Blodets bånd: Fulgte far som rocker


Han er vokset op dels hos far, dels hos mor, men sandheden er nok snarest – siger han - at han er vokset op på en motorcykel.

For 30-årige Thorbjørn Ohlsen Jensen, tidligere medlem af Bandidos, lå vejen ind i rocker-verdenen i generne. Far, Torben Ohlsen Jensen, kendt som Suzuki-Torben på grund af sit valg af motorcykel-mærke, var siden 2001 medlem af Bandidos  i Køge. Og længe før mexicaneren prydede vesten, var han en stor motorcykel-entusiast i brogede miljøer – ofte med drama inden for armslængde og aldrig bleg for at sige sin mening højt.
 
Da Thorbjørn var to uger gammel fik han sin første tur, pakket ind i en dyne, på motorcyklen. Et par år senere gik turen ned gennem Tyskland med 250 km/t, bundet fast til fars ryg.
- Hvad hvis du kører galt?, spurgte en bekymret tysk betjent, da han stoppede manden med det lille barn på motorcyklen.
- Jeg kører ikke galt, så det skal du ikke bekymre dig om, lød svaret.

Haven fuld af politi
Thorbjørn selv siger, at han som dreng hos far har set 'lad mig sige det sådan mange mærkelige ting'.
- Engang jeg kom cyklende hjem fra skole, var hele haven, og naboens med , fuld af betjente med maskinpistoler og min far stod med håndjern på i indkørslen, fortæller han, men siger også om faderen: 
- Han sagde 17 gange om dagen, at han elskede mig og var meget kærlig, men hvis jeg lavede noget lort, blev han sur, som ingen anden kunne blive det. Det var konsekvens og kærlighed, siger Thorbjørn. Og faren -  58-årige Torben Ohlsen Jensen følger op: - Sådan burde det være alle steder. Det der med at være mand og pædagog, stik det langt op i røven.

Thorbjørn dyrkede som stor teenager kick-boxing og via en træner var han på vej ind i Hells Angels, mens faderen var medlem i Bandidos. Få dage før Thorbjørn skulle optages i HA, var der Danmarksmøde i Bandidos, hvor far-søn-relationen blev drøftet, fortæller de to. På det tidspunkt var der knas mellem de to rockerorganisationer.
Mange rockere sværger til Harley Davidson-motorcykler, men også i valg af motorcykel har far og søn samme smag, Suzuki. Foto: Kenneth Meyer. 
 Mange rockere sværger til Harley Davidson-motorcykler, men også i valg af motorcykel har far og søn samme smag, Suzuki. Foto: Kenneth Meyer.

Mor græd
– Jeg havde ikke tænkt på, at hvis der opstod en situation, hvor der kom nogle informationer ud fra den ene side til anden anden, så kunne far og jeg blive mistænkt, når vi var i hver vores lejr. Min kærlighed til min far var større end ønsket om at komme med i HA, siger Thorbjørn. Ugen efter blev han optaget som prospect i Bandidos.

Men ikke alle jublede.
  – Min mor tudbrølede og tilbød mig 10.000 kroner for at holde mig væk fra det, siger Thorbjørn.
-  I rockermiljøet  sker der kriminalitet, vold, og folk kommer i fængsel, tænkte du på det?

Thorbjørn: - Der sidder nogen folk i nogle klubber og skummer fløden og tjener masser af penge på det ene eller andet, men det er jo ikke hele klubben eller alle.

Faderen Torben bryder ind med brysk stemme og siger om sig selv og motivet til at være i en klub, at der er en loyalitet og fællesskab, som han ikke mener, der er mange andre steder:
- Jeg gik ind i det miljø for at vise, at jeg er en mand, og at jeg ikke finder mig i noget. Før jeg kom i en klub, måtte jeg slås i tide og utide, for folk er så snotdumme. Når man er i en rocker-klub, skal folk nok holde snotten væk.
Torben Ohlsen Jensen mener, at han har rigeligt med potens, men at man i en klub hjælper hinanden med problemer. Foto: Kenneth Meyer. 
 Torben Ohlsen Jensen mener, at han har rigeligt med potens, men at man i en klub hjælper hinanden med problemer. Foto: Kenneth Meyer.
  
- Men er rygmærke og vest så ikke bare en potensforlænger?
- Nej.  Jeg har rigeligt med potens. Men hvis en stodder generer min kone, så kan det være, at der en i klubben med mere pædagogisk overskud end jeg, der kan nøjes med lige at klappe ham en i  stedet for, at at jeg smasker ham. I en klub hjælper man hinanden med at løse problemer.
Brist i barndommen

Torben Ohlsen Jensen mener, at der er nogle rockere, som har en brist fra barndommen og har måtte finde sig i meget som børn.
– Nu er de mænd. De gider ikke at finde sig i mere, siger han..

Igen nævner far og søn kærlighed og konsekvens, som de mener, der er for lidt af ude i samfundet. Og især Torben giver flere gange udtryk for, at danskerne er blevet 'vattede'. Forleden var Torbens kone tæt på et røveri i Netto:
– Ingen gjorde noget! Hvis jeg havde været der, havde jeg sagt til røveren, der stod og viftede med et eller andet ' Hvad fanden laver du, din lille luder.'

Fik råd af far
Familiemedlemmer i samme rocker-klub, i et miljø, hvor der er eksempler på interne afstraffelser kunne måske stille en far og søn overfor dilemmaer.
- Hvad hvis Thorbjørn havde 'trådt ved siden af 'i Bandidos?
– Det ville aldrig ske, for jeg er opdraget som jeg er, svarer Thorbjørn selv.  Han siger, at der er folk i visse klubber, som tænker for meget i penge, og at det er det, som kan skabe problemer internt.
– Jeg fik det råd af far, da jeg startede i Bandidos, ikke at lave penge med nogen i klubben.
- Torben hvis du skulle vælge mellem loyalitet i forhold til en klub og  i forhold til dit eget kød og blod?
- Hvis han havde været en idiot i klubben, måtte han ud. Men var det folk i klubben, der var idioterne, så måtte de ud, svarer faren.

Ville ikke vælge far fra
Sønnen siger, at han aldrig ville vælge sin far fra på grund af en klub.
- Men hvis han nu havde kneppet en andens kone, ville jeg kunne forstå, hvis han fik en røvfuld af andre i klubben, siger Thorbjørn.

Der er ingen tvivl om, at der er stærke bånd mellem far og søn. Spørgsmålet er, om deres forhold ville se anderledes køligt ud, hvis Thorbjørn ikke havde levet op til fars idealer om 'at være en mand'.
- Hvad hvis Thorbjørn var blevet noget helt andet, for eksempel balletdanser?
- Så ku' han bare skrubbe af, lyder det prompte.

Farvel til Bandidos
For tre år siden var det farvel til medlemskabet i Bandidos for Torben Ohlsen Jensen.
– Nogen tænkte for meget på sig selv og ikke på klubben. Men der er mange i Bandidos, jeg stadig elsker, siger Torben.

Få måneder efter at faren forlod Bandidos, fulgte Thorbjørn efter – den overvejelse havde været længe undervejs.
– Jeg havde travlt med mit arbejde, siger han, men vil ellers ikke fortælle nærmere om årsagen til, at han forlod rocker-organisationen.
For far og søn er rygmærket med banditten udskiftet med et kranie i flammer i Outsiders MC, en klub udenfor Køge, som Ekstra Bladet tidligere har skrevet om. Klubben tæller flere eks-medlemmer af HA og Bandidos. Politiet kender klubben, men den indgår ikke hos Rigspolitiet som en del af et konflikt-billede med andre grupperinger.

Torben arbejder med at køre entrepanør-maskiner. Thorbjørn som sporlægger.
Fars  - og også sønnens - motorcykel  er stadig af mærket Suzuki. Og på spørgsmålet om, de har fortrudt handlinger i deres rocker-liv, svarer Torben:
- Ja, jeg blev engang nødt til at køre på en Harley Davidson, det er jo som en luder, der trækker. Lortet skal trækkes i gang.
* * *

Overfaldet af ni mænd - var i livsfare

Thorbjørn Ohlsen Jensen blev i 2014 under en bytur med en af de gamle venner fra Bandidos tævet så alvorligt og stukket med kniv af ni mænd på en bar i København, at han var tæt på at dø. En overvågnings-video, afspillet under den efterfølgende retssag viste, at rocker-vennen startede et slagsmål, men da Thorbjørn kom ham til undsætning, trak rocker-vennen sig, og en stor gruppe stimlede sammen om Thorbjørn.
Suzuki Torbens søn fik mindst 10 knivstik i kroppen og blødte kraftigt ude på gaden. Her er gerningsstedet, afspærret af politiet.   
Suzuki Torbens søn fik mindst 10 knivstik i kroppen og blødte kraftigt ude på gaden. Her er gerningsstedet, afspærret af politiet. 
 
Iskold og ondskabsfuld
Af retssagen fremgik det, at Thorbjørn ene mand måtte forsvare sig mod de ni, der tævede løs på ham med vinkølere, flasker og barstole og forfulgte ham ud på gaden, hvor han blev stukket cirka 10 gange med kniv og blev indbragt på Rigshospitalets Traumecenter i livsfare.

Hans far, Torben Ohlsen Jensen, beskriver sin reaktion på opringningen fra Rigshospitalet, sådan:
- Jeg var iskold og ondskabsfuld.

Da Thorbjørn blev taget ud af respiratoren og vågnede, stod hans far ved sengen.
- Andre forældre ville nok stå og nusse lidt om en, men det her var nærmest som i en film. Min far knælede ned og hviskede mig noget i øret, rejste sig og gik igen, siger Thorbjørn og begynder at grine, men han vil ikke røbe, hvad faderen hviskede til ham.
Overfaldet fandt sted på  Vesterbro i København. 
Overfaldet fandt sted på Vesterbro i København.

Flere blev dømt for overfaldet. To af dem fik seks års fængsel for drabsforsøg.
- Overfaldet var en øjenåbner på den måde, at loyalitet har fået en endnu større betydning for mig, siger Thorbjørn, der ikke ønsker at udtale sig nærmere om begivenhederne dengang.
* * *

Blev kendt for kontakt med Sass Larsen

Torben Ohlsen Jensen blev som Suzuki-Torben kendt da han i 2011 havde haft en kontakt med S-politiker Henrik Sass Larsen via lokalpolitikeren i Køge - Tommy Kamp, der var en gammel ven af rockeren. Bandidos-rockeren ville have samvær med en lille søn fra et tidligere forhold. Moren havde efter bruddet med rockeren fået en hemmelig adresse, og rockeren havde fået politi-tilhold mod at opsøge hende.

Østre Landsret dømte i 2011 Torben Ohlsen Jensen  og Thorbjørn for at have overtrådt tilholdet og for trusler mod kvinden. Under den alvorlige straffesag, hvor de to nægtede sig skyldige, blev S-politikerens navn nævnt, fordi Suzuki-Torben havde haft en kontakt med Sass om samkvems-sagen.
Far og søn fik henholdsvis seks og to måneders fængsel. De har ingen kontakt med drengen i dag.

Samme år nægtede PET, at sikkerhedsgodkende Sass Larsen, og han blev vraget til en ministerpost i Thorning-regeringen.

Far og søn blev året efter dømt i en sag om vold mod politiet i forbindelse med, at de to blev stoppet i bil. Politiet opfattede far og søn som truende. De to mente, at politiet var aggressive. Sagen endte med, at sønnen fik en betinget dom på 30 dage, mens faren slap uden tillægsstraf på grund af en juridisk teknikalitet, skrev sn.dk.

Vicepoliti-inspektør Jacob Olsen, Midt- og Vestsjællands Politi afviser at knytte politimæssige kommentarer til de to tidligere Bandidos-rockere, da der er tale om personspørgsmål.
* * *

Ser rockerklub som et glansbillede

Michael Green, talsmand for et netværk af tidligere bandemedlemmer siger, at der er en høj grad af selvhøjtidelighed, selvretfærdighed og selvjustits i mange rockerklubber. Foto: Linda Johansen.
 Michael Green, talsmand for et netværk af tidligere bandemedlemmer siger, at der er en høj grad af selvhøjtidelighed, selvretfærdighed og selvjustits i mange rockerklubber. Foto: Linda Johansen.

 - Forestil dig at en søn en dag har taget af kassen eller laver noget andet lort. Han skal smides ud og have tæsk. Hvilken far – selv om han er rocker i samme klub - ville ikke have det forfærdeligt over det?

Sådan siger Michael Green, talsmand for TBMScandinavia, et netværk af blandt andre tidligere bandemedlemmer -  i generelle vendinger om fædre og sønner i rockermiljøet.

Han peger på,  at der i rockermiljøet udover stærke klubfællesskaber kan være intriger, jalousi og forretningsforbindelser mellem folk i et råt miljø.
 - Jeg tvivler på, at der er forældre, som inderst inde synes, det er fedt, at deres unger skal slås, ryger i spjældet eller selv bliver stukket ned. Men du får dem ikke til at tale om det, for de ser deres klubber som et glansbillede, og der er i miljøet en meget stor grad af  selvhøjtidelighed, selvretfærdighed og selvjustits.
- Kan man risikere at skulle vælge loyalitet til klubben frem for en far eller søn?
- Ja, mener Michel Grreen.

 TBM kender til et eksempel i udlandet; en far og søn, der var medlemmer af samme  rocker-klub, men hvor faderen blev smidt ud. I det tilfælde blev der af klubben sat rammer for far og søns kontakt med hinanden. Faderen endte med at flytte til udlandet i håb om lette presset fra sønnen.

Michael Green siger, at mange i TBM-netværket ikke ønsker, at deres børn kommer ind i et rocker-bandemiljø.
- De opdagede en bagside af medaljen, som de ikke ønsker deres børn senere skal udsættes for.
* * *

Politiet: Vi kender far-søn-relationer

I Danmark er det NEC, Rigspolitets nationale overvågningscenter, der indsamler viden om og overvåger bande-rockermiljøet. Her fra kan man bekræfte, at der er eksempler på, at sønner har fulgt deres far ind i rockerverdenen, men NEC vil ikke kommentere det nærmere.

Fra politiets Task Force Øst, der efterforsker organiseret kriminalitet, lyder det fra politiinspektør Flemming Madsen, at man kender til relationerne i rockermiljøet. – Og vi er opmærksomme på dem, siger han.
* * *

HA-sønner med brutal fortid

Nicolaj Rigelsen i en ung udgave som prospect. Arkivfoto: Mogens Findt 
 Nicolaj Rigelsen i en ung udgave som prospect. Arkivfoto: Mogens Findt  

Veteraner i Hells Angels har været leverandører til en ny generation af rockere gennem de seneste mange år, og nogle af de nu granvoksne sønner er tidligere kendt for brutalitet og blodige voldssager.

En af dem er den 30-årige Nicolaj Rigelsen. Han er søn af et tidligere medllem af Hells Angels Copenhagen, men ifølge Ekstra Bladets oplysninger trak faderen sig ud af HA  i 1998. Sønnen, kaldet Nico, voksede op i Charlottenlund, og blev en af de første, der kom med i den på daværende tidspunkt nyoprettede HA-støttegruppe AK 81, hvis leder dengang hed Brian Sandberg.

Rigelsen fik som yngre en lang række domme. Han fik blandt andet halvandet års fængsel i 2009 efter skyderi Vanløse, mens han tilhørte AK 81. Samme år fik han syv måneders fængsel efter sammen med andre AK 81’ere at have forfulgt to indvandrere i Hellerup og tævet den ene.
Rigelsen ønsker ikke at lade sig interviewe.


Slået med køller
En anden rockersøn blev kendt for at have været på en decideret afstraffelses-mission i Ugandaskoven på Amager. Der blev to mænd fra HA slået med køller, sparket og stukket med kniv.

30-årige Thor Koba, medlem af Hells Angels Nomads på Amager var en af bødlerne i den sag . Han er tidligere AK81’er og er søn af  HA-veteranen, entrepanør Per Koba.
Thor Koba fotograferet i 2011 under et interview med Ekstra Bladet. Arkivfoto: Ole Frederiksen 
 Thor Koba fotograferet i 2011 under et interview med Ekstra Bladet. Arkivfoto: Ole Frederiksen

Sønnen fik i oktober 2013 fem et halvt års fængsel for vold mod det ene af de to ofre i sagen. Offeret fik alvorlige kvæstelser efter han i følge anklager Ulrich Thomsen var kommet i 'bad standing' .
- Som anklagemyndigheden ser det, er overfaldet planlagt, og afstraffelsen bliver udført i Ugandaskoven. Derefter bliver der sendt en sms rundt fra klub-telefonen med beskeden 'out', sagde anklageren efter dommen og understregede dengang, at Thor Koba i forvejen var 'massivt dømt for vold'. Faderen Per Koba siger, at han og sønnike ikke ønsker at svare på spørgsmål til denne artikel.

Sønner som rockere
Flere andre Hells Angels-veteraner har fået sønner, der som voksne fulgte i fars fodspor; 'Blondie' - Bent Svane Nielsen, der under 80ernes krig mellem HA og rocker-gruppen Bullshit, blev dømt for dobbeltdrab har en voksen søn i HA.

Det var  'Blondie' som under krigen mellem Hells Angels og Bandidos tonede frem på tv i 1997 og erklærede fred sammen med Bandidos-præsidenten Jim Tinndahn. Oså gamle HA'ere, kaldet 'Hamster' og 'Hansi' har voksne sønner i HA.  'Hamster's søn fik  sidste år i oktober en dom på to år og ni måneders fængsel ved retten i Glostrup i en sag om 300 kilo hash.

I Bandidos i provinsen - er der, erfarer Ekstra Bladet - flere eksempler på blodets bånd i rockermiljøet.  Bandidos-veteranen Henrik Ib Jørgensen, tidligere præsident for afdelingen i Køge, er en af dem med en voksen søn i rockergruppen.
                  
               

Comments

  1. stor post! historien var meget godt skrevet, det kommer til at røre hjertet

    ReplyDelete

Post a Comment