Politiet innførte 50 kilo hasj til Norge

<p/>
<p>BEKREFTER: Leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier at hasjleveringen til Metkel Betews (37) påståtte liga ble gjort av polititaktiske årsaker.</p>
BEKREFTER: Leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier at hasjleveringen til Metkel Betews (37) påståtte liga ble gjort av polititaktiske årsaker.
Foto: TROND SOLBERG OG HELGE MIKALSEN


Politiagentene innførte 50 kilo hasj til Norge og overleverte det til en narkoliga som politiet mener ble ledet av Metkel Betew (37). Deretter ble stoffet solgt på markedet i Oslo.

                      

Etter det VG får opplyst, fikk politiet – i sitt arbeid med å skaffe bevis mot Nokas-raneren og hans kriminelle nettverk – på forhånd en tillatelse til å bryte narkotikaloven.
– Jeg kan bekrefte situasjonen, og den er begrunnet i en taktisk vurdering fra politiets side for å unngå å blottstille politiets innsats. Jeg minner om at dette var en langvarig, komplisert og omfattende sak hvor det foreligger meget alvorlige siktelser, sier leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.
– Hva mener du med det?
– Vi jobbet på bred front mot en rekke aktører, og vi ønsket naturligvis ikke, på noen måte, en alarmering, svarer Aas.


Metkel Betew ble dømt til 16 års forvaring for sin deltakelse i Nokas-ranet i Stavanger i 2004. I oktober i 2014 ble 37-åringen løslatt fra forvaring og hevdet at han ville bruke livet i frihet til studier.
Politiet er imidlertid av en annen oppfatning.


Les også: Politiet: Nokas-Betew leder narkoliga
<p>STARTEN: Det var ved denne puben i Oslo sentrum at de danske undercover-agentene presenterte seg som kriminelle overfor Metkel Betews påståtte narkoliga for første gang i fjor vår.</p>
STARTEN: Det var ved denne puben i Oslo sentrum at de danske undercover-agentene presenterte seg som kriminelle overfor Metkel Betews påståtte narkoliga for første gang i fjor vår.
Foto: Terje Bringedal

Begynte å spane etter løslatelse

Etter det VG får opplyst, startet Oslo politidistrikt en omfattende skjult etterforskning mot Nokas-raneren nærmest umiddelbart etter at han gikk ut av porten ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.
Spanere som fulgte Betew tett skal ha oppdaget omfattende kontakt med kriminelle og hyppig møtevirksomhet.


Norsk politi fikk også hjelp fra kolleger i utlandet i den hemmelige etterforskningen:
En vårdag i Oslo i fjor ruslet tre danske menn inn på en pub i hovedstaden og utga seg for å være gangstere med kontakter i den russiske mafiaen. Men mennene var ikke gangstere. De var undercover-agenter fra dansk politi.

Politiagenter ble godt kjent

Politiagentene ble etter hver godt kjent med to av Betews mest fortrolige, et norsk-eritreiske brødrepar som var mye på den aktuelle puben.


Agentene fortalte også at de hadde gode kontakter i Nederland som solgte narkotika og at de kunne ta på seg oppgaven med å transportere stoff til Norge.


Les også: Politiet: Nokas-Betew holdt skjulte møter i Oslo-leilighet


Betew og hans kriminelle venner bet på agnet. I månedsskiftet juni-juli i fjor rullet de hemmelige agentene over grensen til Norge med 50 kilo hasj og overleverte stoffet til medlemmer av Betews påståtte liga.
<p>MØTEPLASS: Her ved Radisson Blu hotell på Alna i Oslo fikk to politiagenter en bærepose med penger av to sentrale medhjelpere i Nokas-Betews påståtte narkoliga, ifølge VGs opplysninger.</p>
MØTEPLASS: Her ved Radisson Blu hotell på Alna i Oslo fikk to politiagenter en bærepose med penger av to sentrale medhjelpere i Nokas-Betews påståtte narkoliga, ifølge VGs opplysninger.
Foto: Fredrik Solstad
Les også: Politiet om Nokas-Betew: Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Fikk 229.000 kroner for transportoppdraget

Etter det VG får opplyst, mottok politiagentene 229.000 kroner i en bærepose som betaling for transporten. Pengene ble gitt til de hemmelige agentene i forbindelse med overleveringen av narkotikaen ved Radisson Blu hotell på Alna i Oslo. Disse pengene ble tatt i beslag.


Hasjpartiet på 50 kilo, som var fordelt i fire bager, ble lagt i et depot og solgt på det illegale markedet i hovedstaden, ifølge VGs opplysninger.


Politiet ønsket ikke å gripe inn av hensyn til den pågående skjulte etterforskningen mot blant annet Betew og hans påståtte liga.
– Hva tenker politiet om at hasjen ble solgt på det illegale markedet?
– Det har jeg ingen kommentar til utover at vi hele tiden vurderte forholdsmessighet, svarer Aas.


I august i fjor avtalte de danske undercover-agentene nok en narkotika-transport til Norge. Denne gangen var det 20 kilo ecstasy som skulle overleveres ved en Rema 1000-butikk på Ellingsrud i Oslo.


Les også: Overvåket møte: Brukte kodespråk i avlyttede telefonsamtaler
<p>FORSVARER: Advokat Marius Oscar Dietrichson har representert Metkel Betew i en årrekke.</p>
FORSVARER: Advokat Marius Oscar Dietrichson har representert Metkel Betew i en årrekke.
Foto: Eivind Griffith Brænde
Agentene skulle få 350.000 kroner for jobben. Overleveringen ble imidlertid ikke gjennomført.
– Hvor høyt opp i systemet ble metoden klarert?
– Det ønsker jeg ikke å kommentere utover at alle sider ved innsatsen ble vurdert, svarer Aas.
Hasjpartiet har en anslått gateverdi på fem millioner kroner, ifølge politiet.

Kritiske forsvarere

– Hvis det viser seg at politiet, for å få tillit i et kriminelt miljø, har påtatt seg oppdraget med å frakte narkotika til Norge mot betaling og for å overlevere det til et norsk kriminelt miljø som deretter har solgt dette til norsk ungdom – uten at politiet har gjort tiltak for å stanse det – så er det ikke bare under all kritikk, men det er også et spørsmål om det er straffbart, sier Betews forsvarer, advokat Marius Oscar Dietrichson, til VG.


Forsvareren kan ikke bekrefte VGs opplysninger om at det er dette politiet har gjort.
<p>FORSVARER: Advokat Vidar Lind Iversen.</p>
FORSVARER: Advokat Vidar Lind Iversen.
Foto: Frode Hansen
– Jeg vet heller ikke hva politiet har gjort for å få tak i narkotikaen i Norge etter at stoffet ble overlevert til det nettverket som de her ønsket innpass i, sier han.


Advokat Vidar Lind Iversen er forsvarer for en av de norsk-eritreiske brødrene. Han tror ikke politiet syntes 50 kilo hasj var alvorlig nok og at de ønsket mer på Metkel Betew etter all innsatsen de hadde lagt ned i saken.
– Derfor lot de hasjen gå videre ut i markedet. Jeg tror ikke de ville ha latt 50 kilo amfetamin gå, sier Lind Iversen til VG.
– Hva tenker din klient om dette?
– Min klient er klar på at politiet har fått ham til å begå straffbare handlinger han ellers ikke ville ha gjennomført, svarer forsvareren.


Politiet har ingen kommentarer til provokasjons-påstandene.

Comments