Danske undercover-agenter spilte gangstere: Lokket Nokas-Betew i politifelle

<p>STARTEN: Det var ved denne puben i Oslo sentrum at de danske undercover-agentene presenterte seg som kriminelle overfor Metkel Betews påståtte narkoliga for første gang i våres.<br/></p>
STARTEN: Det var ved denne puben i Oslo sentrum at de danske undercover-agentene presenterte seg som kriminelle overfor Metkel Betews påståtte narkoliga for første gang i våres.

En vårdag ruslet tre danske menn inn på en pub i Oslo sentrum. De tre danskene begynte å henge i puben.
Ingen visste at de var tre  undercoveragenter fra dansk politi som hadde som mål å infiltrere Metkel Betews kriminelle nettverk.
VG kan i dag avsløre hvordan politiet rullet opp det de mener er en liga hvor Nokas-dømte Metkel Betew er en sentral figur.
– Vi liker ikke å uttale oss bruken av metodene våre, men jeg kan bekrefte at i denne saken har vi brukt alt det vi har tilgjengelig av kapasiteter, eller sagt på en annen måte: Det vi har tilgjengelig i verktøykassa.
Dette inkluderer også et tett samarbeid med politiet i andre land, sier Einar Aas som leder Seksjon for organisert kriminalitet.
<p>SJEF: Politiinspektør Einar Aas leder Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.<br/></p>
SJEF: Politiinspektør Einar Aas leder Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.
Foto: HELGE MIKALSEN

Hevdet de kjente russisk mafia

De tre danske politiagentene ble etterhvert kjent med to av Metkel Betews fortrolige, et norskeritreisk brødrepar i 20-årene som var mye i puben, får VG opplyst.
Les også: Politiet om Nokas-Betew: Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»
De tre danske mennene skal ha skapt et inntrykk av at de hadde kontakter i den russiske mafiaen. I tillegg kjørte de store SUV-er og fremsto som hardkokte gangstere, får VG opplyst.
Etter en tid leide de danske politiagentene et lokale i etasjen over puben og kontakten med brødreparet ble stadig tettere.
Les også: Nokas-Betew siktet for drapsforbund og ransforbund
De tre danske politiagentene utga seg også for å ha kontakter i Nederland som kunne selge narkotika og tilbød seg å være transportør av stoffet.

Avlyttet publokaler

Betew og hans kriminelle venner bet på agnet som politiet la ut. Sammen reiste de ned til Nederland hvor de kjøpte 50 kilo hasj som danskene transporterte til Norge.
<p>UTVIDET SIKTELSEN: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew bestilte leiemord på Toska-vennen «Onkel Skrue». Bildet er tatt under et intervju med VG i 2008.</p>
UTVIDET SIKTELSEN: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew bestilte leiemord på Toska-vennen «Onkel Skrue». Bildet er tatt under et intervju med VG i 2008.
Foto: Trond Solberg, VG
Politiet brukte også flere andre metoder under etterforskningen av det de mener er et kriminelt nettverk.
Samtidig som politiagentene hang i puben skal politiet ha igangsatt romavlytting av utestedet.
Les også: Politiet: Nokas-Betew holdt skjulte møter i Oslo-leilighet
Under etterforskningen skal også politiet ha brukt lydkanoner for å avlytte samtaler de siktede har hatt i friluft, får VG opplyst.
I løpet av sommeren var de danske undercover-agentene i jevnlig kontakt med Betews nettverk – hovedsakelig i forbindelse med to konkrete innførsler av narkotika til Norge.
<p>MØTEPLASS: Her – i Frognerparken i Oslo – var en av Betews sentrale medhjelpere i møte med en undercover-agent fra politiet. De to diskuterte innførsel av kokain fra Sør-Amerika til Europa.<br/></p>
MØTEPLASS: Her – i Frognerparken i Oslo – var en av Betews sentrale medhjelpere i møte med en undercover-agent fra politiet. De to diskuterte innførsel av kokain fra Sør-Amerika til Europa.
Foto: HELGE MIKALSEN

Kontrollerte innførsel av ecstasy

Under et møte i Amsterdam i begynnelsen av august overleverte en 28 år gammel kamerat av Betew 20 kilo ecstasy til en kurer som skulle frakte stoffet til Norge. Denne kureren var en undercover-agent fra politiet.
På denne måten forhindret politiet innførselen av det narkotiske stoffet til Norge, og de hadde hele tiden kontroll på stoffet.
Les også: Betew pågrepet 295 dager etter at han ble prøveløslatt
Mannen som i Nederland ble rundlurt av politiet, er en norsk-gambier som tidligere er dømt for tre drapsforsøk på to utesteder i Oslo, og som er en god venn av Betew.
Politiet mener han har vært en sentral medhjelper i det påståtte nettverket til Nokas-raneren.

Avtalte narko-overlevering i Frognerparken

Undercover-agentene holdt løpende kontakt med flere i nettverket: I forkant av overleveringen i Nederland hadde en av de norsk-eritreiske brødrene også vært i kontakt med politiets agent. Bakgrunnen for kontakten gjaldt transport av 200 kilo kokain fra Sør-Amerika til Europa, ifølge VGs opplysninger.
Den ene av de to norsk-eritreerne og en av undercover-agentene avtalte et møte med sine respektive «sjefer» i Frognerparken i midten av august.
Norsk-eritreeren kom imidlertid til møtet alene, og forklarte politiagenten at han eide halvparten av «Sør-Amerika-prosjektet» og hadde fått klarsignal til å forhandle frem avtaler på vegne av narkoligaen.

Undercover-agenten avbrøt møtet – men før de gikk hvert til sitt avtalte de to en overlevering av 20 kilo ecstasy som agenten hadde mottatt i Amsterdam noen dager tidligere.
<p>AVTALTE FRAKT: Den danske undercover-agenten skulle få 350.000 kroner for å frakte 20 kilo ecstasy og 50 kilo cannabis fra Nederland til Rema 1000 sin butikk på Ellingsrud i Oslo. Innførselen ble aldri gjennomført.<br/></p>
AVTALTE FRAKT: Den danske undercover-agenten skulle få 350.000 kroner for å frakte 20 kilo ecstasy og 50 kilo cannabis fra Nederland til Rema 1000 sin butikk på Ellingsrud i Oslo. Innførselen ble aldri gjennomført.
Foto: HELGE MIKALSEN
Les også: Betew varetektsfengslet etter telefonavlytting
Etter det VG får opplyst, skulle stoffet overleveres ved en Rema 1000 butikk på Ellingsrud i Oslo. Det var på dette tidspunktet allerede avtalt at undercover-agenten skulle få 350.000 kroner for transporten til Norge og at pengene ble utbetalt etter turen. Overleveringen ble aldri gjennomført.
Under politiets storaksjon mot narkoligaen i slutten av august ble totalt 16 personer pågrepet og siktet for alvorlig narkotikaforbrytelser.
Betews forsvarer, Marius Oscar Dietrichson, opplyser til VG at Nokas-raneren er kjent med siktelsen som gjelder grove narkotikaforbrytelser, rans- og drapsforbund.
– Han nekter straffskyld, sier Dietrichson.

Forsvarer: Politiet har brukt alle metoder

Advokat Arve Ringsbye forsvarer den eldste av de to norsk-eritreiske brødrene.
– Politiet har brukt alle metoder de har tilgang til. Det i seg selv er spesielt. I tillegg har politiet brukt infiltrasjon og provokasjonslikende tiltak, sier Ringsbye.
Han mener dette vil bli det store spørsmålet i saken.
– Om dette er i strid med loven vil tiden vise. Foreløpig sitter bare politiet på dette materialet. Vi har etterspurt disse opplysningene, men fortsatt ikke fått det. Jeg har ikke mulighet til å vurdere dette siden politiet ikke vil ut med materialet, sier advokaten.
Han forteller at hans klient er blitt avhørt av politiet.
– Politiet har bedt de siktede om å forklare seg om forhold som berøres direkte av denne infiltrasjon og bevisene mot min klient stammer i all hovedsak fra infiltrasjonen, sier Ringsbye.

– Politiet pushet på

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer den yngste av de to norsk-eritreiske brødrene som er siktet for grove narkotikaforbrytelser og ransforbund.
<p>KRITISK: Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer en norsk-eritreisk mann (28) i straffesaken.<br/></p>
KRITISK: Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer en norsk-eritreisk mann (28) i straffesaken.
Foto: SCANPIX
– Min klient fikk mistanke om at transportøren samarbeidet tett med politiet eller var politit da han så siktelsen. Han nekter straffskyld i saken fordi han er klar på at det var undercover-agenter som fikk han til å i det hele tatt tenke på innførsel av narkotika. De pushet på, særlig ved den siste innførselen, sier Lind Iversen til VG.
Forsvareren mener politiet og deres metodebruk i saken har initiert straffbare forhold som ellers ikke hadde funnet sted.
– Saken kunne ha stoppet ved innførsel av 50 kilo hasj, men politiet lot det passere. Det kan virke som at saken ikke var alvorlig nok i forhold til den innsatsen og de ressursene politiet hadde nedlagt. Det kan virke som om man ønsket å få noe som var mer alvorlig på de siktede før man slo til, sier forsvareren, og fortsetter:
– Dette forsterkes av at agentene skal ha nektet å hente et parti hasj på 30 kilo fordi det var for lite.
Forsvareren setter spørsmålstegn ved rettferdigheten og rettssikkerheten ved metodebruken når man ser saken fra dette perspektivet.

Comments

  1. I Danmark er det forbudt at lave under-cover. Lidt sjovt, at de danske betjente gerne må lave sådan noget i udlandet.

    ReplyDelete
  2. I Danmark er det forbudt at lave under-cover. Lidt sjovt, at de danske betjente gerne må lave sådan noget i udlandet.

    ReplyDelete
  3. Exakt . Va´ man inte ska göra hemma måste vara bra att göra ute

    ReplyDelete

Post a Comment