Bandidos-medlem åtalas för penningtvätt


Genom fejkade bilaffärer på Blocket och andra transaktioner via bankkonton lyckades paret tvätta hundratusentals kronor, pengar som döljts och härrör från brottslig verksamhet. Nu åtalas en 30-årig Bandidos-medlem och en 25-årig kvinna misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Det är TTELA som skriver om bandidosmedlemmen och hans flickvän. Enligt åtalet ska de vid cirka 200 tillfällen under perioden januari 2015-april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer.

I april i år gjorde polisen tillslag mot två adresser i Vänersborg, varav ett gjordes mot en industrilokal i Mannkärr, Öxnered, som fungerar som Bandidos Probationary Chapter Trestads klubblokal och där mannen är verksam. Det andra tillslaget gjordes mot kvinnans bostad i Vänersborg.

LÄS OCKSÅ: Häktad Bandidosman anses yrkeskriminell

Detta sedan banker i februari hört av sig till Finanspolisen och slagit larm om transaktioner från kvinnans konton, som gjorde att det fanns skäl att misstänka penningtvätt.

En anmälan upprättades och snart drogs också hennes pojkvän in i utredningen kring de mystiska överföringarna, som gjordes i olika belopp och ofta.

 Enligt åtalet ska de vid cirka 200 tillfällen under perioden januari 2015-april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer. Sammanlagt har mannen mottagit cirka 730 000 kronor genom insättningar och swish och kvinnan har tagit emot cirka 562 000 kronor på samma vis.

Under perioden har mannen överfört 314 000 kronor till andra personer än kvinnan, som i sin tur har överfört 338 000 kr till andra personer än mannen. Sinsemellan har de också överfört pengar till varandra.

LÄS OCKSÅ:  Två misstänkta för grov penningtvätt

Utredningen visar att ett flertal fordon som den misstänkta mannen sålt på Blocket inte har medfört några direkta inbetalningar på parets konton, kopplade till försäljningarna.

Däremot har flera andra, både större och mindre insättningar gjorts i närtid.
Även köpet av kvinnans bostad misstänks ha skett med tvättade pengar.

Efter att paret gripits och husrannsakan genomförts häktades de båda på sannolika skäl misstänkta för grovt penningtvättsbrott. Mannen har suttit häktad sedan dess, medan hovrätten beslutade att släppa kvinnan ur häkte den 29 april.

Åklagaren skrivet i åtalet att brottet ska anses som grovt eftersom det sammanlagda beloppet avsett betydande värden och att brottsligheten varit systematisk.

Den åtalade 30-åringen förekommer sedan tidigare i 45 avsnitt i belastningsregistret. Då har det gällt bland annat trafikbrott, såsom hastighetsöverträdelser och olovliga körningar, skadegörelse och våldsamt motstånd. Han var även inblandad i en utpressningshärva för några år sedan, då han var medlem i en annan undergrupp till Bandidos i Vänersborg.

Comments