Narkotika fra Telemark solgt over hele landet

TELEMARK: Etter politiaksjonen som ble gjennomført i oktober i fjor, ser narkotikaen som ble dyrket i Skien ut til å dukke opp både her og der.

FOTOMONTASJE AV: Adressa.no FOTO: POLITIET
FOTOMONTASJE AV: Adressa.no FOTO: POLITIET

Vi ser at det har vært stor spredning av stoffene, sier Skule Worpvik, som er sjef for avsnitt for organisert kriminalitet ved Sør-Øst politidistrikt, til avisen Adressa.
Stoffet han referer til, har sammenheng med en razzia som ble gjennomført i slutten av oktober i fjor.
Politiaksjonen i Skien resulterte i at 23 personer ble arrestert.

Les også: 23 arrestert i omfattende politiaksjon

I senere tid har saken avdekket kjøpere spredt rundt i hele Norge. Worpvik forteller til avisen at han reagerer på hvordan ulike typer dop skal ha blitt distribuert fra én leilighet til store og små steder i en rekke fylker.
Han legger til at spredningen over hele Norge maksimerer skadepotensialet og at det kan være vanskeligere å følge sporene.
- Omfanget ser ut til å være vesentlig større enn det som til nå er avdekket. Vi jobber nå videre med datamateriale om andre alias og andre butikker, sier Worpvik til avisen.

I leiligheten ble det funnet forsøk på å dyrke det som omtales som psykoaktiv narkotika, ifølge politiet. FOTO: POLITIET
I leiligheten ble det funnet forsøk på å dyrke det som omtales som psykoaktiv narkotika, ifølge politiet. FOTO: POLITIET
Uventet funn

Utgangspunktet for aksjonen fredag 30. oktober skal ha vært brev som ble stoppet av Tollvesenet. I løpet av de siste dagene i oktober i fjor slo politiet til mot flere adresser rundt Skien, de fleste av dem godt kjent for etterforskerne. På den siste adressen som ble gjennomsøkt, et vanlig bolighus, kom politiet over noe uventet:
I huset lå en vakuumeringsmaskin, konvolutter og postutstyr. Det ble funnet ingredienser til produksjon av narkotika og avdekket forsøkt på dyrking av sopp med hallusinogene egenskaper i tillegg til et annet psykoaktivt stoff, kjent som DNT. Hasj og LSD ble beslaglagt.

Det skriver Adressa.
To personer ble pågrepet og en mann i 20-årene ble varetektsfengslet.
Mannen har sittet fengslet mens etterforskerne gikk gjennom beslagene, frem til nyttår.

Utstyr som skal ha blitt brukt til å lage narkotika, ifølge politiet. FOTO: POLITIET
Utstyr som skal ha blitt brukt til å lage narkotika, ifølge politiet. FOTO: POLITIET
Mørke nettet

Politiet gikk blant annet gjennom flere datamaskiner der det kom frem at mannen har solgt narkotika til kunder over hele Norge, skjult av det mørke nettet.
- Det har vært mange hundre salg og flere hundre tusen kroner i omsetning. En stor del av kundene har aldri tidligere vært i kontakt med politiet. Mange er unge, sier Worpvik.
Videre skriver avisen at etter det de forstår, skal siktede ha brukt aliaset «Ganjamanexpress» til å selge dop fra det mørke nettet, med en omsetning på mer enn 400 000 kroner.
Worpvik sier at kriminalitet som foregår i en anonym sfære er en utfordring for politiet.

Også i sommer ble det gjennomført en narkoaksjon: Fire menn pågrepet etter narko-aksjon
– Vi skjønte raskt at her var et visst omfang. Det var ingen mistanke om at huset var et produksjonssted så vi snublet over en sak som var mye større, sier Worpvik.
– Ser Telemark ut til å være et slags sentrum for denne typen aktivitet?
– Ut fra disse to sakene så kan vi ikke si at det er verken verre eller bedre her. Fenomenet det mørke nettet tror jeg er til stede i veldig mange politidistrikt. Det er bare for politiet å begynne å finne sakene, sier Worpvik til Adressa.

Comments