Skip to main content

Mener Nokas-Betew bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Politiet mener Metkel Betew planla drap på Toska-vennen Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue». – I klartekst snakker vi om ransplaner og drapsplaner, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet.
Metkel Negassie Betew
Metkel Negassie Betew var en del av det mye omtalte ranslaget som slo til mot Nokas-tellesentralen i Stavanger i 2004.
Foto: Politiet / NTB scanpix

Mohammad Imran Saber
Mohammad Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue», har hatt kontakt med David Toska i flere år, blant annet gjennom Wonderboy-saken.
Foto: Privat
Det var VG som først meldte at Betew er siktet for å ha inngått drapsforbund. Betews forsvarer Marius Dietrichson bekrefter overfor NRK at siktelsen mot hans klient er utvidet fra å gjelde ulike narkotikaforbrytelser, til også å gjelde draps – og ransforbund.

Betew er en av 16 personer som ble pågrepet i en større politiaksjon mot et antatt narkotikanettverk i august. Kort tid etter aksjonen – omtalt som «Opersjon Sult» – ble det kjent at Bandidos-profilen Lars Harnes var siktet for drapsplaner mot Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue».
Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, forteller at nettverket skal ha planlagt tung kriminalitet.
– I klartekst gjelder det ransplaner og drapsplaner, i tillegg til tung narkotikakriminalitet. Det er dette som er fundamentet i saken, sier Aas til NRK mandag.

Lars Harnes
Bandidos-profilen Lars Harnes ble pågrepet 23. juli i garasjeanlegget der Imran Saber bor i Oslo.
Foto: null / NTB scanpix
Etterforskning i skjul

NRK vet at politiet lenge har arbeidet med en teori om at Betew bestilte drapet på Saber, og at Harnes tok oppdraget. Av hensyn til den pågående etterforskningen mot nettverket har politiet ventet med å endre Betew-siktelsen.
37-åringen har sittet i varetekt siden august, men skal ha vært lite villig til å forklare seg om hans angivelige rolle som leder for nettverket. Onsdag fremstilles han igjen for varetektsfengsling i Oslo tingrett.
– Jeg har gjort ham kjent med at siktelsen er endret nå. Han nekter straffskyld for disse anklagene, slik han også tidligere har gjort det for den delen som gjelder narkotikaforbrytelser, sier Dietrichson til NRK.

– Skulle rane fly

Einar Aas
Leder for organisasjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, sier nettverket skal ha planlagt tung kriminalitet.
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
I tillegg er ytterligere tre personer siktet for å ha inngått ransforbund etter storaksjonen i august. Seks personer fremstilles for varetekt denne uken. Einar Aas i Oslo-politiet sier etterforskningen er langt unna å være avsluttet.
– Det har vært et omfattende arbeid, og en sak der vi opplever en sjelden kombinasjon, sett i et forebyggende perspektiv. Vi mener å ha avverget tunge, kriminelle handlinger, sier Aas.
Ifølge VG mener politiet at man med storaksjonen forhindret narkotikaligaen med å gjennomføre en spektakulært kupp, nemlig ran av en verditransport på fly. Aas sier han ikke kan gå inn på detaljer.
– Det er fortsatt atskillige hensyn å ta når det gjelder etterforskningen. Vi er kanskje bare halvveis i spranget når det gjelder å komme til bunns i alle sider av saken, sier Aas.
– Nå begynner dette å bli en veldig omfattende sak, hvis man ser den fra a til å. Den omfatter et persongalleri langt ut over dem som fortsatt blir fengslet. Dette er sider av saken vi må komme tilbake til senere, når vi kan gjøre opp endelig status.
Line Presthus, politiadvokat i Oslo politidistrikt, sier til NRK at siktelsene er endret for fire personer i saken, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
Betew og Saber
Metkel Betew og Imran Saber har i mange år vært kjent som sentrale skikkelser i det som tidligere bare var kjent som ransmiljøet på Østlandet. Her er de to avbildet på Hyperstate-festivalen i Oslo tilbake i 1998.
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Comments