Polisens storaktion mot Bandidosfesten


Bandidosmedlemmar från hela Europa strömmade till Göteborg i helgen för att delta i vad den kriminella mc-klubben beskriver som årets största fest i Skandinavien.

 Men det var en objuden gäst som satte störst avtryck på festligheterna.
Polisen hade avsatt alla tillgängliga resurser för att förstöra den goda stämningen – och lyckades.
– Det har varit en framgång för oss, säger Martin Fredman, insatschef vid polisen i Göteborg.
Registreringsskyltar från i stort sett samtliga Europeiska länder syntes på de hundratals motorcyklar som på lördagskvällen stod uppradade utanför Bandidos klubblokal på Marieholmsgatan. När organisationen kallar till fest inställer man sig – så ser lojalitetsstrukturen ut i den kriminella mc-klubben.

Men en objuden gäst hade också kraftsamlat. Polisen i Region Väst hade avsatt alla tillgängliga resurser – och tagit hjälp av kolleger från ett flertal Europeiska länder – för att förstöra feststämningen. Och man lyckades bra med det uppsåtet.

Bandidos stora fest inleddes klockan 20 på lördagskvällen, men redan på torsdagen slog polisen till mot Bandidos klubblokal på Marieholmsgatan, samt mot Hells Angels lokal i Sisjön.

 Tack vare insatsen kunde man gripa en tidigare högt uppsatt Bandidosmedlem, misstänkt för grovt narkotikabrott.
– Vi hittade stora mängder kokain, och en person sitter nu anhållen, säger Martin Fredman, insatschef vid polisen i Göteborg.

Under lördagen intensifierade polisen insatsen, och hundratals Bandidosmedlemmar och deras fordon kontrollerades. Facit: över tio omhändertagna eller gripna för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och drograttfylleri. Kronofogdemyndigheten har också beslagtagit flera fordon, och ett antal av Bandidosmedlemmarna måste inställa sig för att kontrollbesiktiga sina motorcyklar och bilar.

 

Bedriver underrättelseverksamhet

Många och långa fängelsestraff lär det inte blir fråga om, men syftet – att vara en nagel i ögat på mc-gänget – måste beskrivas som en framgång för polisen.
– Vi är nöjda med insatsen. Det har varit en framgång för oss, säger Martin Fredman.

 Ett stort antal uniformerade poliser fanns på plats i närheten av Bandidos klubblokal på lördagskvällen. Om man även bedrev någon annan form av polisverksamhet, ville man inte gärna avslöja. Men enligt Amir Rostami, polis och gängforskare, var lördagens fest ett ypperligt tillfälle för polisen att bedriva underrättelseverksamhet:
– Genom att se på vilka som närvarar på festen och vem som umgås med vem, kan man bilda sig en bättre uppfattning om hur organisationen ser ut, säger han.

För Bandidos har festen också varit viktig. Fester är och har alltid varit en central del i den kriminella bikervärlden, enligt Rostami. Det stärker tidigare etablerade band och är ett tillfälle att knyta nya.
– Man kan likna det vid en företagsfest. Det är något man gör för att boosta sig själva och skapa gemenskap. Genom att närvara visar man också sin lojalitet, och alla som har en formell funktion bland de inbjudna Bandidos-klubbarna förväntas delta, säger Amir Rostami.

 

En typ av franchisestruktur

Enligt Bandidos officiella hemsida finns klubben i 28 länder, och i Sverige finns nio lokalavdelningar, så kallade chapters. Och man expanderar fortfarande – bland annat i Västsverige. Men det beror inte på att organisationen aktivt försöker etablera sig på fler platser i landet. Det är kriminella individer som tar kontakt med klubbarna – inte tvärtom, enligt Amir Rostami.
– Det är en typ av franchisestruktur, där man vill låna ett etablerat varumärke för att underlätta det egna gängets vardag.

 Men de kriminella gäng som vill komma in under Bandidos vingar, får klara sig på egen hand under den första tiden. Något de flesta misslyckas med.
– Det poppar upp aspiranter titt som tätt, men oftast klarar de inte av att etablera sig, säger Amir Rostami.

Potentiella nya medlemmar i Bandidos måste rekommenderas av dem som redan är med och sedan genomgå en längre prövotid i olika steg. I tur och ordning går man från att vara supportergäng, till supporterklubb, för att sedan bli hangaround och därefter prospect chapter. Det sista steget innan fullvärdigt medlemskap kallas probationary, vilket en Västsvensk Bandidos-klubb i Trestad nyligen upphöjdes till.

Sven Lindgren är kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i region Väst:
– De här killarna uppe i Trestad håller på med allt. Det är inbrott, narkotikabrott, det är all form av brott som finns på brottsskalan. Ett antal av dem är klart multikriminella. Men för oss är det ingen jättestor skillnad om de är fullvärdiga eller inte fullvärdiga medlemmar i Bandidos. Om de begår brott ska de gripas.

 

Söker legitimitet

Under Bandidos uppbyggnadsfas i Sverige, var deras vinstdrivande brottsliga verksamhet i stort sett begränsad till samma typ av brott som enskilda kriminella personer i Sverige höll på med. Men i takt med att mc-gängen etablerades och deras skrämselkapital byggdes upp, inte minst till följd av de våldsamma konflikterna med Hells Angels på 90-talet, blev de mer aktiva med utpressningar, indrivningar och hot.

– Bandidos varumärke har genomgått en medveten förändring. I en inledande fas var deras varumärke synonymt med förmågan att utöva våld. Nästa mål blev att förknippas med stabilitet, det vill säga kapacitet att utföra maktutövning under kontroll. Då fungerar det inte att ha personer i organisationen som inte går att kontrollera, och det är inte ovanligt att man utesluter medlemmar, säger Rostami.

I nästa fas söker klubbarna legitimitet. Man tonar ner det kriminella och söker sig till legala verksamhetsområden. Men den ena foten kommer alltid att befinna sig i den kriminella världen.
– Även om man jobbar för att göra sig mer legitima, gäller det att fortfarande visa att man har kvar det våldskapital som man först gjorde sig kända för. Men det sköter man ofta genom olika undergrupperingar och supporters. Bandidos har till exempel X-team.

http://www.expressen.se/gt/polisens-storaktion-mot-bandidosfesten/

Comments