Retten: Brødre i Betew-saken har «vilje og evne til å påvirke vitner»

To brødre, som sammen med NOKAS-dømte Metkel Betew er siktet for ransforbund, ble varetektsfengslet i fem nye uker i dag. Betew og Bandidos-profilen Lars Harnes fremstilles på nytt i morgen, siktet for drapsforbund mot Imran "Onkel Skrue" Saber.

Politiadvokat Line Steen Presthus i fengslingsmøte i Oslo tingrett

Politiadvokat Line Steen Presthus vil onsdag be om at Metkel Betew og Lars Harnes varetektsfengsles i ytterligere fem uker.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Politiadvokat Line Steen Presthus i Oslo politidistrikt opplyser til NRK at man onsdag vil be om fem ytterligere fem uker i varetekt NOKAS-dømte Metkel Betew (37) og Bandidos-profilen Lars Harnes (48).
Anja Helander, som representerer Harnes, opplyser at hennes klient vil møte i morgendagens fengslingsmøte. Det samme gjør advokat Marius Dietrichson på vegne av Betew.

«Vilje og evne til å påvirke vitner»

Tirsdag var Presthus aktor i to fremstillinger knyttet til det samme sakskomplekset, kalt «operasjon Sult». Det dreier seg om to norsk-eritreiske brødre som sammen med Betew og ytterligere en person er siktet for to narkotikaforhold og forbund til ran.
Flere medier har skrevet at planen til ranslaget var å slå til mot en Swissair-verditransport på Gardermoen. Brødrene nekter straffskyld.
Den yngste brorens forsvarer, Vidar Lid Iversen, sa ved forrige fengsling at politiet ved å bruke danske undercoveragenter lurte 28-åringen til å begå kriminalitet han ellers ikke ville ha begått.
Lars Harnes
Bandidos-profilen Lars Harnes ble pågrepet i «Onkel Skrues» garasje i sommer.
Foto: NTB scanpix
I varetektskjennelsene mot de to brødrene, som er i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene, kommer det frem at retten vurderer saken som «svært omfattende og kompleks». Det pekes også på at det fortsatt gjenstår avhør av en rekke vitner i saken.

Retten mener dette er personer som de siktede vil ha «vilje og evne til å påvirke», og at det derfor foreligger en klar bevisforspillelsesfare.
Forsvarer Vidar Lind Iversen
Den norsk-eritreiske Betew-vennen mener politiet fikk ham og broren til lå begå kriminalitet, forteller forsvarer Vidar Lind Iversen (innfelt). I våres ble brødrene oppsøkt av dansk undercoverpoliti på denne puben i Oslo sentrum.
Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Nekter for drapsforbund

Onsdag vil også en tredje mann bli fremstilt som er knyttet til det politiadvokat kaller tre siktelser, en for narkotika og to for forbund til henholdsvis ran og drap. Nokas-dømte Betew, den tidligere Bandidos-toppen Harnes og den tredje personen er knyttet til den siste siktelsen.
Politiet mener Nokas-dømte Betew hyret inn Bandidos-profilen Harnes til å ta livet av David Toska-vennen Imran «Onkel Skrue» Saber. Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget tilknyttet Sabers leilighet i juli i år, bevæpnet med en lyddempet pistol.
Både Betew og Harnes har benektet påstandene på det sterkeste. Betews forsvarer Marius Dietrichson mener politiet har hatt problemer med å finne et motiv for de angivelige drapsplanene, og viser til at Saber og Betew er gamle venner.
Betew og Saber
Metkel Betew (t.v.) og Imran Saber sammen på Hyperstate-festivalen i Oslo i 1998. Mens Betew selv var med på Nokas-ranet, har Saber blitt omtalt som «Onkel Skrue», eller David Toskas «finansminister».
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Storaksjon

Betew og de andre siktede i saken ble pågrepet i en større politiaksjon mot det politiet mener er et omfattende kriminelt miljø på Østlandet i august.
Imran Saber er for tiden involvert i en annen sak i Oslo tingrett, tiltalt for å ha disponert minst 4,4 millioner kroner i perioden 1999 til 2008. Dette er penger politiet mener er utbytte av straffbare handlinger. Saber nekter straffskyld.
 

Comments