Betew-saken kanskje for retten først i 2017

SAMMEN PÅ RAVEPARTY: Metkel Betew (til venstre) og Imran Saber (t.h.) omtales som barndomsvenner. Her er de to sammen under ravepartyet Hyperstate i 1998. Betew er siktet for å være med på å legge planer om å få Saber drept, men nekter for dette. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Omfattende etterforskning og mange usikkerhetsmomenter gjør at saken mot Metkel Betew og en rekke medsiktede kanskje ikke kommer for retten før tidlig neste år.

Det opplyser politiadvokat Line Steen Presthus i Oslo politidistrikt til NTB etter onsdagens fengslingsmøter, der tre av de siktede fikk fornyet varetekt.

- Saken er svært omfattende, og det er svært store usikkerhetsmomenter, så det er vanskelig å si. Vi jobber selvfølgelig så hardt vi kan for å få opp denne saken enten sent på høsten i år eller i det minste svært tidlig neste år, men jeg vil understreke at det ikke er sikkert, forteller politiadvokaten.

Fire uker i varetekt

For Nokas-dømte Metkel Betew (37) fikk politiet medhold i påstanden om fire ukers varetekt med brev- og besøkskontroll under fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag. Det samme gjaldt den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes.

De to er siktet for å planlegge å ha inngått forbund med Betew om å drepe Imran Saber, ofte omtalt som «Skrue» eller «David Toskas finansminister». I tillegg er Betew siktet for narkotikakriminalitet og å ha inngått ransforbund med flere av de andre siktede.

Svært mange avhør

En tredje siktet i sakskomplekset, en 28-årig mann, ble onsdag formiddag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Alle de tre tok betenkningstid da kjennelsene ble lest opp. Tirsdag ble et siktet brødrepar varetektsfengslet i fire uker.

- Etterforskningen er inne i en fase hvor vi jobber systematisk med å gå gjennom de etterforskningsskrittene som vi har på lista. Det er svært mange avhør som skal tas i denne saken som en helhet. Særlig i forrige fengslingsperiode er det lagt ned veldig store ressurser på å ta mange avhør, men det gjenstår fortsatt en del, sier politiadvokat Presthus.

Løslatt fra Nokas-forvaring

Metkel Betew ble pågrepet i august i fjor, rundt et halvt år etter at han ble løslatt etter soning av forvaringsdommen han ble idømt etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Betew er en barndomskamerat av Imran Saber og nekter for å ha vært med på å planlegge å drepe ham. Ifølge Dagbladet saumfarer politiet tidligere straffesaker der Saber har vært innblandet for å forsøke å klarlegge motivet bak det angivelig planlagte drapet.
(NTB)

Comments