Slik var Eirik Jensens karriere

I over 30 år jobbet tiltalte Eirik Jensen (58) tett på røffe kriminelle miljøer i Oslo. Nå risikerer 58-åringen å bli stemplet som kriminell selv – på overtid av karrieren.
 
– Jeg har aldri involvert meg i noe som ikke tåler dagslys. Det har vært min strategi fra jeg var 17-18, sa Jensen i et intervju med Norsk Politi i 2009.

Riksadvokaten er uenig – og har beordret at den erfarne politimannen fra Nesodden skal tiltales for grov korrupsjon og medvirkning til grove narkotikaforbrytelser.

Les også: Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling
58-åringen nekter straffskyld. På alle punkter.

Over 700 dager har gått siden polititoppen Eirik Jensen ble pågrepet i garasjeanlegget ved Politihuset i Oslo – arbeidsplassen hans siden politihøyskolen var fullført på starten av 1980-tallet.

I begynnelsen jobbet Jensen på ordensavdelingen i Oslo politidistrikt. Fem år senere gikk turen videre til narkotikaavsnittet hvor han blant annet jobbet tett opp mot miljøet i Slottsparken – som den gangen var de narkomanes viktigste møtested.

Fakta om Eirik Jensen:

* Politioverbetjent Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, mistenkt for grov korrupsjon i forbindelse med en stor narkotikasak som er under etterforskning.
* Den narkotikadømte Bærums-mannen Gjermund Cappelen hevder Jensen i en årrekke bidro til innføring av store mengder hasj mot betaling.
* Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977 og har blant annet ledet gjengprosjektet i Oslo.
* Han deltok i flere av de største etterforskningene i hovedstaden og tilhørte politimesterens strategiske stab.
* Jensen nekter all straffskyld.
* Han ble løslatt fra varetekt 30. mai 2014.
* 16. oktober 2014 ble siktelsen utvidet til å omfatte også medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.
* Ifølge TV 2 anbefalte Spesialenheten for politisaker at det tas ut tiltale. Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, har på sin side argumentert overfor Riksadvokaten hvorfor saken etter hans mening bør henlegges.
* 5. februar ble Riksadvokatens påtaleavgjørelse sendt over til Spesialenheten.
* Kilde: NTB.
 

Deltok i store etterforskninger
I årene som fulgte jobbet 58-åringen ved Seksjon for organisert kriminalitet, hvor han deltok i flere av de største etterforskningene i hovedstaden:

Etter operasjon «Nemesis» ble han hyllet som mannen bak den norske delen av aksjonen som i 2007 førte til 25 pågripelser ferieparadiset Natal i Brasil og beslag av 300 millioner kroner.
Han var også sentral i opprullingen av den såkalte «flydropp-saken» på Sørlandet, hvor store mengder amfetamin ble smuglet inn i Norge med småfly. I tillegg vitnet han i hvitvaskingssaken mot Rasool-familien i 2008, hvor flere av familiemedlemmene ble dømt.

Det er imidlertid ikke første gang Jensen er under lupen til Spesialenheten for politisaker:
I 2008 ble 58-åringen etterforsket for å ha hatt en kriminell med tilknytning til MC-miljøet boende hos seg over lengre tid høsten 2002 og våren 2003. Den kriminelle mannen skal blant annet ha hjulpet til med oppussing av politilederens baderom.

Noen år senere ble politilederen dømt og bøtelagt for å ha oppgitt denne kriminelle som sannhetsvitne i en mindre alvorlig straffesak i kjølvannet av samlivsbruddet mellom ham og ekskona.

Liberal

Mest kjent er Jensen trolig for sin liberale filosofi og fremgangsmåte når det gjelder bekjempelse av de kriminelle miljøene i hovedstaden, hvor 58-åringen har vært en tydelig forkjemper for dialog. Her har han fått motstand fra blant annet Kripos, som har stått for en mer kompromissløs holdning.
– Jeg har alltid trodd at jeg ved å lære meg hvordan kriminelle tenkte og jobbet, også kunne finne rasjonelle måter å bekjempe dem på ... og det er helt klart veldig moro de gangene man lykkes, sa Jensen i et intervju med bladet Norsk Politi i 2009.

Med beskrivelser som «wonderboy» og «nytenkende» er Eirik Jensen langt fra noe ubeskrevet blad blant politiledere og norske politikere.

Som mangeårig leder for gjengprosjektet X-ray har 58-åringen blant annet blitt hyllet av daværende justispolitiker Knut Storberget (Ap):

I 2008 sa Storberget at effekten av Oslo-politiets gjengprosjekt ledet av Jensen var så god at han ivret for en videreføring.

Gjengprosjektet ble opprettet etter at flere hundre forbipasserende ble vitne til at A-gjengen og B-gjengen braket sammen på Aker Brygge sommeren 2006.

Hylles

<p>NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen.</p>
NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen.
Foto: Helge Mikalsen, VG
Kolleger og bekjente som VG tidligere har vært i kontakt med slutter seg til Ap-politikerens hyllest av superspaneren fra 2008: Ærlig. Uortodoks. Stødig. En bauta i kampen mot organisert kriminalitet.

Eks-kollegene mener Jensens erfaring, kunnskap, nettverk og evne til å gå i dialog med kriminelle har vært hans forse som spaner – kombinert med en tydelig pekefinger om at kriminalitet ikke aksepteres.

Les også: Tidligere politikollega av Jensen: – En bauta
Posisjonen som politimann har gjort at flere kan ha hatt motiv for å ramme Jensen – hovedsakelig ulike kriminelle miljøer.

Mikael Ali, som var en del av Young Guns på den tiden Eirik Jensen ledet gjengprosjektet, mener han var en dyktig politimann.
– Det gjengteamet han skapte etter Aker Brygge-skytingen var særdeles effektive i å pågripe og bryte opp miljøene, fortalte Ali til VG for et par år siden.

Han er i dag er ute av gjengen.
– Det er ingen hemmelighet at han har skapt seg mange ressurssterke fiender innenfor forskjellige miljøer, sier Mikael Ali til VG.

Les også: Eirik Jensen i avhør: Betalte ikke håndverker

Hemmelig adresse

Tiltalte Eirik Jensen har hemmelig adresse i folkeregisteret som følge av gamle drapstrusler. Som leder for gjengprosjektet var 58-åringen sentral da Rasool-familien ble fratatt verdier for ti millioner kroner – en aksjon som politiet døpte «Nemesis». Et gresk uttrykk for å beskrive sin verste fiende.
– Da jeg fikk høre at de hadde pågrepet faren og moren min satt jeg meg ned i et hjørne, slo av telefonen og begynte å gråte, sa en av Rasool-brødrene til VG etter aksjonen i 2007.

Brødrene reagerte kraftig på at foreldrene ble fengslet i storaksjonen og sverget hevn mot politiet for å gjenopprette familiens tapte ære.

Ifølge en politirapport Jensen skrev i 2011, merket han senere at det hadde vært uvedkommende personer på gårdstunet. I samme periode fikk politiet informasjon om at det B-gjengen planla et voldelig anslag mot Jensen.

Konflikten ble løst ved at politiet innledet dialog med sentrale ledere. De ble forklart konsekvensen av å angripe en polititjenestemann som bare gjorde jobben sin.

I boken «Blodig brorskap» fremgår det at Jensen i dag har jevnlig kontakt med Ghulam Abbas, som er den eldste broren i Rasool-familien.

En av de pågrepne i narkotikasaken som førte til korrupsjonssaken mot Jensen, har koblinger til B-gjengen.

Les også: Rohde går langt i å støtte Eirik Jensen

Kritikere

Jensen vies mye plass i boken «Blodig brorskap», som handler om gjengmiljøet i Oslo. Ifølge forfatter Per Asle Rustad, hadde Jensen også fiender i politiet.

I boken legger ikke Jensen skjul på hva han mener om sjefene sine:
«Dagens ledelse i politidistriktet har ikke den rette gutsen og erfaringen (...) Vi snakker om stridserfaring. Og det har de ikke. Skal vi bekjempe gjengene, må det helt nye ledere og helt nye strategier til. Deler av dagens ledelse som har ansvaret for bekjempelse av kriminelle gjengstrukturer, bør byttes ut – med unntak av politimesteren, han er jo ny og bør få en sjanse.»

Andre kolleger har vært sterkt kritiske til hvordan Jensen har manøvrert i den kriminelle underverden.
I rapporten «Dialog som metode» skriver Eirik Jensen selv at tett kontakt med kriminelle gjør politikolleger mistenksomme.

«Denne mistenkeliggjøringen oppleves som meget belastende. Merkelapper som «møkkete, stripete, quislinger» har vært benyttet i omtale av politiansatte.», står det i rapporten, som Jensen skrev sammen med seniorrådgiver Roger Stubberud.
«Belastningen ved å utfordre de til dels sterke interne motkreftene som ser på det «å snakke med kriminelle» som tilnærmet det samme som å være en kriminell selv, er krevende.», ifølge rapporten.

Les også: Planlegger Jensen-rettssak

Fikk ny jobb


Jensen var sentral i oppbygningen av det som kalles Spesielle operasjoner (SO) ved org. krimseksjonen. I 2011 gikk han over i en rådgiverstilling på seksjonen. Etter det VG får opplyst skyldtes det internt misnøye med Jensen.

Den rutinerte spaneren skal ha pleiet kontakt med flere informanter uten at kollegene ble orientert – noe som skapte reaksjoner, får VG opplyst.

Om sommeren 2013 fikk han igjen ny jobb. Denne gangen utenfor Seksjon for organisert kriminalitet. Det nye kontoret – hvor han ble satt til å skrive rapporten «Oslo 2022, fremtidens kriminalitetsutfordringer» – var i leide lokaler utenfor politihuset. Jensen var da også rådgiver i politimesterens strategiske stab.

24. februar 2014 ble 58-åringen imidlertid pågrepet og siktet for grovkorrupsjon – fire måneder før han etter planen skulle gå av med pensjon.

Comments