Lurt til å overføre to millioner til falsk facebookkjæreste

Mannen i 60-årene fra norddelen av fylket falsk pladask for det han trodde var en ung og vakker britisk kvinne. Det er Trønder-Avisa som skriver dette tirsdag.

LES OGSÅ: Kjent tekstilkunstner misbrukt i nettsvindel

Han overførte oppsparte midler til kvinnen. Først etter flere måneder begynte varsellampene å blinke, og han innså at han nok var blitt lurt. Da oppsøkte mannen politiet.

Utsatt for Nigeria-svindel

- Det tok politiet bare noen sekunder å finne ut at alt var bløff. Kvinnen hadde bare én facebookvenn, og det var han, sier etterforsker Åsbjørn Vikan i økoteamet ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa. Han mener nordtrønderen var utsatt for Nigeria-svindel, en velkjent svindel gjennom mange år. Mannen er langt fra den eneste, heller ikke fra Nord-Trøndelag, som har gått på agnet svindlere legger ut.
En lang rekke personer har overført betydelige beløp til folk på Internett, mennesker de aldri har møtt ansikt til ansikt. Vikan opplyser også om en tilsvarende svindel en kvinne fra sørdelen av fylket ble utsatt for, også hun i 60-årene. Hun overførte alle sparepengene sine og tok i tillegg opp 400 000 kroner i lån. Kvinnen trodde bedrageren var kaptein i det britiske forsvaret. I alt overførte hun
nærmere to millioner kroner til kjæresten på nettet.

LES OGSÅ: Advarer mot useriøs netthandel

Sendte kvinnen bilder

Svindleren utga seg ifølge Vikan å tjenestegjøre i Afghanistan – med dårlig nettilgang – og ba kvinnen betale regninger for seg. Han sendte henne bilder, som viste at han var velstående og hevdet å sitte på verdier for flere hundre millioner kroner, som hun kunne få kjøpe seg inn i.
Det var familiemedlemmer som til slutt slo alarm og varslet politiet. Til å begynne med påsto fornærmede at hun hadde møtt mannen og sett virksomheten han drev i England. Først i det tredje avhøret brøt hun sammen og innrømmet at hun aldri hadde møtt ham, melder avisen.

LES OGSÅ: Derfor blir vi lurt på Internett

Treffes på chatteforum

Vikan forteller at begge disse historiene er typiske, svindlerne treffer ofrene på chatteforum, der de vet at det finnes folk som søker kontakt og som ikke er så vante til å bruke Internett. De spiller på følelser og utnytter svakhetene til ofrene, som gjerne er litt oppe i årene.
- De bruker tid på å bygge opp en relasjon. Når de først har vunnet tillit, starter pengeoverføringene. Det begynner med små beløp, som blir gradvis større. Det avtales møter, men hele tiden kommer noe i veien som gjør at møtene må avlyses, forteller etterforskeren.

Avtale om gjeldsordning

Kvinnen har nå fått gjeldsordning gjennom namsmannen for å klare å betale tilbake lånet til banken. Vikan sier han ikke er i tvil om at svindelen er en form for organisert kriminalitet. Han oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft og være kritisk når de chatter på nettet. Søk gjerne råd hos yngre slektninger, som har mer erfaring fra nettbruk.

LES OGSÅ: Norsk 25-åring pågrepet av FBI

Politiadvokat Amund Sand sier til Trønder-Avisa at de aller fleste av slike saker ender med henleggelse. Gjerningsmennene befinner seg i utlandet, og de straffbare forholdene er også begått i utlandet. Det er lite norsk politi kan gjøre. Slik svindel er dessuten vanskelig å etterforske.

LES OGSÅ: Rundlurt av cruise-svindlere

Dessuten kan det ifølge Sand i noen tilfeller stilles spørsmål ved om det har skjedd en straffbar handling. – Når man begir seg ut på noe som er så åpenbart risikofylt, så må man selv bære ansvaret for risikoen selv, sier politiadvokaten.

Comments