Politiet mener de har sprengt norsk-albansk narko-nettverk

BESLAG: Her er noe av narkotikaen som politiet knytter til den norsk-albanske ligaen. Den ble beslaglagt på Kongsvinger og i Gøteborg. FOTO: POLITIET
BESLAG: Her er noe av narkotikaen som politiet knytter til den norsk-albanske ligaen. Den ble beslaglagt på Kongsvinger og i Gøteborg.
 
Seksjon for organisert kriminalitet ved Follo politidistrikt har siden april 2013 etterforsket det som skal være en norsk-albansk narkotikaliga som har operert på Østlandet. Nå er 13 personer siktet for straffelovens §162 tredje ledd. Denne paragrafen omfatter saker med et betydelig kvantum narkotika. De tiltalte har i liten grad forklart seg for politiet i avhør.
BESLAG: Dette er noe av heroinen som ble beslaglagt av politiet på Kongsvinger. FOTO: FOTO: / POLITIET
BESLAG: Dette er noe av heroinen som ble beslaglagt av politiet på Kongsvinger. FOTO: FOTO: / POLITIET
– Gjennom skjult etterforskning mot et norsk miljø ble politiet oppmerksom på at disse hadde kontakt med et miljø knyttet til norskalbanere. Denne kontakten var av en slik art at en mistenkte disse for å ha en rolle i forhold til det beslaget som ble gjort i Gøteborg 31. august 2013, sier statsadvokat Trude Antonsen til TV 2.
Slik startet saken som har forgreninger sør og østover i Europa.
BESLAG: Dette er noe av kokainen som ble beslaglagt av politiet i Gøteborg. Narkotikaen var på vei til Norge. FOTO: POLITIET / /
BESLAG: Dette er noe av kokainen som ble beslaglagt av politiet i Gøteborg. Narkotikaen var på vei til Norge. FOTO: POLITIET / /
– Man kan si at politiet i Follo har stanset et norsk-albansk nettverk. Vi mener de har kjøpt narkotika fra Nederland og Belgia og innført dette til Norge, sier Antonsen.
En kurerer skal blant annet ha forklart om flere turer til Norge med kokain i bagasjen.

Utstrakt samarbeid

Follopolitiet har fått hjelp fra Kripos, Oslo politidistrikt, Romerike politidistrikt og Telemark politidistrikt i tillegg til Tollvesenet. 
I tillegg har det vært et utstrakt samarbeid med utenlandsk politi i saken. 
– Denne saken kommer som et resultat et omfattende politisamarbeid mellom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia, sier Antonsen til TV 2.

Romavlytting

Politiet har i løpet av to år med etterforskning brukt mange forskjellige metoder for å kartlegge narkoligaen.
– Det har vært brukt mye skjulte etterforskningsmetoder i denne saker som blant annet kommunikasjonskontroll, spaning og romavlytting, sier Antonsen.
BESLAG: Dette er noe av hasjen som ble beslaglagt av politiet i Gøteborg. Narkotikaen var på vei til Norge. FOTO: POLITIET / /
BESLAG: Dette er noe av hasjen som ble beslaglagt av politiet i Gøteborg. Narkotikaen var på vei til Norge. FOTO: POLITIET / /

Forskjellig narkotika

Politiet har beslaglagt hasj, marihuana, kokain og MDMA (ecstasy) i saken. Blant annet stoppet svensk politi en bil i Sverige på vei til Norge 31. august 2013. I bagasjerommet fant Gøteborgpolitiet 61 kg hasj, 44 kg marihuana, 5 kg kokain og 2 kilo MDMA.
I tillegg er sju personer tiltalt for planlegging av og forsøk på innførsel av narkotika for ca. 1.2 millioner norske kroner fra Nederland eller Belgia. Denne handelen ble ikke gjennomført fordi politiet gikk til aksjon mot nettverket.  

Hvitvasking

Politiet mener at den ene tiltalte skal ha hvitvasket penger ved å få en annen person til å jobbe i hans navn ved en håndverksbedrift i Oslo. Den tiltalte skal selv ha hevet lønn for dette arbeidet for å fremstå med en lovlig inntekt. Personen som jobbet i håndverksbedriften skal så ha blitt betalt svart av tiltalte. 
Rettssaken mot de 13 starter i Oslo tingrett 13. oktober. 
 
 

Comments