Derfor eksploderer bandekrigen

Af:
                     
Årelangt og intenst uvenskab lå bag det voldsomme skyderi, der sent torsdag aften kostede en 23-årig person med tilknytning til banden Black Jackets livet.
Opgøret udspandt sig på Peter Bangs Vej på Frederiksberg kort før midnat. To mænd på 25 og 16 år blev fredag sigtet og fremstillet i grundlovsforhør i forbindelse med sagen. Det fremgik af sigtelsen, at langt flere personer har været til stede under opgøret.
Natten til lørdag døde endnu en ung mand på 29 år efter et andet skyderi i Ballerup vest for København fredag aften.
Tidligt lørdag morgen turde vagtchef Thomas Christensen fra Vestegnens politi ikke forbinde de to sager overfor Ritzau.
Men i København sigtes to unge fyre for drabsforsøg mod både navngivne og unavngivne personer i forbindelse med skyderiet på Frederiksberg torsdag. Disse folk var ifølge sigtelsen kørende i flere biler.
Hvem disse personer er, nævnte anklager Laura Birch ikke under oplæsningen af sigtelsen ved grundlovsforhøret. Begge de to anholdte nægter sig skyldige i anklagerne.
Allerede fredag forklarede Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet ved Københavns Politi, hvordan politiet vurderede, at drabet skulle knyttes til en konflikt mellem netop Black Jackets og den nyligt tilkomne rockerklub Gremium MC.
Politi-afspærringer ved gerningssteder på Frederiksberg. Foto: Kenneth Meyer
Politi-afspærringer ved gerningssteder på Frederiksberg. Foto: Kenneth Meyer
Personlig konflikt
Kilder med indsigt i miljøet beskriver over for Ekstra Bladet, at konflikten langt hen ad vejen udspringer af en personlig konflikt mellem enkeltpersoner i bandemiljøet - en konflikt, der har en længere årrække på bagen, og som oprindeligt var knyttet til bebyggelsen Mjølnerparken på Nørrebro i København.
Gremium MC er en af de rockergrupper, der er kommet til inden for de senere år. Klubben er oprindeligt fra Tyskland, men den har en dansk afdeling, der åbnede i 2015. Her har de indtil videre klubhus i Haslev tæt på Køge. Men ifølge kilder er klubhuset under afvikling.
Den danske afdeling har både indvandrere og danskere blandt medlemmerne.B lack Jackets er også en nyere struktur - i slutningen af februar viste de for første gang de nye rygmærker frem.
Her er der tale om en sammenslutning af forskellige gadebander rundt om i København. Blandt andet grupperingen Brothas, der havde rødder i Mjølnerparken.
Fra før rygmærkernes tid
Konflikten strækker sig fra før både Gremium og Black Jackets fik deres rygmærker.
En mindre gruppe af Gremiums kernefigurer har - ligesom en række af Black Jackets-folkene - rødder i Mjølnerparken. Dengang for år tilbage opstod konflikten mellem personerne på grund af pengespørgsmål, hash-salg og den slags.
Sådan beskrives det af kilder med indsigt i miljøet. I den forbindelse endte de senere Gremium-folk med at rykke væk fra bebyggelsen. Konflikten fortsatte dog med jævnlige sammenstød mellem de udstødte bandefolk og Brothas.
Gremium MC kommer fra Tyskland. Polfoto 
Gremium MC kommer fra Tyskland. Polfoto
Kulminerede med drab
Dengang kulminerede konflikten med et drab i april 2011. Efterfølgende blev et Brothas-medlem dømt for drabet. Flere af de senere fremtrædende Gremium-figurer havde familierelationer til den dræbte, og siden har de ledt efter mulighed for hævn.
18. december i fjor blev en 18-årig mand med somalisk baggrund dræbt i Husum ved København.
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var den 18-årige ikke direkte en del af Brothas - det var til gengæld en anden af bilens passagerer. Og sandsynligvis var det ham, der skulle skydes. Skyderiet og det endnu uopklarede drab menes også at være en del af den bandekonflikt.
Konflikten blussede op
I begyndelsen af februar i år blussede konflikten atter op.
Der blev affyret skud mod Gremiums klubhus i Haslev. Her var ingen dog hjemme på tidspunktet for skyderiet.
Senere trådte Black Jackets så frem iført deres nye rygmærker. De seneste par måneder har grupperingen været involveret i indtil flere konflikter. Blandt andet den årelange affære med dem, der senere blev Gremium-folk. Også i den forbindelse har der været skyderier og drabsforsøg.
Spiller særlig rolle
En Gremium-figur spiller nu en særlig rolle i konflikten. Tidligere var han selv en del af Brothas, men interne uenigheder førte til hans exit fra banden.
Sidste år begyndte hans navn så i stedet at dukke op i forbindelse med Gremium. Blandt andet på Facebook.
Heller ikke han har synderligt høje tanker om sine tidligere venner fra Brothas-tiden, som han har søgt at provokere på blandt andet de sociale medier.
I følge Ekstra Bladets oplysninger har han gennem et stykke tid opholdt sig i det nærområde, hvor den 23-årige blev dræbt sent torsdag aften.
At situationen generelt er anspændt i miljøet illustreres i øvrigt ved, at politiet måtte affyre varselsskud et helt andet sted ved en rockerborg tilhørende No Surrender på den københavnske vestegn efter skyderiet på Frederiksberg. Det skete, da politiet ville tjekke en bil, og der opstod tumult.
***
Den 23-årige mand sad i denne bil, da han blev ramt af de dræbende skud. Foto: Kenneth Meyer 
 Den 23-årige mand sad i denne bil, da han blev ramt af de dræbende skud. Foto: Kenneth Meyer  

Politiets teori: De ledte efter nogen

Politiets teori er, at den nu dræbte og hans venner var på udkig efter nogen, da skyderiet brød løs i torsdags.


Den nu afdøde 23-årige mand med tilknytning til bandegrupperingen Black Jackets var ikke alene i vognen, da skyderiet brød løs.
- Vi er ret sikre på, at der har befundet sig flere personer i bilen, men hvor mange ved vi ikke, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer, Københavns Politi.
Politiet mener, at der blev skudt på bilen, men at der også blev skudt fra bilen. Sigtelsen mod de to nu anholdte lyder ikke alene på drab på den 23-årige, men også på drabsforsøg mod ’flere navngivne og unavngivne personer, der var kørende i flere biler’.
 - Vores tese er, at de kørte i området og var på udkig efter nogen som led i en bandekonflikt, siger Torben Svarrer.
- Var de en form for dødspatrulje?
- Det vil jeg ikke kalde det, men når man leder efter andre i en bandekonflikt og har våben med sig i bilerne, så er man volds-parat, siger Torben Svarrer.
Har tilknytning til området
Ekstra Bladet erfarer, at den omstridte person fra rockergruppen Gremium har tilknytning til og kommer i det område, hvor skyderiet fandt sted. Det bekræfter politiet.
Da mændene i bilerne kom kørende, dukkede der ifølge politiets teori pludselig nogen op fra den rivaliserende gruppering, og skyderiet brød løs.
- Hvem skød først?
-  Det er ikke endeligt klarlagt i vores undersøgelser, men det er muligt, at der først blev skudt fra bilen, hvor den nu afdøde befandt sig, lyder svaret.
Oplysninger til Ekstra Bladet går på, at der er folk, som på det seneste har opsøgt omgangskredsen til den omstridte person fra Gremium og truet dem. Disse oplysninger vil politiet ikke kommentere.
Den omstridte Gremium-rocker blev i aftes anholdt i forbindelse med skud-sagen og skal fremstilles for en dommer i dag.
***
Politiet fandt flere skydevåben, der var smidt på flugtruten efter skyderiet. Foto: Kenneth Meyer 
 Politiet fandt flere skydevåben, der var smidt på flugtruten efter skyderiet. Foto: Kenneth Meyer

Vi hørte skuddene

- Vi hørte 10-12 uregelmæssige skrald, og min kæreste troede først, at det var fyrværkeri, men jeg var ikke i tvivl om, at det var skud. Jeg turde ikke gå ud på altanen for at se, hvad der skete. Sådan lyder det fra et øjenvidne, der slog alarm til politiet.
Vidnet så efterfølgende fra vinduet, at der holdt en bil, som havde lavet lange bremsespor på vejen, og at der var mennesker på gaden, der forsøgte at få en mand ud af bilen for at give ham førstehjælp. Manden viste sig at være den 23-årige, der natten til fredag afgik ved døden.
Et andet vidne, der også hørte skuddene og så bilen, siger: - Det er super-ubehageligt, og jeg kan slet ikke forstå, hvordan det kan lade sig gøre, at så mange har pistoler.

Comments