Polisen: ”De rekryterar åt Bandidos”


  

De påstår själva att de inte är några "outlaws eller 1%". Men enligt polisen är I.M.A Sweden en supporterorganisation till Bandidos och en rekryteringsbas till Bandidos.
– Det är Bandidos som har byggt upp det och det är Bandidos naturliga rekryteringsbas i nuläget, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i region Väst.

Bandidos mc är just nu inne i en tillväxtfas. Bandidos är ett av världens största enprocentsgäng, ett uttryck som polisen, och mc-gängen själva, ofta använder för att de anser att de tillhör den enda procenten som inte följer samhällets regler.

– Bandidos expanderar till viss del i regionen och i övriga Sverige, bekräftar Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i region Väst.

I Trestad har Bandidosavdelningen nyligen gått från att ha varit ett Prospect chapter till att bli en Probationary-avdelning – det vill säga ett steg närmare att bli en fullvärdig Bandidosklubb.
Men detta är bara ett exempel på Bandidos avancemang den senaste tiden. En bidragande faktor till expansionen är I.M.A Sweden.
– Man har bildat en supporterorganisation som heter I.M.A, independent motorcycle association. Det är där de bygger upp sin supporterorganisation till viss del, säger Sven Lindgren och fortsätter.
– Vi märker att det är där de expanderar en del i och med att de tar supporterställning för Bandidos. Man vill ha personer som stödjer den här organisationen och där kan man också få en naturlig rekryteringsbas.


I.M.A Sweden påstår dock själva att de står utanför den världen: "Vi är inga outlaws eller 1% och den plats vi kommer ta upp, är på vägen med våra motorcyklar. Vi är inte här för att söndra eller konkurrera med några befintliga modeller", skriver de på sin hemsida.

  Men Lindgren har som sagt en annan syn.
– Det är deras approach, som de ser det. Men om man tittar på historiken på hemsidan så är det ett antal klubbar som en gång i tiden har varit med i den här organisationen som har gått in i Bandidos. Så det är Bandidos rekryteringsbas, absolut.
Är det allvarligt att de hittat en sådan bas?
– Ja. De har byggt upp den. Det är Bandidos som har byggt upp den.


I.M.A Sweden finns, enligt Lindgren, i hela Sverige, däribland västra Sverige, vilket även framgår på I.M.A Sweden:s hemsida. Här framgår också att de funnits i Sverige i alla fall sedan sommaren 2014. Det är ett tiotal mc-klubbar som står under I.M.A Sweden, sedan finns ytterligare ett antal i övriga Norden.

De beskriver sig själva som att de för en "kamp för ett oberoende MC-Sverige!". Kampen har, enligt dem själva, pågått länge och av många klubbar och "bröder" i Sverige som "haft modet och kuraget att stå emot, som blivit avtagna sina västar, fått klubbskylt nedtagen, blivit hotade men ändå fortsatt sin kamp och burit sina västar och stått för vad dom tror på!".


De skriver också att de startat för att vara "ett alternativt nätverk för klubbar som inte vill ha politik och färger som styr kulturen och äga rätten att själva välja vilka vi vill umgås med. Vi är här för kärleken till våra motorcyklar och kärleken till vår klubb och familj!".
Hur ser du på att de utger sig för att stå på rätt sida lagen men att de i själva verket är en rekryteringsbas åt Bandidos?
– Det är deras vägval om de vill gå in i Bandidos. De är mycket väl medvetna vad Bandidos innebär. Det är deras vägval i livet.


Bandidos är en kriminell organisation, enligt polisens klassning. I en polisrapport från 2015 framgår att Bandidos sysslar med organiserad brottslighet som bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikahandel.
– Det är allt man genom brottslig handling kan tjäna pengar på, säger Sven Lindgren och tillägger.
– Förmögenhetsbrott.
I rapporten från 2015 skriver polisen: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige."
De flesta medlemmarna i Bandidos är kända av polisen för brottslighet.


I.M.A Sweden skriver dock att medlemmarna i mc-klubbarna som är anslutna till dem ska vara beredda på "att uppvisa utdrag från polisens brottsregister för samtliga medlemmar. Dom för brott mot kvinnor och barn är direkt diskvalificerande för medlemskap."
– Om de har gjort sig skyldiga till brott mot kvinnor och barn... Om de har det så är det väl vällovligt på alla sätt, absolut, så det har jag inget emot den biten.
Håller de det de står för?
– Jag inte koll på det. Men det är väl ett vällovligt syfte som de bör hålla även när det gäller övriga brott också.


Polisen agerar på olika sätt mot Bandidos i och med deras brottsbenägenhet.
– Det är hela tiden att vi följer utvecklingen och försöker lagföra folk i organisationen som begår brott, säger Sven Lindgren om hur de agerar mot klubben.
Även när det gäller I.M.A Sweden har polisen koll på vad som händer.
– Vi följer detta, absolut, säger Sven Lindgren.


GP har försökt att få kontakt med I.M.A Sweden. I ett mejl skriver de: "Som det ser ut nu så har vi väldigt mycket att stå i inför kommande event och insamlingar till Barncancerfonden, min stora dag etc. Vi kör mycket för välgörande ändamål." De vill veta mer specifikt vad vi har för frågor. När de då får frågan om deras koppling till Bandidos uteblir svar.

Comments

  1. Anonymous12/29/2022

    Riktigt trams dehär. En självutnämnd expert som uppenbarligen inte vet någonting.

    ReplyDelete

Post a Comment