48-åringen döms till fängelse i Anton-målet

 
Anton blev knivstucken i benet och lämnades att förblöda i närheten av Sisjöns badplats i augusti förra året.

 Under måndagen dömdes en 48-åring till sex år och sex månaders fängelse för bland annat grovt vållande till annans död i det uppmärksammade målet.

 Den medåtalade mannen dömdes till fängelse i fyra år för medhjälp.

Det var den 27 augusti 2015 som Anton misshandlades och fördes bort i en bil i anslutning till Kobbegården i Askim. Han fördes till ett skogsområde i närheten av Sisjöns badplats där han blev knivhuggen i benet så illa att han blödde till döds. Redan dagen efter händelsen greps en man, en 48-årig-torped med kopplingar till Hells Angels, och en kvinna, misstänkta för delaktighet i dådet. Några dagar senare hittades Antons döda kropp i skogen av en ledig polis som rastade sin hund. Knappt två veckor senare greps ytterligare en yngre man, tidigare medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, misstänkt för delaktighet i dådet.

Döms för grovt vållande till annans död

Nu döms alltså 48-åringen till sex år och sex månaders fängelse för grov misshandel, grovt vållande till annans död och människorov.
Den yngre mannen döms till fängelse i fyra år för medhjälp till detsamma.
Kvinnan frikänns från samliga åtalspunkter i fallet.
Åklagaren ville i första hand se 48-åringen dömd för mord, och den yngre mannen för medhjälp till detsamma. Men 48-åringen döms alltså till grovt vållande till annans död och inte mord. Den yngre mannen för medhjälp till detsamma.
När GT når åklagaren Peter Larsson har han inte hunnit tagit del av domen.
– Det enda jag kan säga utan att ha läst domskälen är att det var en försiktigt straffmätning.Något mer kan jag inte säga då jag inte har hunnit tagit del av domen, säger åklagaren Peter Larsson.

Rätten: Inte bevisat att avsikten var att döda Anton

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att 48-åringens avsikt var att döda Anton.
Tingsrätten skriver: "Åklagaren synes inte ha påstått att (48-åringen) haft ett direkt uppsåt, dvs. för avsikt att döda Anton. Med hänsyn till skadans placering saknas det enligt tingsrätten stöd för att anta att (48-åringen) föreställt sig att döden praktiskt taget varit en oundviklig effekt av knivsticket."
Efter dådet gjorde sig 48-åringen av med tillhyggen och kläder som använts vid dådet. Det visar, enligt tingsrätten, att han försökt sopa undan spåren efter sig. Men rätten finner inga bevis för att han ska ha varit likgiltig inför att Anton kunde dö av knivskadan i benet. Det är alltså inte bevisat att 48-åringen agerat med likgiltighetsuppsåt, skriver rätten vidare.
48-åringen har under huvudförhandlingarna hävdat att han agerat i nödvärn efter att ha blivit attackerad av Anton. En förklaring som tingsrätten inte tror på.
– Hans inställning har ju varit att han brukat nödvärn. Jag tycker att det skulle ha bedömts som en nödvärnssituation. Men skulle han dömas så är det väl det här som han skulle dömas för. I det fallet är det riktigt det ska bedömas som grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger Kalle Ahlqvist, 48-åringens försvarsadvokat.

Ska vara fortsatt häktade

Slutpläderingarna i målet hölls onsdagen den 16 mars. Kvinnan släpptes fri från häktet efter det. Männen har fortsatt suttit häktade fram tills domen avkunnades och ska sitta fortsatt häktade.

Åklagaren: Motivet var svartsjuka

Under huvudförhandlingen har åklagaren Peter Larsson påstått att motivet till dådet dels ha varit en skuld om 500 kronor. Dels ett svartsjukedrama där en påstådd kärleksrelation mellan Anton och den åtalade kvinnan ska ha gjort att 48-åringen, som tidigare varit tillsammans med kvinnan, högg kniven i Anton.

Comments