Hashkrig: Sådan snyder og bedrager de kriminelle hinanden

Af:
I det kriminelle miljø gælder det om at kigge sig over skulderen. Alle lurer på alle, og hvis muligheden viser sig, stjæler eller røver de fra hinanden.

Især hash og narko er letomsættelige varer og er derfor yndede mål. Med jævne mellemrum beretter kilder i det kriminelle miljø, hvordan et hashlager er blevet plyndret.

Her er der ikke tale om små portioner. 50 kilo, 100 kilo, 200 kilo eller mere er ikke unormalt, når de kriminelle bestjæler hinanden.
– Hash og narko hører under organiseret kriminalitet, og her er der tale om hårdhændede kriminelle, der er klar til at gå langt, hvis de føler sig snydt, siger Knud Hvass, vicepolitiinspektør ved politiets Task Force Øst.

Markedsandele og snydI en årrække har han stået for diverse efterforskninger rettet mod det miljø.
– Der er ingen tvivl om, at nogle af de konflikter, vi har set i de senere år, udspringer i hash- og narko-relaterede stridigheder. Det kan enten være i forhold til markedsandele, men det kan også handle om, at aktørerne har snydt hinanden – eller mener, de er blevet snydt, fortæller han.
– Vi har kendskab til flere sager, hvor de har røvet eller stjålet større partier hash eller narkotika – eksempelvis amfetamin eller kokain – fra hinanden, siger Knud Hvass og tilføjer:
– Det siger sig selv, at ikke er noget, de berørte personer selv melder til politiet. Det er noget, vi hører om i forbindelse med efterforskning og generel overvågning af de kriminelle miljøer.
– Der er tale om et hårdt miljø. Ingen tvivl om det.

Hash øverst på listenAt hash er højt på listen over de indtjeningsmuligheder, som de kriminelle allerhelst vil have del i, kan vicepolitiinspektøren bekræfte.
– Sådan ser billedet også ud vurderet ud fra vores oplysninger fra miljøet omkring organiseret kriminalitet, siger Knud Hvass.

Den store interesse skyldes hovedsageligt, at der er tale om et næsten umætteligt marked med chance for stor og løbende indtjening.

Hash i store mængder står højt på de kriminelles ønskeliste.
(foto: Politifoto) 
Hash i store mængder står højt på de kriminelles ønskeliste. (foto: Politifoto)

Hash er et gigantisk marked - og selv om der kun kan gisnes om den konkrete beløbsstørrelse i forhold til dem samlede omsætning på det illegale hash-marked, så vurderer politiet, at der er tale om et milliardbeløb.
- Når vi bare snakker Pusherstreet, så har vi opstillet et regnestykke, der vurderer, at det bare her omsættes for mellem en halv og en hel milliard om året, siger Dannie Rise, chef for Taskforce Pusherstreet, TFP, Københavns Politi.
- Der foregår selvfølgelig handel med hash overalt i Danmark. Men i Pusherstreet er det meget åbenlyst og synligt, og derfor har man besluttet at rette særligt fokus mod det sted, fortæller han.

Foregår overalt i DanmarkI godt tre et halvt år har TFP været aktiv. Og jævnligt har gruppen slået til mod den organiserede handel med hash.
- Bare i år er vi oppe på 25 varetægtsfængslede, fortæller Rise.
- Men det er selvfølgelig korrekt, at det foregår overalt i Danmark og at det er et marked, som aktører i organiseret kriminalitet gerne vil have del i.

De mange sager giver et fornuftigt indblik i, hvordan aktiviteten foregår.
Fra en hash-transport ankommer til Danmark er der i gennemsnit mellem to til fire led, før hashen udbydes til salg.
* * *

Snyd med falske penge



De kriminelle går ikke af vejen for at forsøge at snyde med falske penge - eller bundter med rigtige penge øverst og avispapir i bunden - når en forretningspartner skal plattes.

Det fortæller flere kilder i det kriminelle miljø til Ekstra Bladet.
Af hensyn til egen sikkerhed er de anonyme, men Ekstra Bladet kender deres identitet.
Andre metoder er lige på og hårdt. Her handler det om tyverier fra gemmesteder, der plyndres, hvis det opsnappes hvor konkurrenterne gemmer deres hash og stoffer.

Eller direkte røverier, hvor truslerne bakkes op med skydevåben hvor sælger er mødt op i den tro, at der skulle indgås handler.

Særligt indvandrerbanderne er aktive, når det gælder de aggressive metoder.
Hjemmerøverier og indbrud, hvor der stjæles værdier fra aktører i organiseret kriminalitet, er også et kendt fænomen.

Lulles i søvn med falsk tillidDet er langtfra alle hashrøverier, der foregår lige på og hårdt.
I andre tilfælde handler det om at opbygge tillid og derefter misbruge den.

Sådan fortæller en kilde i det kriminelle miljø om en metode til udplyndring.
- Det handler jo om at se sig over skulderen hele tiden. For folk er jo sultne. De tænker jo på penge hele tiden, fortæller kilden.

Og den omtalte pengesult kan udnyttes. Omend metoden er enkel, så kræver den et lidt længere tilløb, hvor svindleren først bestiller et mindre kvantum, som han får på klos. Fem-ti kilo. Når det er afregnet, bestilles et større kvantum og så fremdeles. På et tidspunkt, når kvantum er nået op på 50-100 kilo eller mere, så klapper fælden.

Påstår sig røvetSå vender svindleren tilbage til sælgeren og fortæller, at han er blevet røvet og derfor hverken har hash eller penge.

Så står sælger tilbage med problemet, da han ofte har gæld tilbage i systemet.
- Her begynder problemerne. For sælgeren vil jo gerne have sine penge. Der opstår palaver frem og tilbage.
- På et tidspunkt dukker der så nogle fyre med store overarme op og bakker svindleren op. De fortæller, at de har andel i det, og at sælger skal lukke røven.
- Måske har de store overarme endda luret i kulissen hele tiden og været på samme hold som svindleren.
- Så er der kun to ting sælgeren kan gøre. Enten må han æde den, eller også håbe på, han selv har nogle store overarme på sin side.
- Så kan parterne eventuelt snakke sig til rette. Under alle omstændigheder, så står sælger med problemet. Og lige meget udfaldet, så er der penge lige ned i lommen på de store overarme, fortæller kilden.

Knud Hvass kender ikke til overnævnte udgave af svindel.
- Men både i den og den anden metoder, som I har forelagt mig, siger det sig selv, at ham, der bliver svindlet ikke vil finde sig i det, hvis han har mulighed for det. Og dermed kan grunden til konflikt og ballade være grundlagt, siger han.


* * *

Likvideret og smidt i mergelgrav

Det var her i en mergelgrav ved Herlufmagle, at politiet i april i fjor fandt liget efter 34-årige Jonathan Holst Nielsen.
(Foto: Per Rasmussen) 
Det var her i en mergelgrav ved Herlufmagle, at politiet i april i fjor fandt liget efter 34-årige Jonathan Holst Nielsen. (Foto: Per Rasmussen)

Tilbage i april i fjor gjorde to unge drenge et grufuldt fund, da de under en fisketur tilfældigt fandt liget efter en 34-årig mand, der smidt i en sydsjællandsk mergelgrav.

Liget - viste det sig - var bagbundet på hænder og fødder samt forsøgt tynget ned af vægte. Forud var den 34-årige blevet likvideret med skud.

Foreløbigt efterforskes drabet stadig bredt, og der er ingen mistænkte anholdt i sagen.
Men en af teorierne bag drabet går på, at 34-årige Jonathan Holst Nielsen kan være blevet dræbt af kriminelle, fordi de eventuelt har haft ham beskyldt for at have stået bag et større tyveri af et parti hash.

Foreløbigt er det en teori. Men, hvad enten der kan have været tale om tyveri - eller der kan have været tale om kriminelles paranoide vrangforestillinger, så giver sagen alligevel et dystert billede omkring de narko-kriminelles verden og det, der foregår i den.

Foreløbigt er der ikke mange spor efter drabsmændene, og politiet efterforsker fortsat bredt i sagen.
- Af hensyn til efterforskningen vil jeg ikke uddybe sagen, siger Kim Kliver, efterforskningschef, Sydsjællands og lolland-Falsters Politi.

Det har tidligere været fremme, hvordan den dræbte færdedes i kriminelle miljøer, der også gjorde sig i indsmugling af hash og videresalg.

Tilbage i 2014 fik han fem måneders fængsel for besiddelse af knap fem kilo hash, som politiet fandt i hans bil.

En lille sag altså set i lyset af mængder hash, som de professionelle aktører på det illegale hashmarked ellers gør sig i. Og det var næppe den affære, der kostede ham livet, vurderer kilder med indsigt i miljøet.

En teori omkring drabet går på, at den 34-årige internt kan have været beskyldt for at stjæle fra et hashlager, og derfor blev likvideret.
- Jeg har ingen kommentarer til jeres oplysninger. Men den foreløbige efterforskning har givet os et godt billede af den dræbte. Og det billede bruger vi selvfølgelig i forsøget på klarlægge gerningsmændene, siger Kliver.
* * *
 
Kort om hash-smugling:
I forhold til professionel smugling fragtes hash rundt i Europa i lastbiler eller store kassebiler.
Her er der ofte tale om flere hundrede kilo eller mere ad gangen.

Lastbilerne pakkes ofte i det sydlige Spanien, hvor hashen fragtes over fra Marokko. Også her er der tale om store transporter i samme vægtklasse.

Her smugles hashen til Spanien enten med kraftige speedbåde, eller den fragtes over med færgeruterne.

Smuglertransporterne organiseres ofte af danske kriminelle, der bor i Marbella-området, og som har kontakt til ’dem der hjemme’ i Danmark.

Ofte fragtes hashen direkte fra Spanien til Danmark. Men Holland er den anden store, europæiske omslagsplads for hash og narko.

Ankommet til Danmark tømmes transporterne oftest i mindre landejendomme, mindre lagerbygninger eller garager.

Disse adresser fungerer ofte som en slags centrallager for smuglerringen, og herfra sendes den videre i mindre portioner til andre adresser.

Gemmestederne omtales gerne som ’stash’.

Comments