March 16, 2016

30 års konflikter

Et tocifret antal personer er dræbt og endnu flere kvæstet under mere end 30 års konflikter i det danske rockermiljø.

De tilsvarende grupper i Sverige, herunder Hells Angels og Bandidos, er tæt knyttet til danske organisationer.

Udviklingen på den anden side af Sundet har været lige så dramatisk. For nylig kortlagde Ekstra Bladets svenske samarbejdspartner, Aftonbladet, fem skæbner i det svenske rockermiljø.
* * *

Myrdet på landevejen

Michael Ljunggren - drabet på ham er aldrig opklaret. (Polfoto/Stefan Lindblom) 
Michael Ljunggren - drabet på ham er aldrig opklaret. (Polfoto/Stefan Lindblom)

I begyndelsen af 1995 blev Bandidos MC Helsingborg etableret som den første Bandidos-afdeling i Sverige. Præsident blev en 32-årig mand fra byen, Michael Ljunggren.

Fra starten var der bitter rivalisering mellem Bandidos og Hells Angels. Ljunggren bar ofte skudsikker vest for at beskytte sig mod angreb.

Politimanden Bertil Ramsten fremviser den skudsikre vest, som Ljunggren kørte med. (Polfoto/Mats Strand) 
Politimanden Bertil Ramsten fremviser den skudsikre vest, som Ljunggren kørte med. (Polfoto/Mats Strand)

Men vesten hjalp ikke rockerpræsidenten, da han 17. juli 1995 kørte på sin Harley ved byen Markaryd nordøst for Helsingborg. Han blev skudt og dræbt under omstændigheder, som aldrig er klarlagt.

Et vidne så ham vælte i vejsiden og alarmerede politiet i den tro, at der var tale om en trafikulykke. Først på sygehuset stod det klart, at han var ramt af flere skud.

Ljunggren efterlod sig to små sønner på henholdsvis seks og ti år. Morderen er aldrig fundet, men nedskydningen på landevejen var en af de begivenheder, som fik den nordiske rockerkrig mellem Bandidos og Hells Angels til at eksplodere i 1990'erne.
* * *

Forsvundet i bad standing

Morgan Blomgren forsvandt i 1999 og er ikke set siden. (Polfoto) 
Morgan Blomgren forsvandt i 1999 og er ikke set siden. (Polfoto)

37-årige Morgan 'Molle' Blomgren var fuldgyldigt medlem af Hells Angels og en ledende skikkelse i klubbens Helsingborg-afdeling.

Men 23. februar 1999 forsvandt han pludselig uden spor og er siden aldrig dukket op hverken død eller levende.

Politiet satte en drabsefterforskning i gang uden resultat. i  2009 blev Blomgren erklæret død ved en retskendelse. Hans skæbne står stadig hen i det uvisse, men der er spekuleret i, at han blev ryddet af vejen af Hells Angels selv.

Ved en ransagning i en anden Hells Angels afdelings klubhus i Angered uden for Göteborg fandt politiet straks efter Morgan Blomgrens forsvinden en fax med teksten 'Molle is out - bad'. Det kan tolkes som en udsmidning i bad standing.

En søster til den forsvundne Ursula Blomgren sagde i 2011 til Aftonbladet, at hun tror, broren blev myrdet, fordi han ikke brugte nok tid på klubben.
- Han mente ikke, at han ville være HA-medlem 24 timer i døgnet. Hans business var hans business.

Og det fungerer ikke i den verden. Det var han fuldt ud klar over, men det retfærdiggør ikke, at man dumper hans krop, så den aldrig skal findes, siger søsteren.
* * *

Torturbøddel hoppede af

Bengt Olsson ses her som aktiv rocker i Göteborg i 1996. To år senere deltog han i grov tortur. (Polfoto) 
Bengt Olsson ses her som aktiv rocker i Göteborg i 1996. To år senere deltog han i grov tortur. (Polfoto)

Bengt Olsson var med fra starten og under overgangen, hvor rockerbanden Gamlestan MC i Göteborg først blev MC Sweden og siden Hells Angels første afdeling i Sveriges næststørste by.

Som præsident for HA's chapter i Göteborg var han med til at tortere en 36-årig mand. 21. marts 1998 blev dette tidligere medlem holdt fast, men hans store HA-tatovering på underarmen blev fjernet med en slibemaskine.

Bengt Olsson fik siden en dom for grov mishandling og ulovlig tvang. Straffen lød på to et halvt års fængsel. I 2008 forlod han Hells Angels.
- Jeg har valgt familien og arbejdskammeraterne. Mit medlemskab er gået ud over kollegerne. Jeg har arbejdet hele mit liv. Jeg er godt til det, jeg gør og vil fortsætte med det, sagde han i 2009 til Aftonbladet. Her ville han ikke forholde sig til, om han efter afhopningen er i good eller bad standing.
- Det er noget, du må spørge klubben om. Jeg hverken kan eller vil tale om det.
Efter sin tid i Hells Angels begyndte Bengt Olsson at arbejde for et nyt firma, der står praktiske opgaver, transport og sikkerhed ved koncerter.
* * *

Udvandret til Thailand

Thomas Möller ses her i sin storhedstid. (Polfoto/Jonas Ekströmer) 
Thomas Möller ses her i sin storhedstid. (Polfoto/Jonas Ekströmer)

Thomas Möller var en af Sverige mest højtprofilerede rockere. Han var med til at grundlægge klubben Dirty Dräggels i  Malmø i 1990'erne. I 1993 blev det Sveriges første chapter af Hells Angels. Thomas Möller var præsident i ti år - altså under den store nordiske konflikt - men forlod posten i 2003.

Han har en stribe domme gennem tiden - således for ulovlig våbenbesiddelse (1988), mishandling m.m. (1995) trusler mod tjenestemand (1999).

Thomas Möller ligger på jorden under en anholdelse i Malmø i 2001. (Polfoto) 
Thomas Möller ligger på jorden under en anholdelse i Malmø i 2001. (Polfoto)

I januar 2013 udvandrede Thomas Möller fra Sverige og bor nu ifølge det svenske folkeregister i turistbyen Patong på Phuket i Thailand.

Han forblev medlem af Hells Angels og deltog i den stort anlagte begravelse i København af den danske HA'er Michael Brokside, som begik selvmord i marts 2014.

Hjemme i Sverige ligger Thomas Möller i strid med myndighederne om en stor skattegæld, som er oppe på 2,4 millioner svenske kr. Sidste år begærede det svenske skattevæsen ham personlig konkurs, men Thomas Möller svarede igen med skarpe modanklager.
- Skattevæsenet ser stort på den vigtigste grundregel i myndighedernes arbejde: At alle borgere skal behandles lige, lød belæringen fra den tidligere toprocker i en pressemeddelelse.
* * *

Narkodømt eks-rocker uønsket i politik

Micael Persson, narkodømt eks-Bandidos, ses her (i den røde cirkel) sammen med andre medlemmer af Sverigedemokraterna fra den llille by Svendljunga. (Pr-foto) 
Micael Persson, narkodømt eks-Bandidos, ses her (i den røde cirkel) sammen med andre medlemmer af Sverigedemokraterna fra den llille by Svendljunga. (Pr-foto)

43-årige Micael Persson har en fortid som leder for Bandidos' afdeling i den midtsvenske by Borås og er dømt for grove forbrydelser. Senest blev han i 2012 løsladt efter hård narkodom. Her afsonede han fire et halvt år for salg af stoffer, forsøg på smugling af narko og overtrædelse af våbenloven.

Kun to år senere gik han ind i politik hos det fremmedfjendske højrefløjsparti Sverigedemokraterna. Det lykkedes ham at komme i byrådet i landkommunen Svenljunga 100 km øst for Göteborg, men hans fortid skabte stor medieomtale
- Jeg så mc-klubben som et engagement og syntes, det var hyggeligt. Samt en protest mod politik og resten af samfundet. Men nu er jeg kommet på bedre tanker. Bare at være imod fører ikke til noget, forsvarede Micael Persson sit skifte over for Borås Tidning i 2014.

Hans forklaring hjalp dog ikke. Kort efter måtte han trække sig fra kommunalbestyrelsen efter pres fra Sverigedemokraternas landsledelse.

No comments:

Post a Comment