Politiet er sjokkert over politikere i Fauske


       
 
        
I går vedtok Fauske formannskap å selge tomt til Turnout MC.
Nå går fungerende leder Geir Ove Heir i politiet i Salten ut i ei pressemelding og sier de er sjokkert over vedtaket.

Bildet i saken er tatt inne i Turnout sine lokaler og viser klubben sin logo sammen logoen til de andre klubbene i nord som er supportklubber til Hells Angels.

Politiet mener Fauske kommune støtter en kriminell MC-klubb.
- Jeg er sjokkert over vedtaket i formannskapet i Fauske kommune. Dette setter samfunnets arbeid mot kriminelle MC miljø, lang tilbake, sier Geir Ove Heir.

Jobbet sammen

Gjennom mange år har samfunnet med Stortinget i spissen jobbet sammen for å bekjempe det de mener er kriminelle MC-klubber. Politidirektoratet, Kripos og Kommunenes sentralforbund har utarbeidet strategier og handlingsplaner for hvordan man skal gjøre denne jobben sammen.
- I Salten har politiet, Nordland fylkeskommune og Fauske kommune inngått avtaler om at vi skal stå sammen i denne kampen. For oss er det et stort tillitsbrudd at ledende politikere i Fauske kommune nå snur ryggen til dette samfunnsproblemet, sier en frustrert Heir.

An.no har hatt kontakt med medlemmet i Turnout som søkte om tomtekjøp. Han kunne ikke kommentere saken klokken 16.00.
Politiet mener det er liten tvil om at Turnout tilhører en kriminell MC-klubb.
- Det må ikke herske noen tvil om at Turnout MC tilhører det kriminelle MC miljøet. Inne i sine lokaler har de bilder av klubbmerket sammen med Hells Angels og øvrige supportklubber, forteller Heir.

Klubben dømt

Han peker også på at klubben – ikke enkeltpersoner - så seint som i 2015 ble dømt for ulovlig skjenking, stadfestet i Høyesterett. Dette sammen med at de i møte med politiet forteller at de ikke akter å samarbeide med politiet, gir stor grunn til bekymring.
- Dette er ikke en frivillig organisasjon på lik linje med speideren og fotballgruppa. Klubben er dømt, i tillegg er over halvparten av medlemmene straffet for enten vold eller bruk/kjøp/salg av narkotika, sier Heir.

Politiet mener klubben har fått Fauske kommunes velsignelse og fått muligheten til å utvide sitt virke på Fauske.
- Det bør være en bekymring for næringslivet, omkringliggende kommuner og ikke minst for sårbar og rotløs ungdom. Det er i alle fall en bekymring for oss, avslutter Heir.

- Har tatt sin straff

Fauske-ordfører Jørn Stene benekter at det var noen grunn til å ikke selge til Turnout.
- Klubben har tatt sin straff, og har dermed gjort opp for seg. Da ser jeg ikke noen grunn til at vi ikke skal selge tomt til klubben, sier han.
- Dette er på ingen måte noen støtte til denne klubben. De får kjøpe tomta, men til ordinær markedspris, sier ordføreren.
- Vil du ta initiativ til en nærmere dialog med politiet etter dette vedtaket?
- I forkant av behandlinga av denne saken hadde vi et møte med lensmannen der vi fikk en orientering. Jeg ser dermed ikke noen grunn til at vi skal ha noe ytterligere møter angående dette, sier Stene.
I går skrev an.no om tomtesalget i Fauske kommune.

LES OGSÅ: Turnout får kjøpe kommunal tomt.

Kenneth Svendsen (FrP) var av den oppfatning at når klubben hadde gjort opp for seg, kunne ikke kommunen sitte som en overdommer.
– Jeg er ikke komfortabel med at vi skal straffe klubben på noen måte. Det skal andre systemer ta seg av, sa Svendsen.

Bekymret lensmann

– Tidligere har politiet og politikerne stått sammen mot Turnout MC og slike miljøer. Nå er dette er endret.
Lensmann Robin Johnsen er bekymret over vedtaket i formannskapet tirsdag. Med fire mot tre stemmer, ble det vedtatt at Turnout MC kan få kjøpe en kommunal tomt.
 Foran møtet, tok Johnsen kontakt med ordfører Jørn Stene (Felleslista) og forklarte at polities syn på Turnout MC og de såkalte 1 %-miljøene, er det samme i dag, som tidligere.
– Hele samfunnet må stå sammen mot slike miljøer. Turnout MC er dømt. Vi ønsket hjelp fra politikerne, slik at klubben ikke får fotfeste her. Jeg prøver å blande meg minst mulig inn i politikken, men er skuffet over vedtaket. Det er en ikke ukjent strategi fra disse miljøene å skaffe seg innflytelse, sier lensmann Johnsen.

Varaordfører Linda Salemonsen (Felleslista) er gift med et Turnout-medlem. I formannskapsmøtet ble hennes stemme avgjørende for utfallet.

Bekymret

– Tidligere har politiet og politikerne stått sammen mot Turnout MC og slike miljøer. Nå er dette er endret, sier lensmann Robin Johnsen er bekymret over vedtaket i formannskapet tirsdag. Med fire mot tre stemmer, ble det vedtatt at Turnout MC kan få kjøpe en kommunal tomt.

Foran møtet, tok Johnsen kontakt med ordfører Jørn Stene (Felleslista) og forklarte at polities syn på Turnout MC og de såkalte 1 %-miljøene, er det samme i dag, som tidligere.
– Hele samfunnet må stå sammen mot slike miljøer. Turnout MC er dømt. Vi ønsket hjelp fra politikerne, slik at klubben ikke får fotfeste her. Jeg prøver å blande meg minst mulig inn i politikken, men er skuffet over vedtaket. Det er en ikke ukjent strategi fra disse miljøene å skaffe seg innflytelse, sier lensmann Johnsen.

Varaordfører Linda Salemonsen (Felleslista) er gift med et Turnout-medlem. I formannskapsmøtet ble hennes stemme avgjørende for utfallet.

Lensmannen summerer selv opp hva han mener:
– Er spørsmålet om jeg er bekymret, er svaret et klart ja, sier han.
Også formannskapsmedlem Ronny Borge (H) er bekymret.
– Turnout MC sammenlignes nå med hvilken som helst annen forening. Er det virkelig slik samfunnet vårt ser på klubben? spør Borge.
– Medlemmer betaler mange tusen i året for å drifte klubben. Er det bare jeg som ser at salg av tomt til klubben, til en redusert pris (80 kr/m² – red.anm.), som var forslaget i planutvalget, vil ha økonomiske konsekvenser for varaordføreren og hennes mann? spør Borge.

Hells Angels

I formannskapet var han den eneste som mente at varaordføreren var inhabil. Borge mener også at Turnout sympatiserer med Hells Angels.
– De er omgangsvenner med dem, har dem på sine fester, er rundt i Norge på treff sammen med dem og har merker på klærne som sier at de sympatiserer med Helles Angeles, sier Borge – i det daglige politi.
De fire som stemte for tomtesalget var Jørn Stene, Linda Salemonsen, Per Gunnar Skotåm og Ole Tobias Orvin.

Elden: - Gir grunnlag for oppfølging

Advokat for Turnout MC, John Christian Elden, sier til AN at han er sjokkert over politiet i denne saken.
- Da vi var i retten med skjenkesaken presiserte statsadvokaten og politiet, både i lagmannsretten og i Høyesterett, at Turnout ikke var noen kriminell MC-klubb og at de ikke anså klubben for å bedrive noen kriminalitet, sier Elden til AN.
- Medlemmene var helt normale familiefedre fra lokalområdet som hadde en felles interesse i motorsykler, sier Elden og fortsetter:
- Slik er det også i dag, og at enkeltpersoner i politiuniform benytter media til å påstå at politiet er sjokkert over politikerne, sjokkerer meg
- Det gir grunnlag for oppfølging herfra, da det klart er egnet til å sverte medlemmene, sier advokat John Christian Elden.

Comments