Man ska efterlysas internationellt för mord i Norrköping


Foto: NIKLAS LUKS

En man har begärts häktad i sin frånvaro misstänkt för mord på en 20-årig man och mordförsök på en annan man i Norrköping den 26 januari i år.
– Syftet med häktningen är att vi ska kunna efterlysa mannen internationellt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Sedan tidigare är en annan man häktad misstänkt för samma brott.

Den 20-åriga mannen skulle vittna i en rättegång som hade kopplingar till stridigheter mellan Hells Angels och en annan mc-grupp i Norrköping han sköts ihjäl – dagen innan rättegången skulle inledas.
Mordet beskrivs som en avrättning där den 20-årige mannen enligt obekräftade uppgifter sköts bakifrån i huvudet och avled på väg till sjukhuset.
En 34-årig man, som pekas ut som en av förgrundsfigurerna i det kriminella mc-gänget Outlaws, skottskadades. Även 20-åringen uppges ha kopplingar dit.

Efterlysas internationellt

Förra veckan häktades en 31-årig man misstänkt för mord och mordförsök.
Nu begär åklagaren ytterligare en man, en 43-åring som är en känd kriminell, häktad.
– Vi tror att den mannen som nu begärs häktad i sin frånvaro är den som hållit i vapnet. Den andre mannen som redan är häktad har dock medverkat i en sådan mån att han bör bedöms som gärningsman även han, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Den 43-årige mannen är tidigare dömd bland annat för grovt rån, dråpförsök och narkotikabrott. Han är nu på flykt och när häktningsförhandlingen i morgon hålls i Norrköpings tingsrätt sker den utan honom. Om han häktas kommer han att efterlysas internationellt.
– Vad som är det egentliga motivet till skjutningen vet vi inte. Det man kan konstatera är att under en längre tid, flera år, så har det funnits motsättningar mellan den här mannen och hans nätverk och Outlaws nätverk. Om det är motsättningar som är strikt bundna till nätverken eller personliga vet vi inte, säger Angervåg.

"Livsfarligt beteende"

Den 43-årige mannen bedöms inte som farlig för allmänheten enligt åklagaren, enbart om han hamnar i ett trängt läge med sina motståndare.
– Men jag kan säga om det som hände i Hageby, att genom att skjuta på varandra på allmän plats som är frekvent besök av allmänheten, så är det stor risk att tredje man skadas. Det är ett livsfarligt beteende.
 

Comments