Vitne innrømmer at hun løy om Manglerud-drapet


En septembernatt for snart to år siden døde Mohammad Arshad (52) etter et brutalt angrep. Tre menn er dømt, mens saken til den fjerde tiltalte behandles i tingretten nå.
Mandag fortalte den 42 år gamle Bærumskvinnen i Oslo tingrett at den tiltalte 29-åringen hadde vært hos henne hele natten da Arshad døde, men etterpå gikk hun i et nytt avhør hos politiet.
Her fastholdt kvinnen at 29-åringen hadde vært hos henne den aktuelle kvelden, men nå forklarte hun at han forlot leiligheten og ble borte «en stund».

Kvinnen kunne ikke si når, eller hvor lenge, 29-åringen var borte ut over at det var «mer enn ti minutter».
Hun var redd for å bli dratt iinn i en drapssak, men trodde ikke hennes elsker var en drapsmann.

Lovet strafferabatt

I morges måtte kvinnen igjen innta vitneboksen her i sal 207 i Oslo tingrett. Hun nektet å forklare seg med tiltalte til stede, så statsadvokat Irlin Irgens måtte lese opp hele politiavhøret hennes.
Forsvarer Svein Holden ville vite om politiet hadde foretatt en hestehandel ved å love kvinnen strafferabatt i hennes egen sak, noe Irgens svarte at alle som tilstår har krav på en strafferabatt.
Politiet har tiltalt kvinnen for falsk forklaring, og saken hennes skal opp for Oslo tingrett senere denne måneden.
Gjennom sin forsvarer har hun bedt politiet om å få en betinget dom siden hun nå har tilstått at hun har løyet for politiet i snart to år.

Hamret løs på tiltalte

En halv time etter at retten ble satt klokken 9 onsdag morgen tok statsadvokat Irgens sats og begynte på sin prosedyre.
Selv om alle fire var sentrale under planleggingen og utføringen av drapet, utpekte hun 29-åringen som helt sentral.
Før angrepet slo alle av mobiltelefonene, tok på seg hansker og ansiktsmasker, før de tok med seg en solid fastnøkkel, et økseskaft og to flasker med pepperspray.
-Totalt traff syv av ni slag avdøde i hodet. Det betyr ikke nødvendigvis at hensikten var å drepe, men sannsynligheten for at dette kunne skje må ha vært innenfor deres felles forståelse, sa statsadvokat Irgens.
Statsadvokaten mente dette var et godt planlagt forsettlig drap, og at 14 års ubetinget fengsel er en passende straff.

Familiefar

Avdøde etterlot seg kone, en datter og tre sønner. Bistandsadvokat Vibeke Knapstad krevde at tiltalte solidarisk med de tre andre må dømmes til å dekke familiens utgifter til gravferd, og en oppreisningserstatning.
I utgangspunktet ønsket hun at avdødes sønn som var målet for hevntoktet burde ha noe mer enn sine søsken fordi han også hadde vært utsatt for et drapsforsøk, men sønnen ønsket ikke noe mer enn de andre.
Etter dette la Knapstad ned påstand om en erstatningsoppreisning på 200.000 kroner til hver av de fem.

Brutalt drap.

Bakteppet for saken mot 29-åringen er at tre av kameratene hans i mars ble dømt for drapet på familiefaren Mohammad Arshad (52) på Manglerud natt til lørdag 28. september 2013.
To fikk fengsel i henholdsvis elleve år og ti og et halvt år for medvirkning til drapet. Tredjemann fikk sju års fengsel for grov legemsbeskadigelse med døden til følge.
Dommene er anket og ennå ikke rettskraftige.
De tre pekte på 29-åringen som hovedmann. Selv hevder han å ha vært på damebesøk i Bærum hele den aktuelle natten, og slett ikke på Manglerud da drapet skjedde.
Arshad ble slått ihjel med økseskaft og en fastnøkkel på vei hjem fra jobben.
Først ble han angrepet med pepperspray, før de unge mennene dengte løs.
Alt tyder på at det var feil mann som ble drept: Målet var å gi sønnen hans en advarsel etter en bagatellmessig konflikt med de norskpakistanske gjengmedlemmene.

Ære og respekt

Lørdag 24. august 2013 var en del unge menn på byen i Oslo. Dette skulle danne opptakten til drapet en måneds tid senere.
I vanvare skal en av mennene ha lent seg mot bilen til en kamerat av den dreptes sønn. Selv om det ikke ble et merke på bilen, tente bileieren på alle plugger, og de neste ukene eskallerte konflikten voldsomt.
Avdødes sønn blander seg inn, og så kommer lørdagsnatten hvor fire menn bestemmer seg for å ta et endelig oppgjør med sønnen.
Han skal på godt norsk få seg en lærepenge.

Angrep feil mann

De følger etter Mohammad Arshad da han forlater puben han driver på St.Hanshaugen og kjørte hjem til Manglerud.
Også sønnen hans har brukt denne bilen, men denne kvelden er det 52-åringen som kjører alene.
En halv time senere ble han brutalt drept etter å ha parkert bilen sin ved hjemmet.

Grov vold og ran

De tre som fikk sine dommer i våres har lenge tilhørt den harde kjernen i Furuset Bad Boys. 29-åringen var da på flukt i Pakistan, han var tidligere en del av Young Guns, men politiet har registrert at han de siste årene har «jobbet» på tvers de norskpakistanske gjengene.
Alle fire har forøvrig et kriminelt rulleblad som strekker seg tilbake til ungdomsårene med mye grov vold og ran.

-Ikke hans konflikt

I sin prosedyre la forsvarer Svein Holden vekt på at dette ikke var 29-åringens konflikt:
-Var det noen han hadde et nærmere forhold til enn andre, så var dette på fornærmedes side, sa Holden, som også trakk frem klientens rolle som brobygger og fredsmekler i konflikten.

-Alibiet vakler

Mandag ettermiddag fikk Holden beskjed fra politiet om at kvinnen som hadde gitt 29-åringen alibi hadde forandret sin forklaring:
-Selv om det kan synes som om alibiet vakler så må ikke retten tro at saken er så opplagt som statsadvokaten har beskrevet den. Men jeg skal gi henne rett i at dette var et godt planlagt angrep fra de tre andre, som alle har grove, kriminelle rulleblad, sa Holden.
Holden inviterte retten med på at det var lett for de tre andre å legge hovedskylden på hans klient da rettssaken gikk i mars fordi 29-åringen på dette tidspunkt var i Pakistan.
Etter dette ba Svein Holden om at 29-åringen måtte frifinnes for tiltalen om forsettlig drap.
Tingrettsdommer Marianne Trætteberg regnet med å bruke ca. en uke på å skrive ut dommen.
 

Comments