Fire unge med rødder i det københavnske bandemiljø skal indenfor de næste måneder i retten - her er de tiltalt for deltagelse i tre af skyderierne, knyttet til den seneste konflikt i København.
To af retssagerne begynder senere i år, mens den sidste er sat til at begynde i januar. De fire tiltalte har indvandrerbaggrund og det samme har de unge mænd, der var mål for skuddene. Ved to af de tre episoder var de samme to unge mænd i øvrigt blandt dem, der blev skudt efter, erfarer Ekstra Bladet.
Det første anklageskrift beskriver, hvordan der 15. december 2014 omkring kl 23.40 ud for moskeen i Rovsinggade i København blev affyret fem-seks skud mod en VW personbil. Ingen personer blev ramt.
Den tiltalte er en 30-årig mand med tilknytning til Brothas, og i anklageskriftet beskrives det, hvordan drabsforsøget skete efter forudgående aftale og planlægning med tre indtil videre uidentificerede medgerningsmænd. I følge anklageskriftet skal skudepisoden knyttes til en konflikt mellem Brothas og en gruppering omtalt som B27.
Kilder i bandemiljøet har tidligere overfor Ekstra Bladet beskrevet, hvordan skyderiet ved moskeen var kulminationen på en episode, der udspandt sig over nogle timer.
I det indre København var konfliktens helt centrale figurer tidligere på aftenen tilfældigt stødt på hinanden. Og i den forbindelse var en Brothas-relateret bil blev udsat for hærværk med et slagvåben.
Efterfølgende havde parterne ledt efter hinanden, hvor der var lagt i kakkelovnen til en såkaldt bytter.
Det endte så med episoden, hvor der blev affyret skud ved moskeen i Rovsinggade.
Brugte privatbil ved skyderiNæste anklageskrift beskriver en skudepisode i Valby 28. december i fjor. Her blev der omkring kl 19 affyret skud på Valby Langgade.
Her er en 36-årig mand tiltalt for at have deltaget i et skyderi, hvor der blev skudt mod en bil, hvor i der sad en flok unge med tilknytning til den såkaldte B27-gruppering.
Også dette skyderi har ifølge anklageskriftet rod i konflikten mellem Brothas-figurerne og B27-gruppen. Det beskrives, hvordan den tiltalte ifølge anklageskriftet var chauffør i en hvid BMW, og han standsede 20-30 meter fra modpartens køretøj.
Her steg en indtil videre uidentificeret medgerningsmand ud af BMW'en og affyrede seks skud mod den anden bil. Ingen personer blev ramt, men ud over drabsforsøg er den 36-årige også tiltalt for at have udsat tilfældige for fare, fordi skuddene blev affyret i tæt bebygget område.
Kilder med indsigt i sagen har tidligere beskrevet, hvordan der forud for skyderiet havde været biljagt og chikanerier mellem de to køretøjer.
Kilderne beskriver, hvordan parret i BMW'en til sidst havde følt sig så pressede, at de steg ud og affyrede skud mod B27-folkene.
Kildernes beskrivelse ligger i ganske god tråd med, hvordan andre skyderier i bandemiljøet er foregået. Af indlysende grunde bruges der oftest stjålne biler som gerningskøretøj, og bagefter stikkes den stjålne bil i brand for at slette mulige dna-spor.
Dette var ikke tilfældet 28. december. Og den hvide BMW's ejerskab var et godt udgangspunkt for politiets efterforskning i forbindelse med skyderiet.
Drive-by skyderi på åben gadeDe tredje skyderi, der er rejst tiltale for, skete 7. februar i år omkring kl 19.20. Her blev der på Tagensvej, Nørrebro, fra en bil af mærket Skoda affyret skud en Mercedes.
Ifølge anklageskriftet skete det ved, at Skodaen kørte op på siden af Mercedes'en, hvor der på en afstand af en til to meter blev affyret mindst otte skud.
En af passagerne i Mercedes'en blev ramt. Til alt held for ham bar han skudsikker vest, der stoppede projektilerne.
De to tiltalte er brødre og har begge relation til Brothas i Mjølnerparken.
Ud over de nævnte tre episoder har der ifølge kilder i miljøet været yderligere episoder med både skud og voldelige overfald med knytnæver, spark, køller og knive. Episoderne har fundet sted i foråret og henover sommeren.
Nye rockere og bandemedlemmerSamlet set er det en konflikt, der inkluderer tre grupperinger, erfarer Ekstra Bladet. Figurer med tilknytning Brothas fra Mjølnerparken på den ene side og så en gruppering fra Bellahøj og Brønshøj - dem politiet omtaler som B27 - på den anden.
Også en af de nye rockerklubber, Gremium, spiller ifølge kilder i miljøet en rolle i scenariet.
Gennem de seneste otte-ni måneder har skyderier og overfald knyttet til konfliktbilledet været beskrevet i medierne. Men det overordnede billede strækker sig endnu længere tilbage.
Kilder med indsigt i miljøet har tidligere beskrevet konflikten overfor Ekstra Bladet. Og i det samlede billede indgår langt flere skyderier end de tre sager, der nu er rejst tiltalte i.
Internt fnidder og beskyldninger om snydKonflikten blussede op i december i fjor efter, at to unge mænd var løsladt efter længere tids varetægtsfængsling.
Duoen havde siddet fængslet, fordi de var mistænkt for at have udført et drabsforsøg juleaften 2013. Her blev en 34-årig mand såret af skud i en illegal spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj i Københavns nordvestlige område.
Se også: Politiet løfter sløret for stor aktion i Mjølnerparken
Skyderiet i spilleklubben trak angiveligt spor til en sag, hvor en forretningsdrivende i Brønshøj var blevet frarøvet en dyr bil tidligere samme år. Efter bilrøveriet opstod der intern strid mellem de involverede parter og i den nærmeste kreds omkring dem.
Sådan blev sagen dengang fremstillet overfor Ekstra Bladet. Fem mænd har været sigtet i sagen, der inkluderer biltyveriet, men bevismæssigt har politiet ikke kunne løfte sagen, der nu er frafaldet.
- Overordnet set er der tale om et langstrakt opgør imellem personer med tilknytning til det kriminelle indvandrermiljø, hvor den ene er mere røget end den anden er speget, siger en kilde med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet.
En anden brik - og stridsobjekt - er ifølge kilderne et mobiltelefonnummer til brug for levering af kokain. Her er der tale om et nummer, narkohungrende kunder kan ringe til og foretage bestilling hos såkaldt hvide bude.
Et sådan nummer med tilhørende kundekreds kan derfor være ganske værdifuldt.
Se også: Fnidder og beskyldninger om løgne i bandekrig
Oveni kommer gensidige beskyldninger om gæld, manglende betaling og alt muligt andet fnidder parterne imellem og i kredsen omkring dem.
- Det er svært for udenforstående at hitte rede i deres interne cirkus. Det er en kompliceret affære.
sådan beskrev en kilde med indsigt i miljøet sagen overfor Ekstra Bladet tilbage i januar i fjor, hvor der var flere skudepisoder rundt om i København. Episoderne er foreløbigt uopklarede.
I februar samme år blev de to mænd anholdt. Som tidligere beskrevet blev de så løsladt fra varetængstfængslingen sidst i 2014.
Skyderier begyndte i decemberDengang i december i fjor kunne politiet bevismæssigt ikke løfte sigtelsen om drabsforsøget i spilleklubben i Brønshøj. Blandt andet fordi flere vidner havde ændret forklaring.
Kort efter de to var blevet løsladt, begyndte skyderierne igen. Og det er i den forbindelse, at de tre sager om skyderier, der snart kommer for retten, spiller en rolle.
Det i forvejen uigennemskuelige konfliktbillede blev mudret yderligere til, da medlemmer fra den nye rockerklub Gremium også trådte ind i konflikten.
16. august i år omkring kl. 23.30 blev en 29-årig mand såret af skud, mens han sad i sin bil på Valhøjvej I Valby. Den 29-årige blev ramt i benet og i hoften.
Efterfølgende blev den sårede mand læsset i en anden bil og fragtet til Frederiksberg Hospital. Ifølge politiet var offeret kommet kørende i området ved Ålholmvej og Roskildevej sammen med en ven, da en bil - nok en sort Mercedes - er kørt op på siden af dem og afgiver skud mod bilen.
Nye rockere med i konfliktIfølge kilder i miljøet er den 29-årige medlem i Gremium-klubben, og det har tidligere været beskrevet, hvordan centrale Gremium-figurer har et gammelt fjendskab med Brothas-folkene fra Mjølnerparken.
Flere af Gremium-folkene har selv rødder i Mjølnerparken, hvor de dengang var del af kredsen omkring Brothas, da grupperingen blev født for seks-syv år siden.
Kilder i det kriminelle miljø på Nørrebro fortæller, hvordan der kort efter opstod intern strid i Mjølnerparken, der siden voksede til en konflikt. Også i den forbindelse var der skyderier rundt om i København.
Her var driveby-skyderier - ligesom der også blev ved en lejlighed blev udvekslet skud mellem to kørende biler på den indre del af Frederikssundsvej i København Nordvest.
Se også: Bande i krig med nye rockere
Dette konfliktbillede kulminerede med drabet i 2011, hvor 19-årige Amer El-Chami en tidlig aprilmorgen blev likvideret på klos hold – dræbt af skud fra en maskinpistol i en opgang i Folehaven i Valby.
Se også: Nye rockere: - Vi er ikke med i nogen krig
En und indvandrer med tilknytning til Brothas blev siden dømt for drabet.
Familiemedlemmer til dræbte Amer El-Chami er ifølge Ekstra Bladets oplysninger med i Gremium-klubben.
Overfor Ekstra Bladet har en talsmand fra Gremium dog nægtet at være part i konflikten:
- Vi er ikke med i nogen krig eller konflikt. Der er tale om nogen andre, siger en en talsmand for klubben.
- Ifølge vores oplysninger er den 29-årige, der blev ramt af skud 16. august, central figur i jeres klub?
- Hvem der er med og ikke er med, holder vi internt. Det I skriver, må stå for jeres egen regning, svarede Gremium-talsmanden.
- I øvrigt har Brothas ringet mange gange, fordi de vil have fred, tilføjede talsmanden.
I august tog det samlede konfliktbillede endnu en drejning, da de to mænd, der tidligere har været fængslet for drabsforsøget i den illegale spilleklub juleaften, igen blev anholdt og varetægtsfængslet i netop sagen om drabsforsøget juleaften 2013.
To af retssagerne begynder senere i år, mens den sidste er sat til at begynde i januar. De fire tiltalte har indvandrerbaggrund og det samme har de unge mænd, der var mål for skuddene. Ved to af de tre episoder var de samme to unge mænd i øvrigt blandt dem, der blev skudt efter, erfarer Ekstra Bladet.
Det første anklageskrift beskriver, hvordan der 15. december 2014 omkring kl 23.40 ud for moskeen i Rovsinggade i København blev affyret fem-seks skud mod en VW personbil. Ingen personer blev ramt.
Den tiltalte er en 30-årig mand med tilknytning til Brothas, og i anklageskriftet beskrives det, hvordan drabsforsøget skete efter forudgående aftale og planlægning med tre indtil videre uidentificerede medgerningsmænd. I følge anklageskriftet skal skudepisoden knyttes til en konflikt mellem Brothas og en gruppering omtalt som B27.
Kilder i bandemiljøet har tidligere overfor Ekstra Bladet beskrevet, hvordan skyderiet ved moskeen var kulminationen på en episode, der udspandt sig over nogle timer.
I det indre København var konfliktens helt centrale figurer tidligere på aftenen tilfældigt stødt på hinanden. Og i den forbindelse var en Brothas-relateret bil blev udsat for hærværk med et slagvåben.
Efterfølgende havde parterne ledt efter hinanden, hvor der var lagt i kakkelovnen til en såkaldt bytter.
Det endte så med episoden, hvor der blev affyret skud ved moskeen i Rovsinggade.
Brugte privatbil ved skyderiNæste anklageskrift beskriver en skudepisode i Valby 28. december i fjor. Her blev der omkring kl 19 affyret skud på Valby Langgade.
Her er en 36-årig mand tiltalt for at have deltaget i et skyderi, hvor der blev skudt mod en bil, hvor i der sad en flok unge med tilknytning til den såkaldte B27-gruppering.
Også dette skyderi har ifølge anklageskriftet rod i konflikten mellem Brothas-figurerne og B27-gruppen. Det beskrives, hvordan den tiltalte ifølge anklageskriftet var chauffør i en hvid BMW, og han standsede 20-30 meter fra modpartens køretøj.
Her steg en indtil videre uidentificeret medgerningsmand ud af BMW'en og affyrede seks skud mod den anden bil. Ingen personer blev ramt, men ud over drabsforsøg er den 36-årige også tiltalt for at have udsat tilfældige for fare, fordi skuddene blev affyret i tæt bebygget område.
Kilder med indsigt i sagen har tidligere beskrevet, hvordan der forud for skyderiet havde været biljagt og chikanerier mellem de to køretøjer.
Kilderne beskriver, hvordan parret i BMW'en til sidst havde følt sig så pressede, at de steg ud og affyrede skud mod B27-folkene.
Kildernes beskrivelse ligger i ganske god tråd med, hvordan andre skyderier i bandemiljøet er foregået. Af indlysende grunde bruges der oftest stjålne biler som gerningskøretøj, og bagefter stikkes den stjålne bil i brand for at slette mulige dna-spor.
Dette var ikke tilfældet 28. december. Og den hvide BMW's ejerskab var et godt udgangspunkt for politiets efterforskning i forbindelse med skyderiet.
Drive-by skyderi på åben gadeDe tredje skyderi, der er rejst tiltale for, skete 7. februar i år omkring kl 19.20. Her blev der på Tagensvej, Nørrebro, fra en bil af mærket Skoda affyret skud en Mercedes.
Ifølge anklageskriftet skete det ved, at Skodaen kørte op på siden af Mercedes'en, hvor der på en afstand af en til to meter blev affyret mindst otte skud.
En af passagerne i Mercedes'en blev ramt. Til alt held for ham bar han skudsikker vest, der stoppede projektilerne.
De to tiltalte er brødre og har begge relation til Brothas i Mjølnerparken.
Ud over de nævnte tre episoder har der ifølge kilder i miljøet været yderligere episoder med både skud og voldelige overfald med knytnæver, spark, køller og knive. Episoderne har fundet sted i foråret og henover sommeren.
Nye rockere og bandemedlemmerSamlet set er det en konflikt, der inkluderer tre grupperinger, erfarer Ekstra Bladet. Figurer med tilknytning Brothas fra Mjølnerparken på den ene side og så en gruppering fra Bellahøj og Brønshøj - dem politiet omtaler som B27 - på den anden.
Også en af de nye rockerklubber, Gremium, spiller ifølge kilder i miljøet en rolle i scenariet.
Gennem de seneste otte-ni måneder har skyderier og overfald knyttet til konfliktbilledet været beskrevet i medierne. Men det overordnede billede strækker sig endnu længere tilbage.
Kilder med indsigt i miljøet har tidligere beskrevet konflikten overfor Ekstra Bladet. Og i det samlede billede indgår langt flere skyderier end de tre sager, der nu er rejst tiltalte i.
Internt fnidder og beskyldninger om snydKonflikten blussede op i december i fjor efter, at to unge mænd var løsladt efter længere tids varetægtsfængsling.
Duoen havde siddet fængslet, fordi de var mistænkt for at have udført et drabsforsøg juleaften 2013. Her blev en 34-årig mand såret af skud i en illegal spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj i Københavns nordvestlige område.
Se også: Politiet løfter sløret for stor aktion i Mjølnerparken
Skyderiet i spilleklubben trak angiveligt spor til en sag, hvor en forretningsdrivende i Brønshøj var blevet frarøvet en dyr bil tidligere samme år. Efter bilrøveriet opstod der intern strid mellem de involverede parter og i den nærmeste kreds omkring dem.
Sådan blev sagen dengang fremstillet overfor Ekstra Bladet. Fem mænd har været sigtet i sagen, der inkluderer biltyveriet, men bevismæssigt har politiet ikke kunne løfte sagen, der nu er frafaldet.
- Overordnet set er der tale om et langstrakt opgør imellem personer med tilknytning til det kriminelle indvandrermiljø, hvor den ene er mere røget end den anden er speget, siger en kilde med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet.
En anden brik - og stridsobjekt - er ifølge kilderne et mobiltelefonnummer til brug for levering af kokain. Her er der tale om et nummer, narkohungrende kunder kan ringe til og foretage bestilling hos såkaldt hvide bude.
Et sådan nummer med tilhørende kundekreds kan derfor være ganske værdifuldt.
Se også: Fnidder og beskyldninger om løgne i bandekrig
Oveni kommer gensidige beskyldninger om gæld, manglende betaling og alt muligt andet fnidder parterne imellem og i kredsen omkring dem.
- Det er svært for udenforstående at hitte rede i deres interne cirkus. Det er en kompliceret affære.
sådan beskrev en kilde med indsigt i miljøet sagen overfor Ekstra Bladet tilbage i januar i fjor, hvor der var flere skudepisoder rundt om i København. Episoderne er foreløbigt uopklarede.
I februar samme år blev de to mænd anholdt. Som tidligere beskrevet blev de så løsladt fra varetængstfængslingen sidst i 2014.
Skyderier begyndte i decemberDengang i december i fjor kunne politiet bevismæssigt ikke løfte sigtelsen om drabsforsøget i spilleklubben i Brønshøj. Blandt andet fordi flere vidner havde ændret forklaring.
Kort efter de to var blevet løsladt, begyndte skyderierne igen. Og det er i den forbindelse, at de tre sager om skyderier, der snart kommer for retten, spiller en rolle.
Det i forvejen uigennemskuelige konfliktbillede blev mudret yderligere til, da medlemmer fra den nye rockerklub Gremium også trådte ind i konflikten.
16. august i år omkring kl. 23.30 blev en 29-årig mand såret af skud, mens han sad i sin bil på Valhøjvej I Valby. Den 29-årige blev ramt i benet og i hoften.
Efterfølgende blev den sårede mand læsset i en anden bil og fragtet til Frederiksberg Hospital. Ifølge politiet var offeret kommet kørende i området ved Ålholmvej og Roskildevej sammen med en ven, da en bil - nok en sort Mercedes - er kørt op på siden af dem og afgiver skud mod bilen.
Nye rockere med i konfliktIfølge kilder i miljøet er den 29-årige medlem i Gremium-klubben, og det har tidligere været beskrevet, hvordan centrale Gremium-figurer har et gammelt fjendskab med Brothas-folkene fra Mjølnerparken.
Flere af Gremium-folkene har selv rødder i Mjølnerparken, hvor de dengang var del af kredsen omkring Brothas, da grupperingen blev født for seks-syv år siden.
Kilder i det kriminelle miljø på Nørrebro fortæller, hvordan der kort efter opstod intern strid i Mjølnerparken, der siden voksede til en konflikt. Også i den forbindelse var der skyderier rundt om i København.
Her var driveby-skyderier - ligesom der også blev ved en lejlighed blev udvekslet skud mellem to kørende biler på den indre del af Frederikssundsvej i København Nordvest.
Se også: Bande i krig med nye rockere
Dette konfliktbillede kulminerede med drabet i 2011, hvor 19-årige Amer El-Chami en tidlig aprilmorgen blev likvideret på klos hold – dræbt af skud fra en maskinpistol i en opgang i Folehaven i Valby.
Se også: Nye rockere: - Vi er ikke med i nogen krig
En und indvandrer med tilknytning til Brothas blev siden dømt for drabet.
Familiemedlemmer til dræbte Amer El-Chami er ifølge Ekstra Bladets oplysninger med i Gremium-klubben.
Overfor Ekstra Bladet har en talsmand fra Gremium dog nægtet at være part i konflikten:
- Vi er ikke med i nogen krig eller konflikt. Der er tale om nogen andre, siger en en talsmand for klubben.
- Ifølge vores oplysninger er den 29-årige, der blev ramt af skud 16. august, central figur i jeres klub?
- Hvem der er med og ikke er med, holder vi internt. Det I skriver, må stå for jeres egen regning, svarede Gremium-talsmanden.
- I øvrigt har Brothas ringet mange gange, fordi de vil have fred, tilføjede talsmanden.
I august tog det samlede konfliktbillede endnu en drejning, da de to mænd, der tidligere har været fængslet for drabsforsøget i den illegale spilleklub juleaften, igen blev anholdt og varetægtsfængslet i netop sagen om drabsforsøget juleaften 2013.
Politiet: Konflikt kan have rødder i gamle uoverenstemmelser
Hos Københavns Politi nikker man genkendende til det overordnede billede af konflikten, som Ekstra Bladet har beskrevet.
Detaljer og navne på de involverede parter og grupperinger vil man dog ikke bekræfte.
- Der kan sagtens være tale om gamle uoverenstemmelser, der ligger til grund for det. Altså en eller flere former for personlig konflikt, der så har vokset sig større, siger Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet (OC) Københavns Politi, til Ekstra Bladet.
- Det er vores vurdering, at konflikten har kørt gennem 2015, men samtidig ser det nu ud som, der er ro på overfladen. Det kan selvfølgelig skyldes, at vi har foretaget anholdelser, hvor flere banderelaterede personer efterfølgende er blevet varetægtsfængslet, men samtidig har vi haft en større tilstedeværelse samt fokus på konfliktens parter. Og det tror vi også på kan have haft effekt, siger han.
- De helt konkrete årsager til konflikten kan vi kun gisne om. Den kender de involverede parter formentlig kun selv. Men der er tale om et kompliceret billede, hvor mindst tre parter er involveret, siger han. Og der kan sagtens være tale om flere forskellige årsager, der så har fået lov at vokse sig til en konflikt.
- Og i det forløb er der sandsynligvis blevet trukket flere aktører ind i konflikten, siger Torben Svarrer, der tilføjer:
- Vi fortsætter selvfølgelig efterforskningen af overfald og skyderier, der har været i forbindelse med konflikten.
Hos Københavns Politi nikker man genkendende til det overordnede billede af konflikten, som Ekstra Bladet har beskrevet.
Detaljer og navne på de involverede parter og grupperinger vil man dog ikke bekræfte.
- Der kan sagtens være tale om gamle uoverenstemmelser, der ligger til grund for det. Altså en eller flere former for personlig konflikt, der så har vokset sig større, siger Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet (OC) Københavns Politi, til Ekstra Bladet.
- Det er vores vurdering, at konflikten har kørt gennem 2015, men samtidig ser det nu ud som, der er ro på overfladen. Det kan selvfølgelig skyldes, at vi har foretaget anholdelser, hvor flere banderelaterede personer efterfølgende er blevet varetægtsfængslet, men samtidig har vi haft en større tilstedeværelse samt fokus på konfliktens parter. Og det tror vi også på kan have haft effekt, siger han.
- De helt konkrete årsager til konflikten kan vi kun gisne om. Den kender de involverede parter formentlig kun selv. Men der er tale om et kompliceret billede, hvor mindst tre parter er involveret, siger han. Og der kan sagtens være tale om flere forskellige årsager, der så har fået lov at vokse sig til en konflikt.
- Og i det forløb er der sandsynligvis blevet trukket flere aktører ind i konflikten, siger Torben Svarrer, der tilføjer:
- Vi fortsætter selvfølgelig efterforskningen af overfald og skyderier, der har været i forbindelse med konflikten.
Comments
Post a Comment