Slik ble Eirik Jensen en politikjendis

Rådyre klokker, smykker, biler og leiligheter i Brasil og på Furuset ble beslaglagt da Eirik Jensens «Avsnittet for Spesielle operasjoner» slo til mot Rasool-brødrene. FOTO: HANS O. TORGERSEN
 
58-åringen Eirik Jensen var i mange år en profilert polititjenestemann i Oslo.  I Eirik Jensens bok På innsiden – historien om mitt politiliv hagler superlativene om egen innsats og betydning.
 

Fakta: Dette er tiltalen mot Eirik Jensen

  • Medvirkning til innførsel av over 14 tonn hasj i perioden 20014 - 2013. Tiltalen er tatt ut etter den gamle straffelovens § 162, tredje ledd - den såkalte proffparagrafen-  for «under særdeles skjerpende omstendigheter å ha medvirket til ulovlig innførsel av narkotika».
  • Grov korrupsjon for minst 2,1 million kroner i form av penger og andre økonomiske fordeler fra Gjermund Cappelen, herunder bidrag på 292.000 kroner til oppussing av et bad.
  • Ulovlig innehav av åtte våpen: På sitt kontor på politihuset i Oslo oppbevarte han tre rifler, hjemme hadde han en rifle og på hytta i Sverige en pistol, en rifle og to revolvere.
Her kommer det frem at Jensen alt våren 2008 var under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.  Også den gang gikk beskyldningen på for tette bånd til noen av Norges mest hardkokte kriminelle miljøer.

I et  intervju i Norsk Politi fra 2009 beskrives Jensen som en levende legende i norsk politi.

Tittelen på intervjuet er «Viktigst av alt er tillit».
Jensen, som nå er tiltalt for medvirkning til smugling av tonnevis med hasj, fikk også stipend av Norsk Narkotikapolitiforening for sin glimrende innsats.

- Eirik Jensen var en dedikert og uegennyttig tjenestemann. Han sto på og viste en idealistisk glød når det gjaldt å bekjempe alvorlig kriminalitet. Spesielt vil jeg fremheve hans innsats med gjengprosjektet, sier Odd Berner Malme, som var Jensens sjef i årene 1997-2001.

Det var Malme, som kom fra Politiets overvåkingstjeneste, som hentet inn Jensen som den første sjefen for «Avsnittet for Spesielle operasjoner – SO».

Her er et lite utvalg av de mest kjente sakene til Eirik Jensen:

Innbrudd hos kongefamilien

Politiinspektør Leif A. Lier viser frem tjuvgods Eirik Jensens informant hadde hjulpet politiet med å spore opp.
Aftenposten AS 
  
Karrièren som spaner startet på «uropatruljen» og fortsatte på «omega» – oslopolitiets systematiske forsøk på å gå i dialog med de kriminelle miljøene. Den første store saken startet 8. juni 1991 da antikvitetstyver gjorde innbrudd på kongefamiliens Oscarshall slott på Bygdøy.

Mange års kildepleie gjorde at en informant tipset Eirik Jensen og tjuvgodset dukket opp på nyåret i 1995.

Da kom det takkebrev fra Slottet, som hadde fått med seg at det var mange års tålmodig bearbeiding som til slutt ga resultater.

Flydropp-saken

I «Flydropp-saken» på Sørlandet i 1993 var Eirik Jensens informant helt sentral. Norsk politi rullet opp den rikskjente «Nordlandsmafiaen» og tolv personer ble dømt for smugling av 13 kilo amfetamin.
I en spektakulær operasjon ble banden tatt etter at et småfly som kom fra Groningen i Nederland droppet narkobagen i Olstadtjernet ved Lillesand den 19. oktober 1993. Denne saken er forøvrig den første hvor hasjbaronen Gjermund Cappelens navn dukker opp.


Eirik Jensens navn er uløselig knyttet til dialogen med de kriminalle MC-bandene i hovedstaden.
PER ANNAR HOLM
 

Outlaws-vennskap

Den Harley Davidson-elskende Eirik Jensen begynte å jobbe mot de kriminelle MC-miljøene i 1984. Gjennom sitt vennskap med Outlaws-lederen Thore Henki Holm Hansen begynte han dialogen med Bandidos og Hells Angels.

Jensen ledet arbeidet med å bygge ned konflikten mellom klubbene, og fikk mye av æren for at disse ikke vokste utover på 1990-tallet. Dialogmodellen var omdiskutert internt.

Kampen mot gjengene

25 familiemedlemmer av Rasool-brødrene ble pågrepet våren 2007. Politiet strippet dem for dyre klokker, gods og gull for 300 millioner kroner.
HANS O. TORGERSEN
  
Kampen mot de kriminelle gjengene kalt «X-ray-prosjektet» fikk topp prioritert fra 2006. Eirik Jensen ble utpekt til å lede gruppen. Med kirurgisk presisjon skulle de slå til mot gjengene der det kjentes mest – ved å ta bilene, passe opp kjærestene og la det gå kort tid fra pågripelse til dom og soning.

A- og B-gjengen, Furuset Bad Boys, Grønlandsgutta, Young Guns og Red Dragons fra Tøyen sto alle på «kundelisten».

Da prosjektet startet var det 20 gjengoppgjør med skyting hvert år, ved nedleggelsen seks år senere ble det registrert bare ett eller to tilfeller av våpenbruk. Én forklaring kan være at 220 våpen var blitt beslaglagt fra gjengene.

Operasjon Nemisis

«Operasjon Nemisis», hvor Rasool-familien våren 2007 ble strippet for 300 millioner i Brasil og Norge, er en annen suksesshistorie ledet av Eirik Jensen og hans «X-ray»-team.

Fretex fikk overta klær for over én million kroner etter at hele familiekretsen rundt brødrene Faisal og Shahid Rasool fikk garderobe, smykkeskrin, biler og leiligheter beslaglagt. Alt var tjent på grov narkotikakriminalitet, og selv de gamle foreldrene ble dømt for heleri av narkotikapenger.

Oslo – et utstillingsvindu

Oppdraget var å gå i strupen på de kriminelle gjengene, rans- og torpedomiljøet, narkobandene og de MC-kriminelle gjengene med litt uortodokse politimetoder.

Dette var en oppskrift som skulle vise seg å bære frukter. Politifolk fra hele Europa kom til Oslo for å se hva de gjorde som fungerte så bra.

- Jensen var en stå-på-fyr som aldri satte egen vinning først. Uten å ta stilling til den meget alvorlige tiltalen som omhandler tiden etter at jeg forlot Oslo-politiet, så må jeg også få fremheve hans evner til å komme i dialog med kriminelle, sier Odd Berner Malme.

Jensens tidligere sjef ble i 2001 ble assisterende politidirektør i Politidirektoratet. I forrige uke ble han pensjonist.

Også Iver Stensrud, som i mange år var Jensens sjef i han glansår, er også blitt pensjonist. Stensrud må regne med å stille som vitne i straffesaken mot Jensen til høsten, og avslår høftlig anmodningen om å kommentere saken nå.

Venter med karakterboken

Sveinung Sponheim
Lise Åserud, NTB Scanpix
  
Oslos visepolitimester, Sveinung Sponheim, var Jensens nærmeste sjef på narkotikaseksjonen og det siste året før han ble pågrepet for snart to år siden:

- Jeg tror ikke jeg skal uttale meg om hvordan Eirik Jensen løste sine oppgaver i den rollen jeg nå har. Når saken kommer opp for Oslo tingrett i august regner jeg med å bli stevnet som vitne. Jeg får heller svare på spørsmål omkring Jensens innsats i retten, sier Sponheim.
- Men mange polititopper solet seg i den nasjonale glansen av suksesshistoriene, ikke minst fra gjengprosjektet?
- Som sagt ønsker jeg ikke å begi meg inn på noen karakteristikker nå, sier Sponheim, som lærte Jensen å kjenne da de gikk sammen på politiskolen mot slutten av 1970-tallet.

Heller ikke politistasjonssjef Kåre Stølen, som var Jensens sjef da han jobbet som spaner på uro-gruppen, lar seg friste til å dele ut karakterer:
- Nei, i denne saken er bare trist uansett utfall, sier nestoren i Oslo-politiet.

 

Comments