Aktor ber om ett år og seks måneder fengsel for heleritiltalte «Onkel Skrue»

<p>POSERER: Kvelden før rettssaken mot heleritiltalte Imran Saber (37) skulle starte i Oslo tingrett i januar, så la 37-åringen ut dette bildet i sosiale medier. Ifølge VGs opplysninger, var han i Dubai. 37-åringen har vært til stede under forhandlingene i tingretten i høst.<br/></p>
POSERER: Kvelden før rettssaken mot heleritiltalte Imran Saber (37) skulle starte i Oslo tingrett i januar, så la 37-åringen ut dette bildet i sosiale medier. Ifølge VGs opplysninger, var han i Dubai. 37-åringen har vært til stede under forhandlingene i tingretten i høst.
Foto: PRIVAT

OSLO TINGHUS (VG) Aktor i straffesaken mot heleritiltalte Imran Saber (37) har lagt ned påstand om at 37-åringen skal dømmes til ett år og seks måneders betinget fengsel.

Hele straffen gjøres betinget, opplyser påtalemyndigheten.
Tirsdag starter prosedyrene i rettssaken mot Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue», i Oslo tingrett. Den 37 år gamle Toska-vennen er sammen med to nære familiemedlemmer tiltalt for grovt heleri.
Alle nekter straffskyld i saken.

– Inndratt verdier for over fem mill.

– Det var forventet, og det har ligget i kortene at det ikke kan legges ned påstand om soning. Den opprinnelige siktelsen er elleve år gammel. Saken dreier seg i realiteten om beslag av verdier og inndragning av disse, sier Imran Sabers advokat, Øystein Storrvik, til VG.
Forsvareren forteller at politiet har inndratt verdier – deriblant gull og kunst – for i overkant fem millioner kroner.
Politiet mener Saber over en periode på 10 år har disponert midler for nesten fire millioner kroner som stammer fra kriminelle forhold.
Totalsummen i helerisaken mot «Onkel Skrue» har blitt redusert fra 4,4 millioner kroner til 3,8 millioner kroner i løpet av forhandlingene i retten.
<p>TREKANT-DRAMA: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (t.v.) og Bandidos-profilen Lars Harnes (t.h.) skal ha lagt drapsplaner mot Imran Saber (i midten) gjennom flere møter i Oslo.</p>
TREKANT-DRAMA: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (t.v.) og Bandidos-profilen Lars Harnes (t.h.) skal ha lagt drapsplaner mot Imran Saber (i midten) gjennom flere møter i Oslo.
– Beløpet i heleriposten er betydelig og har skjedd over lang tid. Imran Saber er donmfelt en rekke ganger for vinningskriminalitet og annen kriminalitet, sier politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt i sin sluttprosedyre i retten.

– Imran Sabers private forbruk viser at han har en kriminell livsstil
Hovedbeviset i straffesaken er en privatforbruksanalyse som to revisorer ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt har utarbeidet.

Denne analysen ligger til grunn for tiltalten mot Imran Saber og handler om lovlig tilgang på midler og forbruk av midler.
– Vi mener Imran Sabers forbruk ligger godt over gjennomsnittet, og at analysen viser at Imran Saber har en kriminell livsstil, sier politiadvokaten.
«Onkel Skrue» sine to nære familiemedlemmer har også fått redusert totalsummene i helerisaken mot seg – nærmere bestemt fra 4,4 millioner kroner til 1,1 millioner kroner for en tiltalt kvinne og fra 600.000 kroner til 200.000 kroner for en tiltalt mann.

– Åpenbart brudd på EMK
Imran Saber er også tiltalt for trusler og brudd på Finansieringsloven.

– Truslene har blitt fremsatt mot tilfeldige personer, sier politiadvokaten.
Politiadvokaten erkjenner at den ti år lange etterforskningen mot Imran Saber og familien hans er et brudd på menneskerettighetene (EMK).
– Det er et åpenbart brudd på EMK. Det har vær en rekke spesielle omstendigheter og det har vært faser hvor etterforskningen har vært inaktiv. Dette skal komme tiltalte til gode, sier Riegels.

Politiet: «Onkel Skrue» forsøkt drept i sommer

Samtidig som rettssaken har pågått i tingretten har politiet parallelt etterforsket planer om å drepe Saber. I sommer ble Bandidos-profilen Lars Harnes (47) pågrepet i garasjeanlegget hvor Imran Saber bor i Oslo.

Les også: Politiet om Nokas-Betew: Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»
Harnes hadde dekket hele kroppen med nylonstrømper og var påført latekshansker under mopedhanskene – noe politiet mener var gjort for å unngå å legge igjen DNA på stedet.

I tillegg var Bandidos-profilen maskert med finlandshette og bevæpnet med pistol med påmontert lyddemper.

Les også: «Onkel Skrue» og profilert eks-politiker siktet for heleri av syv mill.
Politiet mener Lars Harnes, et annet Bandidos-medlem og Nokas-ranet Metkel Betew hadde planlagt å drepe Imran Saber i fellesferien.

Forstår ikke at han har noen fiender
Den 37 år gamle norsk-pakistaneren har selv ikke ønsket å kommentere de påståtte drapsplanene mot seg.

– Hva gjelder eventuell årsak eller bakgrunn til de påståtte drapsplanene, så kan han ikke tenke seg at han har noen fiender, har «Onkel Skrue» sin bistandsadvokat, Sol Elden, tidligere uttalt til VG.
 

Comments