Overvåket møte: Brukte kodespråk i avlyttede telefonsamtaler

<p>MØTTES HER: Metkel Betew og Lars Harnes var ikke klar over at de var overvåket av politiet da de møttes her på Nordstrand stasjon i Oslo.<br/></p>
MØTTES HER: Metkel Betew og Lars Harnes var ikke klar over at de var overvåket av politiet da de møttes her på Nordstrand stasjon i Oslo.
Foto: TROND SOLBERG, HELGE MIKALSEN, VG, NTB SCANPIX

På denne togstasjonen i Oslo møttes Nokas-raneren Metkel Betew (37) og Bandidos-profilen Lars Harnes (47) i sommer – uvitende om at politispanere fulgte med på dem.
 
 
Det aktuelle møtet ved Nordstrand stasjon like før midnatt 6. juli i år var kun ett av flere titalls hemmelige møter som de to holdt for å planlegge drapet på Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue», ifølge politiet.
En liten time før møtet på togstasjonen var Nokas-raneren og Bandidos-profilen i kontakt med hverandre via en salgssjef i 30-årene som politiet mener fungerte som en «meldingssentral».
I de avlyttede telefonsamtalene kom det frem at Bandidos-profilen Lars Harnes ble omtalt som en kvinne og at han hadde skadet seg helgen i forveien. Det var derfor usikkert om 47-åringen kom til å dukke opp.

Betew: « Du må si hun må komme…».
Salgssjefen: « Jeg kan si hva jeg vil. Spørsmålet er om hun gidder…».
Betew: « Hvordan er hun skadet da…?»
Salgssjefen: « Brist i ribbeina …»
Salgssjefen i 30-årene tok deretter kontakt med Bandidos-profilen Lars Harnes og fikk bekreftet at han kom til møtet med Nokas-raneren ved Nordstrand stasjon.
«Da sees vi klokken elleve der vi pratet…», sa salgssjefen før han kontaktet Betew på nytt og forklarte at avtalen var i boks.

<p>SKULLE DREPES: Imran Saber (37) er en av flere personer som Betew og Harnes skal ha ønsket å ta livet av.<br/></p>
SKULLE DREPES: Imran Saber (37) er en av flere personer som Betew og Harnes skal ha ønsket å ta livet av.
Etter det VG får opplyst, har Nokas-raneren og Bandidos-profilen aldri hatt telefonkontakt mens politiet har drevet skjult etterforskning mot dem.
Les også: Danske undercover-agenter spilte gangstere – lokket Betew i felle
Isteden skal de to ha avtalt nye møter under hvert møte – eller brukt salgssjefen i 30-årene som mellommann, ifølge politiet.

Flere på dødsliste

Betew og Harnes er begge siktet for drapsforbund, men begge nekter straffskyld. Ifølge TV 2 sto det ytterligere tre personer på dødslisten i Betews nettverk: To personer som de siktede mener skal være tystere fra Nokas-saken og en mann som skal ha drept William Ellingsen, som ifølge politiet tilhørte et tungt kriminelt nettverk i Oslo da han ble tatt av dage i 2004.
<p>PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen.<br/></p>
PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen.
Foto: VG
Politiet mener også de punkterte en spektakulær ransplan etter at de slo til mot narkotikaligaen: Ran av en verditransport på fly like etter landing på Gardermoen flyplass. Politiet skal ifølge TV2 ha avdekket flere dekkleiligheter som skulle benyttes av under det planlagte ranet.
Les også: Politiet om storaksjonen: Mener å ha avverget drap og ran

Etterforskningen har fått kallenavnet «Operasjons Sult», og politiet mener de har avslørt at Betew leder en narkotikaliga i Oslos kriminelle underverden og at han har tre sentrale medhjelpere rundt seg.

En av disse medhjelperne – en narkosiktet mann (28) med bakgrunn fra Eritrea – kjørte blant annet Nokas-raneren ved flere anledninger til møtene med Bandidos-profilen Lars Harnes.
Den tidligere ransdømte 28-åringen deltok aldri på selve møtene, men han ventet i bilen mens Betew og Harnes gikk utendørs og snakket sammen, får VG opplyst.
Drøyt to uker etter stasjonsmøtet ble Bandidos-profilen pågrepet i garasjeanlegget der Imran Saber bor i Oslo.

Skulle drepes

Politiet mener den MC-kriminelle 47-åringen tok på seg oppdraget med å drepe «Onkel Skrue» – og at Metkel Betew bestilte leiemordet, ifølge VGs opplysninger. «Onkel Skrue» står for tiden tiltalt for grovt heleri av minst 4,4 millioner kroner i Oslo tingrett.
VG snakket med Saber om politiets teorier i en pause under hovedforhandlingen mandag denne uken: − Jeg har ingen kommentarer til saken, svarte Saber på VGs spørsmål.
 
 

Comments