Seks spørsmål og svar om den store politiaksjonen i Oslo

Hva er bakgrunnen for politiaksjonen?

Politiet har etterforsket dette miljøet i lang tid og har hatt omfattende spaning på flere av de siktede. Oslo politidistrikt har samarbeidet med flere andre politidistrikter, Tollvesenet og utenlandsk politi i saken som også innebærer hemmelig ransaking og telefonavlytting.
Etterforskningen førte i juli til at voldsdømte Lars Harnes (47) fra Bandidos MC ble pågrepet med et skarpladet våpen og satt i varetekt, siktet for ulovlig våpenbesittelse.
I tillegg ble 13 nye personer pågrepet mandag, da etterforskere og spanere fra politiet i Oslo slo til mot en rekke adresser i en stor politiaksjon.

 

Metkel Betew ble dømt til forvaring etter Nokas-ranet, men ble løslatt i fjor. Nå er han pågrepet på nytt.
FOTO: Hans O. Torgersen

Hvem er pågrepet?

Så langt er 14 personer pågrepet i saken. 13 ble pågrepet i politikasjonen mandag, mens én ble pågrepet i juli.
  • Nokas-raneren Metkel Betew (36) ble pågrepet i politiaksjonen mandag og fremstilles trolig for varetekt onsdag. Han er siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Betew har sittet fengslet store deler av sitt voksne liv og har en rekke dommer bak seg. Han ble dømt til forvaring etter Nokas-ranet, men ble løslatt på prøve av Høyesterett i fjor. Løslatelsen var i strid med rettspsykiater Randi Rosenqvists vurdering, som mente Betew ikke hadde tatt avstand fra sin kriminelle identitet. Forsvarer Marius Dietrichson opplyser at Betew nekter straffskyld. Han mener det må bero på en feil at han er pågrepet.
     
  • I tillegg ble to kvinner og ti andre menn pågrepet i politiaksjonen. Både personer fra ransmiljøet og narkotikamiljøet skal være representert.
     
  • Bandidos-profilen Lars Harnes (47) ble pågrepet og varetektsfengslet i all hemmelighet i juli. Han har en rekke alvorlige dommer på rullebladet, men ble løslatt fra forvaring høsten 2013. Harnes er foreløpig siktet for brudd på våpenloven og heleri. Han ble pågrepet i garasjeanlegget til Imran Saber, også kjent som «onkel Skrue», da politiet mistenkte at han ville drepe Saber. Siktelsen mot Harnes blir trolig utvidet til også å gjelde drapsforbund når politiet ber om forlenget varetekt torsdag. Forsvarer Anja K. Hellander opplyser at Hernes har erkjent ulovlig våpenbesittelse, men vil ikke kommentere koblingen til narkotikasaken.

 

Bandidos-profilen Lars Harnes ble pågrepet i juli og knyttes nå til opprullingen av et større nettverk med base i Oslo.

Hvorfor er denne saken viktig?

Politiet mener de etter lang tids etterforskning har avdekket et stort kriminelt nettverk med base i Oslo. Innsatsen tyder på at nettverket har begått svært alvorlige handlinger. En rekke kjente aktører fra ulike miljøer er involvert i saken.
I tilllegg reiser saken en rekke prinsipielle spørsmål om forvaringsstraff og bruken av sakkyndige. To av de pågrepene er tidligere dømt til forvaring, men dommerne mente altså at både Betew og Harnes ikke ville begå nye straffbare handlinger. I Betews sak var løslatelsen i strid med de sakkyndiges vurdering. Rettspsykiater Randi Rosenqvist mente Betew ikke var ferdig med sin kriminelle fortid.

 

Politiet avverget trolig et drapsforsøk mot Imran Saber i juli.
FOTO: PRIVAT

Hva med «onkel Skrue»?

Politiet avverget trolig et drapsforsøk mot Imran Saber, også kjent som «onkel Skrue», da de pågrep Lars Harnes i juli. Saber (36) er tidligere blitt kalt David Toskas «finansminister» og har vært sentral i flere kriminelle miljøer i Oslo. I februar ble han og Frp-politikeren Henning Holstad pågrepet og siktet for grovt heleri av til sammen 7 millioner kroner.
Saber ble forsøkt drept høsten 2010, da han ble skutt syv ganger i brystet. Politiet klarte aldri å finne gjerningsmannen, som ble beskrevet som en mann med kjeledress og finlandshette.
Politiet har informert Saber om pågripelsen av Harnes. Ifølge Aftenpostens opplysninger skal det planlagte drapsforsøket ha vært et leieoppdrag. Saber befinner seg nå på et ukjent sted.

 

Hva skjer videre nå?

Én av de pågrepne er løslatt, men er ikke sjekket ut av saken. De andre sitter nå på glattcelle i politiarresten. Der kan de sitte i maksimalt 48 timer. Deretter må politiet enten løslate dem eller be tingretten om at de varetektsfengsles mens etterforskningen pågår.
Man kan bare bli varetektsfengslet dersom domstolen mener det er mer enn 50 prosent sannsynlighet for at man har gjort noe som kan føre til fengsel i mer enn seks måneder, eller at det er fare for bevisforspillelse. I tillegg må det være fare for at personen rømmer, ødelegger bevis eller gjennomfører nye straffbare handlinger.
Oslo tingrett forbereder seg på en rekke fengslingsmøter i morgen, onsdag. Politiet opplyser at mellom fire og åtte av de pågrepne vil bli fremstilt for varetekt. De andre må da løslates mens politiet etterforsker saken.
I den videre etterforskningen vil politiet analysere det de har tatt beslag i. Blant annet er et større parti narkotika avdekket. I tillegg vil det bli gjennomført avhør av de siktede, samt andre som kan tenke seg å vite noe om nettverket.

 

Hva mangler vi svar på?

Det er ikke kjent hva slags rolle Lars Harnes har i sakskomplekset, annet enn at pågripelsen av ham knyttes til politiaksjonen denne uken.
Politiet vil heller ikke opplyse hva slags narkotika man har beslaglagt, eller hvor mye det er snakk om. Det er uklart hva innholdet i siktelsene er, men trolig dreier de seg om narkotikalovbrudd og organisert kriminalitet.
Personer fra en rekke ulike miljøer er så langt involvert i saken, men det er ikke kjent hvem som anses som hovedmann eller hvordan personene har jobbet sammen. Nettverkets omfang er heller ikke kjent. Politiet kan komme til å arrestere flere personer i dagene som kommer, og opplyser at de har flere navn på blokken.

Siste 6 artikler om #Storaksjon mot kriminelle

Comments