke si. Han leder seksjon for organisert kriminalitet.
Aftenposten har likevel fått opplysninger om at Isko Boys, eller deler av gruppen skal ha tilknytning til den kriminelle MC-gjengen Bandidos.

Oppfordrer til masseslagsmål




På hjemmesiden til Isko Boys beskrives et møte med en tilsvarende voldsgjeng som støtter den svenske klubben Djurgården. Det skjedde i begynnelsen av denne måneden. De to gruppene røk sammen i et avtalt slagsmål. Arrangementet gikk av stabelen i forbindelse med at Isko Boys feiret sin 16-årsdag. Nordmennene fikk juling, men beskriver motstanderne med respekt etter nederlaget. Nå oppfordrer de andre casualsgrupper til masseslagsmål.
Et sammenstøt mellom casuals fra Vålerenga og Lillestrøm på Haugenstua i november 2013 førte til at en mann ble invalidisert og endte opp på Sunnaas sykehus. Mannen skal ha blitt slått i ryggen med en hammer.

Trusselbildet er blitt for belastende

En av Vålerengas mest iherdige supportere sier det slik:
-  Det har liksom ikke hatt noen betydning for oss vanlige supportere om disse personene møter hverandre i skogen og slåss så blodet spruter. Men nå har det vært flere episoder der de har gått til angrep på våre egne supportere også. Da er det ikke greit lenger, sier han.
Hverken han eller noen av de andre i supportermiljøet som Aftenposten har vært i kontakt med, ønsker å stå åpent frem. Trusselbildet er blitt for belastende. Men supporteransvarlig i Vålerenga, Espen Knutsen, er åpen.

Espen Knutsen er supporteransvarlig i Vålerenga.
FOTO: Signe Dons

 

- Alle hovedstadslag har hooligans. Det er ikke noe Vålerenga ønsker, men slik er det dessverre. Vi tar likevel ikke avstand fra enkeltgrupper, men vi tar avstand fra vold, trulser og diskriminering. Alle som bryter våre regler, blir møtt med sanksjoner. Men alle som ikke er utestengt, er hjertelig velkommen, sier Knutsen.

Slo ned egen supporter

I forbindelse med en fotballkamp der Vålerenga spilte på bortebane mot Stabæk i juli, skal en av Vålerengas egne supportere ha blitt slått rett ned av Isko Boys. Aftenposten får opplyst at mannen ble slått ned fordi han forsøkte å roe ned voldsmennene som samlet seg mot en kvinne som har funksjonæroppdrag for Vålerenga.
Kvinnen er vitne i en straffesak som skal opp for Oslo tingrett senere denne måneden. Tiltalen omfatter to menn, den ene av dem var leder for Isko Boys inntil for et halvt års tid siden.
Den andre skal ha vært sentral i en tilsvarende gruppe casuals som kalte seg Sirkus Vålerenga. Begge to er tiltalt for trusler mot en leder i Vålerenga Ishockey. Tiltalen sier at de under et møte med Vålerenga-lederen hadde krevd at den kvinnelige funksjonæren måtte fjernes, og at det i motsatt fall ville bli "et rent helvete" og at de ikke kunne utelukke at deres medlemmer kunne skade henne.

Bakgrunnen for de påståtte truslene skal ha vært at kvinnen tidligere har politianmeldt mannen som i dag er lederen for Isko Boys.  Hun forklarte seg som vitne i retten, og mannen som i dag er Isko Boys' leder ble til slutt ble dømt for vold og trusler. Det er ikke akseptabelt for Isko Boys.

Medlem av Isko boys tiltalt for rasistisk vold

I en annen straffesak som også skal gå for Oslo tingrett denne måneden, er tre menn tiltalt for rasistisk vold. Minst én av dem er medlem av Isko Boys. Han er kjent i flere nynazistiske grupper, både i Norge og i utlandet. Tiltalen beskriver hvordan de tre mennene kom med nedsettende utrop mot to muslimske menn og gikk til angrep med slag og spark.
- Det rare er at disse gruppene består av alle typer, både slike som er beskrevet i tiltalene og av mennesker som tilsynelatende lever helt normale liv, også familiemenn sentralt plassert i norsk arbeidsliv, sier en mann som kjenner miljøet godt. Heller ikke han ønsker å bli identifisert, ikke av frykt for egen sikkerhet, men av hensyn til familien sin.

En gjeng fra Isko Boys reiste til Sverige for å feire 16 år som hooligans med å slåss mot en tilsvarende gruppe fra Djurgården.
FOTO: Isko Boys

Både politiet og VIF har hittil ment at dialog er rette veien å gå for å hanskes med voldsmiljøet. I Lillestrøm, som er byen for voldsutøvernes primære hatobjekt, fotballklubben LSK, har politiet valgt å gå den motsatte veien.

Men parallelt har politioverbetjent Ola Moheim i Oslo siden 2008 arbeidet iherdig for å få en lovendring som gir politiet bedre verktøy i kampen mot voldelige supportere.
- Det har ført til en utvidelse av politiets adgang ti å ilegge besøksforbud. Dette gir mulighet til å nekte folk og hele grupper adgang til områder, skjenkesteder eller andre lokaliteter. Nå kan vi ilegge forbud uten at det må knyttes til et allerede straffbart forhold, slik at politiet endelig kan være i forkant, sier politiadvokat Kai Spurkland i Oslo politidistrikt.
Den nye straffebestemmelsen vil bli brukt allerede denne helgen. Politiet er drillet til å håndheve det nye verktøyet når Vålerenga nå skal møte Rosenborg på bortebane.

Uenige om hvordan de skal håndtere casualsmiljøet

Politiet i Lillestrøm har valgt en konfronterende linje mot casualsmiljøet rundt LSK, mens oslopolitiet har hatt mer tro på å føre dialog. Det har også vært linjen som Vålerenga Fotball har ført. Andre i Vålerengas supportermiljø er sterkt kritiske til dialoglinjen. De mener det er poengløst å føre dialog for å unngå voldsbruk, når vold er deres definerte mål og eneste mening. Politiinspektør Einar Aas i Oslo er ikke enig i at dialog er meningsløst.
- Politiet har dialog med alle risikogrupper i Oslo. Vi fører dialoglinjen inntil en viss grense er nådd. Situasjonen avgjør om vi bruker silkehansker eller jernhansker. Hvis det er noen som kan føre en konfrontasjonslinje, så er det Oslo politidistrikt, men ikke før det er nødvendig, sier han.


I april i fjor reiste Isko Boys til Sverige for å slåss mot Wisemen fra IFK Göteborg.
FOTO: Isko Boys

Comments