Slik lokkes de norske fangene til Nederland

Før norske fanger bestemmer seg for om de vil sone tid i nederlandsk fengsel, skal de bli vist en elleve minutter lang informasjonsvideo.

I videoen, publisert på Kriminalomsorgens hjemmesider, forteller May Olsen, nestleder i Norgerhaven fengsel, og fengelsbetjent Henriëtte om tilbud som gis fangene som velger å sone i det norskleide fengselet.

- Aktivitet fulgt opp av instruktører

Det legges stor vekt på fysisk aktivitet og de ulike fasilitetene presenteres akkompagnert av rolig musikk.

- Fritidsaktivitetene er mange. Det er fritidsaktiviteter inne og ute, i form av treningsrom og arealer ute til fysisk aktivitet som vil bli fulgt opp av instruktører, forteller Olsen i videoen.

Også en innendørshall, hvor de innsatte kan spille fotball, volleyball og tennis, vises fram. Det samme gjelder «et stort grøntområde, der de kan gå tur eller ta seg en løpetur».

Brukt til å friste fangene

- En dag for en innsatt ved Norgerhaven fengsel vil bestå av muligheten til å arbeide, muligheten til full undervisning og mulighet til å delta i fysiske aktiviteter. Det vil være to økter per dag, to luftinger per dag og mulighet til fellesskap. Og fellesskapet byr på muligheten til å tilberede egen mat, fortsetter May Olsen.

Ifølge Dutch News blir «promofilmen» brukt til å friste dem til å sone i det nederlandske fengselet.

Fengselet har huset norske fanger siden 3. september i fjor.

Følte seg lurt

I oktober fortalte talsmann for fangene til Dagbladet at de følte seg lurt, fordi flere av tilbudene de ble informert om i forkant, viste seg ikke å fungere da de kom fram.

- Da vi ble bedt om å reise var det ikke måte på hvor bra ting skulle bli. Derfor har vi sendt en klage - som samtlige innsatte har skrevet under på, sa Hells Angels-toppen Ove Jørgensen Høyland, som er tillitsmann og talsmann for fangene.

Tilbud om Skype-samtaler framfor vanlige telefonsamtaler, blir i videoen trukket fram som et tilbud de innsatte får. Det er blant tilbudene som ikke fungerte da Dagbladet besøkte fengselet i oktober.

Fengselsleder Karl Hillesland fortalte på det tidspunktet at de jobbet med saken, og det skal nå se ut til å fungere.

Kan koste opp mot 280 millioner i år

I februar kom det fram at Norge har brukt 10 millioner på å frakte fanger fra Norge til Norgerhaven i Nederland.

242 fanger dømt i Norge sonet i januar tiden sin i det nederlanske fengselet. Prislappen for fengselet i 2016 er beregnet til mellom 270 og 280 millioner kroner, ifølge Bergens Tidende.

- Prismessig svarer en fengselsplass i Nederland til det samme som en nyopprettet plass i Norge, sa assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet til avisa.

Comments