Skip to main content

Vittnade trots Hells Angels

Trots en stor rädsla bland vittnena kunde rättegången mot de två Hells Angels-medlemmar som misstänks för grov misshandel genomföras under onsdagen.
Förhandlingen hölls i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt och åhörarplatserna var till stor del uppfyllda av supportrar till de åtalade, 39 och 41 år, som misstänks för att ha misshandlat en man med hammare och försökt slå en annan man med en träkäpp.
Läs mer:Åtalet

Varför männen attackerades utanför sin bostad, har inte framkommit, men det kan röra sig om en varning, som antingen gäller dem själva eller andra.

Först strax innan klockan 20 på onsdagskvällen kunde förhandlingen avslutas. Att det drog ut på tiden berodde till delar på att man var tvungen att säkra situationen för målsägare och vittnen.

Målsägarna vill inte låta sig höras utan medhörning, liksom huvudvittnet, som efter att ha meddelat förseningar gång på gång, till sist vågade låta sig höras sent på eftermiddagen.

Förhöret kunde genomföras först efter att samtliga åhörare fått lämna rättssalen och via medhörning.
– Det visar att det går att genomföra rättegångar under förhållanden där vittnen och målsägare är utsatta för hot. Ordningsvakterna vid Linköpings tingsrätt är oerhört duktiga på att lösa sådana här situationer och det är viktigt att vi skickar signaler att det inte går att skrämma vittnen till tystnad, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

De åtalade nekade via sina försvarare. Själva vägrade de att uttala sig eller svara på en enda fråga under hela rättegången.

– Jag har aldrig genomfört ett så snabbt förhör av misstänkta, när man inte ens svarar på uppenbart raka frågor som varför målsägandes blod finns på den åtalades tröja, så insåg jag at jag inte kommer att få svar på några andra frågor heller, säger Torsten Angervåg.

De båda åtalade är även misstänkta för inblandning i skottlossningen vid Hels Angels lokal i julhelgen. 41-åringen var misstänkt för ett mord 2012, men friades i hovrätten.

Efter många pauser, där rätten överlade om hur säkerheten för målsägare och vittnen skulle stärkas och förmå dem att vittna trots sin rädsla, kom beslut om datum för när dom meddelas.

De åtalades advokater, Mikael Nilsson och Slobodan Jovicic yrkade inte på att deras klienter skulle försättas på fri fot, vilket de inte heller gjorde. Båda två ska fortsatt vara häktade med restriktioner tills dom faller den 22 juni.

Comments