MC-gängen som vill slå sig in – i Sverige


Flera nya mc-klubbar är på väg in i Skandinavien.

Holländska No Surrender ökar explosionsartat i Europa – och vill slå rot i Sverige.
 
Hells Angels, Bandidos och Outlaws har länge suttit ensamma på tronen. Men nu kan flera andra internationella mc-klubbar etablera sig i Sverige. Holländska No Surrender, som härom veckan startat en avdelning i Köpenhamn, kommer snart förflytta sig vidare österut över bron, säger de.
– Vi planerar att starta en ny avdelning i Danmark och två i Sverige.

No Surrender MC, som har en dödskalle i cowboyhatt som logga, startades 2013 av avhoppare från holländska Satudarah MC. Sedan dess har gruppen exploderat internationellt. I dag finns avdelningar i flera holländska städer, i Spanien, Tyskland och Belgien samt i både Surinam och Turkiet.
– Vi tar alla religioner samman och bildar ett brödraskap, skriver man på sin Facebooksida.

En specialist på mc-gäng på det Europeiska poliskontoret Europol i holländska Haag, som jobbar med att kartlägga klubbarnas spridning, pratar om No Surrender som en ny sorts mc-klubb.
– Den är startad av tre av de mest kriminella personerna i Nederländerna och består av grova brottslingar – men inte nödvändigtvis mc-killar, även om de gömmer sig under den struktur som en mc-klubb har, säger han.
– No Surrender sprider sig med en extremt snabb fart – och inte bara i Europa. De öppnade nyligen också en avdelning i USA.

No Surrender har värvat flera avhoppande Satudarah-medlemmar. 
No Surrender har värvat flera avhoppande Satudarah-medlemmar. Foto: AFP PHOTO/ANP/ROBERT VOS

Kallar sig för en ”enprocentsgrupp”

I Köpenhamn har man öppnat i en lokal i Vestegnen och döpt filialen till No Surrender district 26 efter områdets postnummer. Även här har man värvat avhoppande Satudarah-medlemmar.

Medlemmarna säger till Ekstrabladet att de inte har några problem med andra klubbar, men de kallar sig för en ”enprocentsgrupp” – vilket syftar på att man består av den procent av alla motorcyklister som inte är laglydiga.
– Det är en ny gruppering och en ny situation. Vi följer dem och håller ett nära öga på situationen, säger efterforskningsledare Carsten Jansson på Vestegnenpolisen till Ekstrabladet.

Involverade i människohandel

No Surrender är inte den första kriminellt belastade mc-klubben som försökt koppla ett grepp om Norden de senaste åren.

Satudarah MC, bildat i Holland 1990, öppnade 2013 en avdelning i Bagsvaerd, norr om Köpenhamn. Det gjorde inte direkt Hells Angels överlyckliga och den holländska klubben välkomnades under den första tiden av en serie sammandrabbningar. Men de senaste åren har Satudarah även lyckats förgrena sig i både Norge och Sverige.

Gremium MC finns numera i Danmark. 
Gremium MC finns numera i Danmark. Foto: JACK MYERS PHOTOGRAPHY / ALAMY

Och sedan dess har de tyska klubbarna United Tribuns och Gremium MC slagit rot i Danmark.
– Gremium är nu den klubb som har flest avdelningar i Tyskland. Det är en typisk klubb från det tidiga 70-talet som expanderat väldigt snabbt internationellt, speciellt sedan 2010, säger Europols specialist.

Gremium, som enligt tysk polis är involverad i människohandel, prostitution, narkotika- och vapenhandel, samt annan allvarlig kriminalitet, har nyligen även öppnat fyra nya avdelningar i Norge och kan vara på väg till Sverige.
– Generellt så vill många av de internationella grupperna bara ha mer territorium, att sprida sig över större områden och få mer inflytande i andra land. Ofta knyter de till sig kriminell aktivitet, säger Eivind Borge, avdelningsledare vid norska Kriminalpoliscentralen, till VG.

”Fokuserar på individerna”

Lars Öjelind, biträdande chef på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion,säger att man har kontakt med norsk polis.
– Givetvis så har vi kontakt och vi har ju polissamarbetet via Europol, där har vi bra koll i andra europeiska länder, bland annat vad gäller mc-klubbar. Men egentligen så är vi inte så fokuserade på mc-gängen som sådana utan det är snarare de kriminella individer som finns i mc-klubbarna, säger han.

Att Gremium och No Surrender skulle vara på väg till Sverige har han inte fått någon information om.
– Vi har kollat upp ryktet om No Surrender men vi har inga uppgifter om att det skulle vara så, så det kan jag inte svara på alls. Vad jag har förstått så finns de i Danmark, men vi har inte sett dem i Sverige i alla fall, säger han.

”Stora klubbarna bestämmer”. 
”Stora klubbarna bestämmer”. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stora klubbarna bestämmer

Enligt Öjelind har antalet mc-klubbar i landet ökat det senaste decenniet.
– Tittar man tillbaka så har det ju expanderat när det kommer till antal föreningar och klubbar som spridit sig över landet. De finns på lite mindre orter runtom i landet nu. Sen har ökningen på något sätt stagnerats och stabiliserats, säger han.
– Att de ägnar sig åt brottslighet det är jag övertygad om att de gör, det vet vi, men det är ingenting som syns. Så det har varit ganska lugnt med våldsbrott eller attacker på andra klubbar på senaste tiden.

Lars Öjelind menar att klubbar som Hells Angels, Bandidos och Outlaws, också gör det svårt för nya grupperingar att få fäste på riktigt.
– Det är mer kända och etablerade och de bestämmer ju lite om hur det ska se ut, i alla fall i deras närområde. Och ibland så kommer det några som kanske inte är rivaliserande, men som försöker att etablera sig, som liksom blir uppköpta och helt plötsligt är med något av de etablerade gängen, säger han.

Experten: ”Bandidos har tagits över av en ny ledare och reser sig mot skyarna”. 
Experten: ”Bandidos har tagits över av en ny ledare och reser sig mot skyarna”. Foto: GERO BRELOER/DPA AFP

Dömdes till 68 års fängelse

Han berättar att Gremium tidigare velat öppna en avdelning i Värmland – men plötsligt försvunnit från området.
– Det hade vi ingenting att göra med, säger Lars Öjelind.
– Varför de lägger ner det vet vi ju inte men man kan ju ana om att det kan komma några påtryckningar från andra mc-klubbar och sådant. Det är klart att de ju bevakar sitt territorium, sitt revir och sin marknad och så vidare, och Gud nåde om det kommer folk i någon slags klubbformat och vill ta över den där marknaden.

Anledningen till att Satudarah, som kom till Sverige 2013, aldrig kom längre än till Skåne säger Lars Öjelind kan ha berott på att polisen hade koll på dem. I fjol greps sju personer med kopplingar till mc-klubben i Skåne efter att ha hanterat kokain värt 40 miljoner kronor. De dömdes till sammanlagt 68 års fängelse.

Outlaws upplöstes i Sverige – men har nu kommit tillbaka.  
 Outlaws upplöstes i Sverige – men har nu kommit tillbaka. Foto: AP/Daniel Roland 

– De var väldigt grovt kriminella, men jag tror att man i flera fall utraderade dem eftersom de åkte dit för all möjlig brottslighet – både vapen och narkotika. Sen har vi inte hört något mer från dem, säger Lars Öjelind.

Europols specialist är orolig för de nya gängens intåg i Danmark, Sverige och Norge.
– Jag ser inte någon positiv framtid för Europa och speciellt inte för Skandinavien, på grund av dessa andra europeiska klubbar som just nu försöker få in en fot där, säger han.
– Outlaws blev nyligen upplöst i Sverige efter sina duster med Hells Angels och Bandidos, men har nu kommit tillbaka. Det går liksom i cykler och det vi ser just nu är en ökning av gängfenomenet – inte bara i Tyskland utan i resten av Europa.

Comments